REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštaitijos grybautojai džiūgauja – nors sezonas kiek ir vėlavo, tačiau dosniai už tai atsilygino. Įpusėjus rudeniui ant prekystalių puikuojasi gražuoliai raudonikiai, geltonuoja voveraitės. Šios, anot grybautojų, vėl atsigavo lyg po gero lietaus.

Aukštaitijos grybautojai džiūgauja – nors sezonas kiek ir vėlavo, tačiau dosniai už tai atsilygino. Įpusėjus rudeniui ant prekystalių puikuojasi gražuoliai raudonikiai, geltonuoja voveraitės. Šios, anot grybautojų, vėl atsigavo lyg po gero lietaus.

REKLAMA

O baravykų jau tenka lyg su žiburiu miškuose ieškoti. Kaip juokauja grybautojai, karaliavę kelias savaites jie vietą dabar užleidžia rudeniniams grybams.

Daugiau apie tai – TV3 žinių reportaže.

18 metų Londone gyvenantis Aleksas raudonikius skanaus grįžęs į Londoną. Tikisi juos parsiskraidinti sveikus.

„Lėktuve, kad būtų greta, ne bagaže, bet rankiniame su savim. Ir kvapas bus, primins Lietuvą“, – šypsojosi vyras.

Aleksas už nedidukę pintinaitę raudonikių sumokėjo 12 eurų.

„Normali kaina, aš paimčiau ir daugiau, bet kaip parsivežti“, – kalbėjo žmogus.

Gražuoliai raudonikiai pas Rimą ant prekystalio neužsibūna – kas perka pintinaitę, kas indelį. Už indelį nedidukų raudonikių Rima prašo 5 eurų, indelis grybų didesnėmis kepurėmis – 3 eurai.

REKLAMA
REKLAMA

„Dabar sakyčiau, kad vėl brangsta, nes kai kuriuose miškuose nėra net paprastų grybų“, – sakė grybautoja.

O senjorė Gražina ant prekystalių dairosi miškų karalių – baravykų.

„Man ir skonis visai kitoks, ir viskas – kitų nemėgstu. [Raudonikiai] gražu pasižiūrėt tiktai“, – teigė panevėžietė.

REKLAMA

Deja, anot grybautojo Vytauto, su baravykais situacija kebli.

Pasikavojo miškų karalius. Jeigu nori atrast, reikia kapstyt, daryt, bet aš taip nedarau. Pasižiūriu – nėra ir nueinu“, – sakė vyras.

Pasak užkietėjusio grybautojo, prisigrybauti patiems tikrai nesunku kelmučių, tik reikia nepatingėti pasidairyti gerų vietų.

„Aš tokią vietą žinau, kur yra. Pjauni, pjauni, pjauni. 3-4 kibirus valandą reikia dirbti“, – kalbėjo Vytautas.

Nors jau miškuose kepures vis labiau kelia rudeniniai grybai, anot grybautojų, apstu ir geltonuojančių plotų.

REKLAMA
REKLAMA

„Pagrinde voveraitės karaliauja, labai daug voveraičių. Vasarą nedygo, o dabar ant rudens labai daug. Dar lietutis palijo, tai labai, iš samanų lenda geltonos“, – sakė grybautoja Bronislava.

Sezono pradžioje voveraičių litras, pavyzdžiui, Panevėžio turguje, kainavo 10 eurų, dabar 3-4 eurus. Kelmučių indelis kainuoja 2-3 eurus. Panašiai tiek ir kiti rudeniniai grybai – guotės, rudmėsės.

Žmonės tokiomis kainomis nesiskundžia:

„Tai ką darysi. Tie, kurie neprisirenka, turi mokėti. Miške nelengva.“

„Kiek prašo, tiek mokam.“

„Visi nori užsidirbti, kainos normalios. Kaip kas sugeba, taip tas moka.“

Tiesa, grybautojai tvirtina, kad grybavimo sezonas jau į pabaigą. Ir nors sausa vasara gąsdino, kad miškai bus skurdūs, visgi vasaros pabaiga ir graži rudens pradžia miškus dosniai apdovanojo:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žiemai užsidarėm, ir kapeikos pasidarėm biškį prie pensijos, mašiną reikia remontuoti, kadangi važiuoji šunkeliais.“

„Grybų buvo, reikėjo netingėti tik grybauti.“

„Ačiū Dievui, buvo geras sezonas šiemet. Išsipildė ta dzūkų patarlė, kad po sausos vasaros reikia laukti sveiko ir gausaus baravykų derliaus.“

Grybautojų teigimu, nors miškuose grybų mažėja, tačiau sotiems pietums jų netingėdami dar tikrai prisirinksite.

Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.

tv3.lt

Taip taip svarbu kad kotai būtų kieti o kepurės slidžios
Mėgsta grybus! Augalinius ir ypatingai mėsinius!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų