REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prezidentė Dalia Grybauskaitė leidžia suprasti, kad premjeras Andrius Kubilius ir toliau gali tikėtis jos paramos – galbūt net iki Seimo kadencijos pabaigos. Taip pat išsitaria, jog – priešingai nei prezidentas Valdas Adamkus – nesijaučia vieniša. Aiškindama pasikeitusią užsienio politiką,  praeitį ji siūlo pamiršti ir žiūrėti vien į priekį – esą, taip elgiasi tiek mūsų kaimynai, tiek JAV ir Rusija.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymus pasirašo, tačiau suskausta širdį

Vyriausybės sprendimai – neišvengiami, bėda yra tai, kaip jie daromi, nurodė D. Grybauskaitė  interviu LTV „Savaitės panoramai“. Vis dėlto šalies vadovė leido suprasti, kad jos palaikymas premjerui nė kiek neišblėso – ji ir toliau ketina pritarti Vyriausybės siūlomiems taupymo planams. „Tai aš ir mėginu padėti, pasirašydama, su skaudančia širdimi, bet būtinus sprendimus“, – sakė ji, paklausta, ar ir toliau, būdama tokia populiari, rengiasi padėti nepopuliariai Vyriausybei.

REKLAMA

D. Grybauskaitės žodžiais, itin žemais mūsų Vyriausybės reitingais stebėtis nereikėtų – Europa eina panašiu keliu, vyriausybės daugumoje šalių nėra populiarios. „Tai kaina, kurią tenka sumokėti visoms vyriausybėms. Vyriausybė žino, ką daryti, prisiima atsakomybę ir moką kainą, t.y. reitingais“, – pažymėjo ji.

„Silpnoji šios Vyriausybės vieta – vykdomajame ir įgyvendinimo procese: nuo geros idėjos iki jos realizavimo. Čia – didžiausia silpnybė“, – pastebėjo D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Šalies vadovė Vyriausybei, ieškančiai taupymo rezervų, siūlė dėmesį atkreipti ne tik į kontrabandininkus, bet žvelgti kur kas plačiau: „Yra organizuotas nusikalstamumas ir jis įvairiomis formomis daro didžiulę įtaką: tai ir kontrabanda, sukčiavimas, mokesčių vengimas. Labai daug formų – tai ir yra tas (taupymo – red. past.) rezervas. Ir ta grėsmė pasiekė tokį lygmenį, kad pradeda daryti labai rimtą įtaką šalies vystymosi raidai, politiniam gyvenimui“.

Užsienio politika: žiūrėkime tik į priekį

Užtenka gręžiotis ir priminti praeitį, reikia kalbėti tik apie ateitį ir Lietuvos – mažos šalies – interesus, taip elgiasi dabar elgiasi didžioji dauguma šalių. Tokią nuostatą, kalbėdama apie Lietuvos užsienio politiką, išdėstė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji minėjo, kad Lietuva „turi stebėti ir matyti, kad aplink ją labai daug pokyčių: tiek tarp Europos Sąjungos, tiek tarp JAV ir Rusijos, Europos ir Rusijos". Šalies vadovė pridūrė: „Ir tie pokyčiai radikaliai kitokie nei prieš metus ar daugiau. Lietuva turi tai matyti ir rasti savo vietą“.

„Visos šalys, tiek europinės, tiek JAV, pradeda atvirai ir glaudžiai (bent jau ekonomikoje) bendradarbiauti su Rusija ir netgi Baltarusija. Lietuva neturėtų manyti, kad besikeičiant tiems santykiams, mūsų santykiai gali išlikti blogi arba tokie, kokie buvo prieš 5 ar daugiau metų“, – aiškino prezidentė.

REKLAMA

Kalbėdama apie Lietuvos saugumą, D. Grybauskaitė atkreipė dėmesį, jog būtent ši sritis buvo pernelyg užmiršta. Esą, Lietuva, kaip narė, tik įstojusi į NATO, iškart neturėjo tokio lygio gynimo planų, kokius turėjo kitos šalys. „Tai reiškia, kad turime būti dėmesingi ir priminti mūsų partneriams, kad esame lygiaverčiai nariai ir reikia su mumis skaitytis“, – pareiškė D. Grybauskaitė.

Nesijaučia vieniša

Prezidentas Valdas Adamkus kadencijos pabaigoje yra prisipažinęs, jog dešimtį metų prezidento poste jautėsi vienišas. D. Grybauskaitė „Savaitės panoramai“ sakė vienatvės kol kas nejaučianti.

„Ne, tokio jausmo nėra. Užėmus tokį postą susidaro ne tiek vienišumo, kiek savotiško atstumo situacija, kurią nulemia ir saugumo reikalavimai. Bet tai - ne vienišumo jausmas, tai neišvengiamybė, tarsi priedas prie darbo ir nieko bendra su asmeniniais išgyvenimais neturi."

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų