REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžiečių fantazijai nėra ribų: mergaitei davė garsenybės vardą

Panevėžio rajone per 2019 metus mažiau gimimų, mažiau santuokų, bet daugiau ištuokų, mirčių.

Panevėžio rajone per 2019 metus mažiau gimimų, mažiau santuokų, bet daugiau ištuokų, mirčių.

REKLAMA

Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėja Nijolė Gaižiūnienė laikraščiui „Tėvynė“ pristatė 2019 metų statistiką ir pirmiausia suskaičiavo gimusius kūdikius, pristatė įdomiausius ir populiariausius naujagimiams suteiktus vardus.

„Pernai metai rajone įregistruoti 307 gimę kūdikiai, o tai 39 kūdikiais mažiau nei 2018 metais. 2019 metais gimė 176 berniukai ir 131 mergaitė. Beje, pernai rajone  įregistruota ir dvynukų pora, o 9 kūdikius įregistravo vienišos motinos.  

Pati jauniausia motina – šešiolikmetė, o tėtis – 18 metų. Brandžiausiai mamai – 45 metai, o vyriausias tėtis – 53 metų“, – skaičiavo naujagimius N. Gaižiūnienė ir pristatė populiariausius naujagimių vardus:

REKLAMA
REKLAMA

„Pasikartojantys kūdikių vardai: Meda, Augustė, Tėja, Emilija, Sofija, Pijus, Rokas, Aretas, Markas. Retesni naujagimių vardai – Gilė, Selina, Mykolas, Motiejus.“ Beje, reikia pridurti, kad vardas Selina yra graikų kilmės, o bene garsiausia pasaulyje moteris, turinti šį vardą, yra dainininkė Celine Dion.

REKLAMA

Tuokiasi įvairiose vietose

Pasiteiravus, kiek porų susituokė 2019 metais rajone, skyriaus vedėja N. Gaižiūnienė paaiškino:

„Pernai susituokė 167 poros, o 2018-ais 214 porų. Pačiame skyriuje tuokėsi 91 pora, bet yra įtrauktos palaimintos 76 santuokos, kurios vyko Panevėžio rajono bažnyčiose ir Lietuvos Kariuomenės ordinato Panevėžio įgulos kapelionate. Civilinės metrikacijos skyriuje įregistruotos 5 santuokas, kai tuokėsi Lietuvos ir užsienio valstybių (Jungtinės Karalystės, Moldovos, Ukrainos, Italijos) piliečiai. Beje, rajone populiarėja vietos, kurias sutuoktiniai pasirenka tuoktuvėms. Keturiolika porų tuokėsi  Bistrampolio dvare, Daukniūnų, Bernatonių, Paliūniškio, Dembavos kaimo  turizmo sodybose, Barboros viloje bei Krekenavos regioninio parko teritorijoje.“

REKLAMA
REKLAMA

Tuokėsi net keturis kartus

Pasak rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėjos N. Gaižiūnienės, pati jauniausia nuotaka – 16 metų.

„Jauniausias vyras – 22 metų amžiaus. Vyriausia nuotaka – 67, o vyriausias vyras – 70– ies metų amžiaus. Dažniausiai moterys pasirenka tradicinę – sutuoktinio pavardę su moteriška pavardės forma, bet yra moterų, kurios pasirinko pavardę, nenurodančią šeiminės padėties – su galūne -ė ir kelios pasirinko dvigubą pavardę, kai prie savo turimos pavardės prijungiama sutuoktinio pavardė su moteriška pavardės forma. Beje, buvo ir tokių, kurios pasiliko iki santuokos turėtą pavardę“, – pasakojo N. Gaižiūnienė ir šypteli:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pernai metais nei vienas besituokiantis vyrai savo pavardžių nekeitė. Antrą kartą tuokėsi 27 moterys bei 25 vyrai, trečią kartą – 5 vyrai ir 3 moterys, o vienas vyras tuokėsi ketvirtą kartą.“

Skyrybų daugėja

Anot N. Gaižiūnienės, Panevėžio rajone daugėja porų pasukusių į atskiras puses.

„2019  metais išsituokė 113 porų, o užpernai išsituokusiųjų buvo mažiau – 84 poros. Trumpiausiai, tik  metus, santuokoje gyveno 3 poros, iki 3 metų  –  9 poros, iki 5 metų – 21 pora , iki 10 metų – 14 porų, nuo 10 iki 20 metų – 6 , nuo 20 iki 30 metų  – 9. Beje, išsituokė keturios poros kartu pragyvenusios 30 ir daugiau metų“, – pateikė duomenis Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėja.

REKLAMA

Miršta daugiau moterų

Pasiteiravus apie liūdnąją statistiką – įregistruotas mirtis, skyriaus vedėja liūdnai sakė, kad mirčių užregistruota 2019 metais daugiau nei 2018-ais:

„Skyriuje per 2019 metus įregistruoti 538 mirties įrašai, o 2018 metais – 487. Anapilin iškeliavo 256 vyrai ir 282 moterys. Dažniausia mirties priežastis buvo įvairios širdies ir kraujagyslių ligos ir piktybiniai navikai. Vyriausia moteris mirė sulaukusi  92, vyriausias vyras –  99 metų. Mirusių kūdikių iki 1 metų amžiaus 2019 metais nebuvo. Tačiau pernai rajone iš gyvenimo savo noru pasitraukė septyni asmenys: 6 vyrai ir moteris. Nelaimingų atsitikimų metu žuvo – 5 asmenys.“

REKLAMA

Keitė vardą

Civilinės metrikacijos ir archyvų skyriaus vedėja pasakojo, kad fiksuojami civilinės būklės aktų įrašų pakeitimai ir papildymai.

„2019 metais buvo surašyta 74 civilinės būklės aktų įrašų pakeitimai ar papildymai. Pakeisti ar papildyti 43 gimimo, 8 mirties ir 17 santuokos sudarymo, 6 santuokos nutraukimo akto įrašai ir išduoti nauji dokumentai. Devyniems asmenims buvo pakeistos santuokos pavardės gimimo ir santuokos nutraukimo įrašuose. Pernai metais vienas asmuo keitė vardą“, – suskaičiavo visus pakeitimus N. Gaižiūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų