Magnio naudą organizmui pokalbio metu panagrinėjo vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Jurgita Jankauskienė.
„Mineralas magnis yra itin reikalingas tinkamoms kasdienėms organizmo funkcijoms. Jis padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir cukraus lygį, palaiko raumenų, smegenų ir nervų sistemų funkcijas, taip pat atlieka didelį vaidmenį išlaikant elektrolitų pusiausvyrą organizme.
Tyrimai rodo, kad pasaulyje net iki 17 proc. žmonių gali turėti magnio trūkumą“, – pokalbio metu atskleidė pašnekovė.
Magnio trūkumo simptomai
Pradėjus kalbėtis apie tai, kaip pasireiškia magnio trūkumas, J. Jankauskienė pasakojo, kad šie simptomai gali varijuoti.
Visgi, moteris išskyrė pagrindinius magnio deficito organizme simptomus:
- didelis nuovargis;
- bendras silpnumas;
- raumenų spazmai, tikai, mėšlungis
- pykinimas
- apetito stoka;
- nuotaikos pokyčiai.
Pasak J. Jankauskienės, taip pat kadangi magnis yra stipriai susijęs su kaulų ir nervinės sistemos veiklomis, pasireiškus jo trūkumui gali kilti kitų sveikatos problemų.
„Jei jaučiami simptomai yra ignoruojami, gali kilti širdies ritmo pakitimų rizika, pasireikšti migrena, depresija“, – teigė ji.
Paklausta, kokiems pacientams magnio trūkumas yra būdingesnis nei kitiems, J. Jankauskienė išskyrė kelias pacientų grupes:
„Didesnis magnio trūkumas gresia sergantiems diabetu, inkstų ligomis, dirgliosios žarnos sindromu, širdies ligomis, taip pat gausiai vartojantiems alkoholį, labai intensyviai sportuojantiems.“
Magnio turintys maisto produktai
Ne paslaptis, jog neretai vitaminų ir mineralų atsargų galima pasipildyti iš maisto, kuriame gausu šių elementų.
Tai patvirtino ir J. Jankauskienė, kuri papasakojo, kokiuose produktuose galima aptikti magnio.
Vaistininkė išvardijo kelis magnio šaltinius:
- riešutai ir sėklos (migdolai, moliūgų sėklos, sezamo sėklos ir kt.);
- žalios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai;
- avokadai;
- brokoliai;
- saldžios bulvės;
- ankštinės daržovės;
- juodasis šokoladas;
- jūros gėrybės.
Moteris taip pat atskleidė, kokia yra magnio paros norma, kurią privalo gauti kiekvienas žmogus.
„Kiekvienas suaugęs žmogus su maistu turėtų gauti bent 300–400 mg magnio per parą“, – apibendrino J. Jankauskienė.
Kiti magnio šaltiniai
Nors daugeliui žmonių pavyksta gauti pakankamai magnio iš maisto produktų, visgi J. Jankauskienė kalbėjo, jog kai kurie veiksniai gali apsunkinti magnio apsisavinimą.
Pasak jos, tai lemia nesubalansuota mityba, turimos lėtinės ligos, patiriamas ilgalaikis stresas ar itin aktyvus sportavimas.
Moteris tikino, kad tuomet yra patariama profilaktiškai vartoti magnio turinčius maisto papildus, prieš tai pasitarus su gydytoju ar vaistininku.
„Renkantis magnio maisto papildus, patarčiau atkreipti dėmesį ne tik į preparato stiprumą, bet ir į vartojamą formą, pavyzdžiui, magnio galima rasti kapsulių, tiek burnoje, tiek vandenyje tirpių miltelių, šnypščių tablečių formomis.
Populiariausias pacientų pasirinkimas būna tirpūs milteliai. Svarbu žinoti ir tai, kad kai kurie maisto papildai gali padėti magniui geriau įsisavinti organizme, pavyzdžiui, vitaminas D arba vitaminas B6“, – kalbėjo ji.
Taip pat moteris akcentavo, jog tokius papildus patariama vartoti vakarais. Ji pasakojo, kad yra tyrimų, kurie rodo, jog geriant magnį likus keletui valandų iki miego, gali pagerėtų miego kokybė, sutrumpėti užmigimo laikas.
„Prieš renkantis bet kokius maisto papildus visada rekomenduojama pasitarti su sveikatos specialistu ar vaistininku, kad šis galėtų padėti pasirinkti tinkamiausią variantą, atsižvelgiant į sveikatos būklę, šalutinius susirgimus, vartojamus vaistus, gyvenimo būdą ir kitus aspektus“, – baigė pokalbį ji.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!