REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tai gali būti labai skausmingos mėnesinės ar neįprastas niežėjimas – daugelis moterų drovisi kalbėtis apie savo intymias problemas.

Tai gali būti labai skausmingos mėnesinės ar neįprastas niežėjimas – daugelis moterų drovisi kalbėtis apie savo intymias problemas.

REKLAMA

Dėl koronaviruso pandemijos vis mažiau žmonių kreipėsi net ir į savo šeimos gydytojus, todėl daugelis moterų liko be patikimos informacijos apie galimas ginekologines bėdas. Bet ką reikėtų apie tai žinoti? Ginekologė dr. Shree Datta atsako į dažniausiai klinikose užduodamus klausimus.

Kodėl kraujuoju tarp mėnesinių ir sekso metu?

Svarbu atkreipti dėmesį, kuriuo metu pasireiškia neįprastas kraujavimas, kokio jis stiprumo ir kuriuo ciklo laikotarpiu taip nutinka. Tai gali padėti daug ką suprasti.

Dr. Shree sako, kad kraujavimas gali pasireikšti dėl daugelio priežasčių, o viena jų – paprasčiausias kontracepcijos būdo pakeitimas. Be to, kraujavimą sukelti gali ir tam tikros lytiniu keliu plintančios infekcijos, stresas bei nėštumas.

REKLAMA
REKLAMA

Net ir karantino metu gimdos kaklelio tepinėliai ir toliau buvo atliekami, o gimdos kaklelio ląstelių pokyčiai taip pat gali sukelti kraujavimą, todėl svarbu šį tyrimą visuomet pasidaryti laiku, kad nereikėtų jaudintis, rašoma thesun.co.uk.

REKLAMA

Dr. Shree sako: „Konsultacijos su ginekologu metu taip pat įvertiname, ar reikėtų pasidaryti ultragarso tyrimą, kurio metu gimdoje ieškoma fibroidų ar polipų, kurie taip pat gali paveikti mėnesinių trukmę, dažnumą ir sunkumą, o taip pat sukelti kraujavimą ne mėnesinių metu.“

Mano nėštumo testas neigiamas, bet mėnesinių nėra jau tris mėnesius. Ką daryti?

Daugeliui bent kartą yra pasitaikęs tas gąsdinantis ir jaudinantis momentas, kai mėnesinių nėra ir reikia darytis nėštumo testą. Jei mėnesinių nėra jau kurį laiką, o nėštumo testas neigiamas, Dr. Shree sako, kad jaudintis neverta. Mėnesines palengvinti gali kai kurie kontracepcijos metodai, ypač spiralė. Ciklą kartais sutrikdo ir streso laikotarpiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai paveikia kūno svorį, ir nors daugelis to nežino, svoris yra glaudžiai susijęs su mėnesinėmis. Jei staiga sulieknėjate, per daug sportuojate arba turite daug viršsvorio, ciklas gali sutrikti. Mėnesinių dažnumą ar jų dingimą taip pat gali sąlygoti kitos sveikatos problemos – nekontroliuojamas diabetas ar skydliaukės hiperaktyvumas.“

Dr. Shree sako, kad tai dar gali būti dėl ankstyvos menopauzės, bet iškart priduria, kad taip nutinka tik vienam procentui moterų iki 40 metų.

Kodėl sekso metu jaučiu skausmą?

Nors seksas turėtų būti malonus dalykas, dr. Shree sako, kad kartais jo metu skausmą jaučia nemaža dalis moterų. Pasak jos, tai gali būti dėl įvairių dalykų – seksas su nauju partneriu, nauja poza ar tiesiog stresas.

„Kai kuriais ciklo laikotarpiais seksas gali būti ne toks malonus arba gali reikėti daugiau lubrikanto. Skausmą sekso metu dar sukelia ir infekcijos, fibroidai ir endometriozė, todėl jei nuolat jaučiatės nemaloniai, svarbu pasikonsultuoti su ginekologu. Tačiau jei tokios problemos sekso metu jus lydi visą gyvenimą, vertėtų kreiptis pagalbos – galbūt tai susiję su emociniais dalykais.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų