REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patvirtintų koronaviruso atvejų skaičiui pasaulyje ir toliau augant, didėja ir žmonių baimė, ką nors liesti, rašo mirror.co.uk.

Patvirtintų koronaviruso atvejų skaičiui pasaulyje ir toliau augant, didėja ir žmonių baimė, ką nors liesti, rašo mirror.co.uk.

REKLAMA

Žmonės pradėjo net dėti prezervatyvus ant pištų, kad nepriliestų lifto mygtukų daugiabučiame name, o kiti bando atidaryti duris alkūnėmis.

Vis dar daug nežinome apie šią ligą, tačiau tikrai žinome vieną dalyką – užsikrėsti infekcija galime palietę paviršius, užterštus COVID-19.

Taigi kiek laiko koronavirusas išlieka ant skirtingų paviršių?

Montanos nacionalinio alergijos ir infekcinių ligų instituto tyrėjai ištyrė, kiek laiko virusas COVID-19 gali išgyventi ant kartono, plastiko ir plieno.

Jų analizė atskleidė, kad virusas gali išgyventi iki keturių valandų ant vario ir iki 24 valandų ant kartono, tačiau ilgiausiai gali išgyventi ant plastiko ir nerūdijančio plieno – iki 3 dienų.

REKLAMA
REKLAMA

O kaip ant mūsų drabužių? Gydytojas Akashas Patelis, „MyHealthcareClinic“ direktorius, paaiškino, kad oficialus viruso gyvavimo laikotarpis audiniuose vis dar nežinomas.

REKLAMA

Jis sakė: „Mes vis dar ieškome daugiau informacijos apie koronavirusą kiekvieną dieną. Šiuo metu nėra pakankamai tyrimų, kad būtų galima užtikrintai pasakyti, kiek ilgai koronavirusas gyvens ant drabužių“.

Jis tęsė: „Preliminarūs tyrimai rodo, kad virusas gali ilgiau išgyventi ant kietesnių paviršių, tokių kaip plastikas ir metalas. Tai gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų, tačiau nėra aiškių audinių, tokių kaip drabužiai, tyrimų. Tačiau tikėtina, kad virusas neišgyvens tiek ilgai ant minkštų paviršių.“

Medicinos ekspertas pasidalino keletu patarimų, kaip skalbti drabužius, ypač jei kažkas iš jūsų namų yra patvirtintas arba įtariamas sergant koronavirusu:

REKLAMA
REKLAMA

„Jei tvarkote asmens, kuriam patvirtinta arba įtariamas koronavirusas, skalbinius, turėtumėte mūvėti vienkartines pirštines, jei įmanoma, jei ne – prašome tinkamai nusiplauti rankas po jų tvarkymo, prieš liečiant veidą ar kitus paviršius. Taip pat patariama vengti purtyti drabužius, kad būtų sumažinta viruso, kuris gali būti ant jų drabužių, pasklidimo rizika“, – sakė jis.

Jis pridūrė: „Rekomenduojama skalbti drabužius kuo aukštesnėje vandens temperatūroje, atsižvelgiant į drabužių medžiagą, o įprastų ploviklių turėtų pakakti, kad būtų sumažinta rizika."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų