REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
Kepinys, kuriam abejingų nelieka – privalote paragauti! (nuotr. asm. archyvo)

Tikriausiai kiekvienas lietuvis apibūdintų mėgstamo šakočio skonį skirtingai. Vieniems gardesni kieti šakočiai, kiti ieško tik minkštų. Trečius žavi smulkūs ragiukai, ketvirti  tikisi storų. Tačiau jeigu norime paragauti tikro, senoviško šakočio, privalome kreiptis į Jolantą Šiugždienę, gyvenančią Vilkaviškio rajone, Žynių kaime, kurios šakočiai jau tapo žinomi visoje Lietuvoje ir net yra pelnę aukso medalį parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ 2020 metais.

6

Tikriausiai kiekvienas lietuvis apibūdintų mėgstamo šakočio skonį skirtingai. Vieniems gardesni kieti šakočiai, kiti ieško tik minkštų. Trečius žavi smulkūs ragiukai, ketvirti  tikisi storų. Tačiau jeigu norime paragauti tikro, senoviško šakočio, privalome kreiptis į Jolantą Šiugždienę, gyvenančią Vilkaviškio rajone, Žynių kaime, kurios šakočiai jau tapo žinomi visoje Lietuvoje ir net yra pelnę aukso medalį parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ 2020 metais.

REKLAMA

Jolanta sako, kad šakočiai jos giminėje buvo kepami visada, tačiau tik savo reikmėms. „Pradžioje mūsų šventinius stalus šakočiais aprūpindavo močiutė, vėliau jų kepimą giminėje tęsė mano krikšto mamytė Janutė“, – atsimena moteris. Dalyvauti kepimo procese Jolantai visuomet buvo labai įdomu, būdama maža juo tiesiog mėgaudavosi.

Einant metams moteris vis dažniau pagalvodavo, kad norėtų pratęsti giminės tradicijas, įsirengti nedidelį kampelį, kuriame galėtų iškepti tikrus šakočius sau ir savo artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

„Nusprendžiau, kad šią idėją bus įgyvendinti paprasčiau, kai išeisiu į pensiją “, – pasakoja pašnekovė.

Jolanta samdomą darbą prekyboje dirbo 36 metus. Vieną dieną draugė, turinti savo verslą, papasakojo apie galimybę pasinaudoti ES siūloma parama „Verslo kūrimui kaimo vietovėse“ ir sukurti ką nors savo.

REKLAMA

„Iškart pagalvojau apie šakočius – seną ir giliai užslėptą svajonę. Grįžusi namo iškart papasakojau viską savo vyrui ir dukroms. Vienbalsiai buvo nuspręsta imtis reikalo ir visiems kartu bandyti įveikti projektą ir pradėti oficialią veiklą“, – prisimena Jolanta.

Kepimo procesas

Iš pradžių Jolanta bandė derinti samdomą darbą ir nuosavą verslą, tačiau galiausiai nusprendė, kad reikės atsisakyti vieno arba kito. Taip mėgstamo šakočių kepimo atsisakyti tikrai neketino, tad dabar visa moters veikla sukasi aplink šakočius.

Moteris pasakoja, kad, Kultūros ministerijos vertinimu, jos šakočiams buvo suteiktas Tautinio paveldo sertifikatas, kadangi jos giminė turi ilgą šakočių kepimo istoriją ir iš kartos į kartą perduodamą receptą.

REKLAMA
REKLAMA

Paklausta apie gamybą moteris sako, kad tai tikrai ilgas ir varginantis procesas. „Vienos „porcijos“ maišymas ir kepimas užtrunka beveik 4 valandas. Kepimo metu prie krosnių būna tikrai didelis karštis“, – sako pašnekovė.

Tačiau net ir sudėtingas gamybos procesas negąsdina, kai darai tai, ką visada norėjai.

Iššūkiai pradžioje

Jolanta prisipažįsta, kad pradžioje tikrai nebuvo lengva, nes viskas buvo nauja. „Šakočių pasiūla tuomet, kai pradėjome veiklą jau buvo gana didelė, bet mes dar prieš pradėdami kepyklėlės projektą nusprendėme, kad konkuruosime su visais savo išskirtine kokybe. Pasižadėjome visuomet naudoti tik aukščiausios kokybės žaliavas, kad ir kiek klientų turėsime, kad ir kokia nekonkurencinga būtų mūsų kaina“, – pasakoja moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Reikėjo užsitarnauti ir gerą vardą, nes tuo metu klientų dar neturėjo. Moteris su šeima stengėsi dalyvauti įvairiausiose mugėse, renginiuose, skatino visus paragauti savo kepamų šakočių, kad žmonės patys įvertintų gaminio kokybę.

„Ir dabar visuomet suteikiame galimybę įsigyti nedidelį gabalėlį ir patiems vertinti bei rinktis. Sukūrėme internetinę parduotuvę www.ekosakotis.lt, stengiamės aktyviai dalyvauti socialiniuose tinkluose“, – sako Jolanta.

Padeda ir šeima

Pirmoji Jolantos kepyklėlė buvo labai nedidelė, augant klientų ratui reikėjo patalpas didinti. Po 8 metų darbo senojoje kepyklėlėje, dukros su vyru paraginta, nusprendė ją praplėsti.

REKLAMA

„Dabar jau metai dirbame naujose, gerokai didesnėse ir patogesnėse patalpose. Kepyklos veikloje kaip ir nuo pat pradžių, taip ir dabar dalyvauja visa šeima. Anūkai jau taip pat turi jiems tinkančių darbelių“, – šypsosi pašnekovė.

Aukščiausia kokybė

Jolanta sako, kad žmonės vis labiau vertina aukštą kokybę ir dažniausiai kreipiasi tie, kurie ieško tikro, minkšto, senovinio šakočio. Moteris džiaugiasi, kad turi nemažai klientų, kuriems tikrai svarbi kokybė.

„Didžiausia dalis mūsų klientų gyvena Kaune, Marijampolėje ir Vilkaviškyje. Bet tikrai turime klientų ir kituose miestuose. Į visus kitus miestus užsakymus siunčiame per autobusų siuntas arba paštomatus“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Paklausta apie tai, kokio dydžio kepinius žmonės renkasi dažniausiai, Jolanta sako, kad pačius įvairiausius.

„Kasdieniam pasimėgavimui dažniausiai nori nedidelių šakočių. Šventėms –  didesni. Šakotis puikiai tinkantis desertas vasaros šventėms. Jis nesuges, neištirps ir, svarbiausia, nereikalauja specialių laikymo sąlygų“, – sako moteris.

Jolanta pasakoja, kad jos sėkmės paslaptis – tai aukščiausia kokybė ir gamyboje naudojamas šimtametis receptas. Moters šakočiai, gaminami tik iš natūralių ingredientų, pasižymi išskirtiniais ragais ir natūraliu minkštumu.

Pašnekovė sako, kad šakočių rinkoje įsitvirtinti labai sunku, nes konkurencija didžiulė. Prieš pradedant tokį ar bet kokį kitą verslą būtina sugalvoti, ką naujo gali pasiūlyti ir kuo būsi išskirtinis. Jolanta pabrėžia, kad turi būti atviras ir sau, ir klientui, nepažadėti to, ko negalėsi ištesėti, tik taip gali tikėtis sėkmingos veiklos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų