• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atšilus orams, ypač vasarą, kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento (NVSC Panevėžio departamentas) specialistai šiltuoju metų laikotarpiu ragina ypač atsakingai rinktis maisto produktus ir nepamiršti higienos reikalavimų.

9

Atšilus orams, ypač vasarą, kasmet padidėja sergamumas per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis, todėl Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Panevėžio departamento (NVSC Panevėžio departamentas) specialistai šiltuoju metų laikotarpiu ragina ypač atsakingai rinktis maisto produktus ir nepamiršti higienos reikalavimų.

REKLAMA

Salmoneliozė ir kampilobakteriozė – dažniausiai registruojamos per maistą plintančios infekcijos

Praėjusiais metais Lietuvoje buvo užregistruoti 1 003 salmoneliozės ir 993 kampilobakteriozės atvejai, kur sergamumo rodiklis siekė atitinkamai 3,55 ir 3,51 atv. / 10 tūkst. gyventojų.

NVSC Panevėžio departamento duomenimis, 2015–2017 m. Panevėžio regione sergamumo salmonelioze rodiklis viršijo Lietuvos sergamumą 1,5 karto, o kampilobakteriozės – beveik 2 kartus (2017 m.).

REKLAMA
REKLAMA

Šiluma – viena svarbiausių sąlygų užkrečiamųjų ligų sukėlėjams daugintis

Keliaujant ar būnant gamtoje, maistas dažnai laikomas ir ruošiamas nesilaikant higienos reikalavimų, todėl didėja tikimybė apsinuodyti. Itin dažna apsinuodijimo maistu priežastimi tampa greitai gendančio maisto (salotų, mišrainių su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies, pieno produktų, kreminių gaminių ir kt.) vartojimas, ypač jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 °C ir aukštesnėje temperatūroje.

REKLAMA

Svarbu laikytis maisto saugos ir higienos reikalavimų

Plaukite rankas. Visada plaukite rankas prieš maisto tvarkymą, valgį, kūdikio maitinimą. Nepamirškite nusiplauti rankų po žalios mėsos tvarkymo ar sąlyčio su žaliais kiaušiniais, taip pat slaugant infekcine žarnyno liga sergantį ligonį.

Plaukite virtuvėje naudojamas priemones. Kuo dažniau plaukite (karštu vandeniu su indų plovikliais), valykite virtuvės stalo, pjaustymo lentelių paviršius bei įrankius. Dažnai keiskite indų plovimo kempinėles.

REKLAMA
REKLAMA

Venkite kryžminio maisto užteršimo. Jau pirkinių krepšyje žalias maistas (mėsa, paukštiena, žuvis, daržovės) turi nesiliesti su maistu, kuris bus vartojamas be papildomo terminio apdorojimo. Nupirktą maistą laikykite šaldytuve. Maistą laikykite ir gaminkite taip, kad patogeniniai mikroorganizmai, esantys žaliuose produktuose, nepatektų į paruoštą maistą.

Maistą gerai termiškai paruoškite. Gerai išvirkite ar iškepkite mėsą, paukštieną, kiaušinius, žuvį. Gerai paruoštos mėsos ar paukštienos besiskiriantis skystis turi būti skaidrus, bet ne rausvas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patarimai keliautojams

Jei nėra sąlygų nusiplauti rankų tekančiu vandeniu, tai higieninei rankų dezinfekcijai naudokite specialias rankų dezinfekavimo priemones arba spiritines servetėles.

Maistui vartokite tik švarų geriamąjį vandenį, įsidėkite negreitai gendančių maisto produktų arba maistą laikykite termoizoliacinėse dėžėse.

Nepirkite maisto iš gatvės prekeivių.

Viešojo maitinimo vietose valgykite karštus, tik ką paruoštus patiekalus.

Venkite nepasterizuotų pieno produktų.

Venkite žalios ir nepakankamai termiškai apdorotos žuvies ar jūros produktų.

Saugokite maistą nuo musių ir graužikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų