• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kulinarinių atradimų ir kelionių projektas „Maisto kelias. Miestų receptai“ tęsia savo nuotykius. Jau rytoj TV3 žiniasklaidos grupės laidos herojai Vaida Poderytė-Bernatavičė, Martynas Lavickas ir Tadas Paplauskas leisis į dar vieną gastronominę kelionę. Šįkart juos maršrutas nuves į vieną mėgstamiausių lietuvių kurortų – Birštoną, kur jie ieškos ne tik išskirtinių skonių, bet ir kultūrinių atradimų. O viena vieta, pasirodo, čia ypatinga ir Vaidos šeimai. 

Kulinarinių atradimų ir kelionių projektas „Maisto kelias. Miestų receptai“ tęsia savo nuotykius. Jau rytoj TV3 žiniasklaidos grupės laidos herojai Vaida Poderytė-Bernatavičė, Martynas Lavickas ir Tadas Paplauskas leisis į dar vieną gastronominę kelionę. Šįkart juos maršrutas nuves į vieną mėgstamiausių lietuvių kurortų – Birštoną, kur jie ieškos ne tik išskirtinių skonių, bet ir kultūrinių atradimų. O viena vieta, pasirodo, čia ypatinga ir Vaidos šeimai. 

REKLAMA

Vienas gražiausių šalies kurortų – Birštonas – garsėja gydomaisiais mineralinio vandens šaltiniais, tyru oru, įspūdinga gamta ir poilsiui skirtomis veiklomis.  

REKLAMA
REKLAMA

Birštonas – tikras ramybės uostas tiems, kurie nori atsipalaiduoti nuo miesto šurmulio. Čia netrūksta vaizdingų pėsčiųjų ir dviračių maršrutų, vedančių per žaliuojančias apylinkes, o kurorto kultūrinis gyvenimas kviečia į koncertus, parodas ir įvairius renginius. 

REKLAMA

Tačiau koks patiekalas galėtų būti tituluojamas tikruoju Birštono skoniu? Kuo šis miestas išsiskiria kulinarinėje mozaikoje?  

Nemunas ir mineralinio vandens šaltiniai – vieni ryškiausių Birštono simbolių, tad laidos vedėjai nuspręs sujungti šiuos du dėmenis į harmoningą visumą. Šios minties vedami, jie Birštono patiekalu nuspręs tituluoti ypatingą Nemuno žuvies receptą. 

REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienio laidoje Vaida, Martynas ir Tadas paruoš mineraliniame vandenyje marinuotus šamo iešmelius, kuriuos patieks su kruopų ir daržovių salotomis bei žolelių padažu. Ar šis skonis taps naujuoju Birštono kulinariniu parašu ir kaip jį įvertins miesto gyventojai?  

Norėdami geriau pažinti vietos skonį ir išgirsti naudingų patarimų savo receptui, laidos vedėjai savo kelionę Birštone pradės nuo pasivaikščiojimo Nemuno krantine. Čia juos pasitiks Birštono turizmo ir informacijos centro direktorė Rūta Kapačinskaitė. Po šilto pokalbio keliautojai patrauks į Kneipo sodą – išskirtinę sveikatinimo erdvę po atviru dangumi. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia laidos vedėjai išbandys vieną populiariausių sveikatinimo procedūrų – vadinamąjį „Gandro žingsnį“. Tai – vaikščiojimas šaltu vandeniu, aukštai keliant kojas. Tokia paprasta, bet veiksminga procedūra puikiai stimuliuoja kraujotaką, stiprina imunitetą ir suteikia energijos visai dienai. 

REKLAMA

Atgavę jėgas, vedėjai patrauks į vieną šiuolaikiškiausių ir stilingiausių Birštono vietų – restoraną „Pievos“, kur veikia ne tik išskirtinis restoranas, desertinė, bet ir gėlių parduotuvė. 

Birštono vietos

„Pievos“ – ypatinga vieta. Kai lankomės Birštone, o lankomės čia dažnai, su vyru ir sūnumi visada ateinam čia vėlyvųjų pusryčių. Varškėčiai, šakšuka, Benedikto kiaušiniai – jų pusryčių meniu yra tobulas, o dažnam puikai pažįstami patiekalai pateikiami originaliai ir ypatingai.

REKLAMA

Net šaltibarščiai čia išskirtiniai – jie čia gaminami su mineraliniu vandeniu, pagardinami keptais kaparėliais, žirnių ankštimis bei krapų aliejumi. Gal skamba neįprastai, bet skonis – nerealus!“ – dalinsis laidos vedėja Vaida. 

Paragavus šaltibarščių su mineraliniu vandeniu, Vaidos ir Martyno lauks desertų rojus: Birštono „Ledų alėja“. Čia vedėjai ragaus išskirtinius ledų kokteilius, kurie taip pat bus paruošti su mineraliniu vandeniu! 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai – tikras vasaros atradimas: ledai, kurie ne tik gaivina, bet ir suteikia naudos organizmui. Net nepagalvotum, kaip puikiai dera mineralinis vanduo su ledais“, – įspūdžiais dalinsis Martynas. 

Laidos vedėjai taip pat užsuks ir į butikinį viešbutį „Harmony Birštonas“, kur aiškinsis, kaip vietinių restoranų virtuvėse atsiskleidžia Nemuno žuvies receptai. 

REKLAMA

„Žinote, kada patiekalas tikrai palieka įspūdį? Kai visi valgant nutyla ir tiesiog mėgaujasi. Kartais vieno skonio būna per daug, kito – per mažai, bet šį kartą viskas tobuloje harmonijoje. Net nereikia kramtyti – viskas tirpsta burnoje“, – įspūdžiais dalinsis Vaida, ragaudama meistriškai šefo pagaminto šamo. 

REKLAMA

Galiausiai, po dienos nuotykių, laidos vedėjai imsis kulinarinio eksperimento – patys kurs Birštono patiekalą. Ar pavyks jiems paruošti šamą taip, kad įtiktų birštoniečiams? Atsakymą sužinosite jau rytoj! 

O jeigu ir jūs planuojate kelionę į Birštoną, laidos vedėjai dalinasi savo rekomendacijomis, ką verta pamatyti, paragauti ir nuveikti šiame kurorte. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemuno krantinė. Tai – tikras Birštono perlas ir viena gražiausių miesto vietų, įsikūrusi tiesiai prie didingai tekančio Nemuno. Iš pradžių krantinė buvo įrengta kaip apsaugos nuo potvynių priemonė, tačiau šiandien ji virto jaukia ir estetiškai sutvarkyta poilsio zona, kurioje miestiečiai bei svečiai mielai leidžia laiką.

Pėsčiųjų ir dviračių takai driekiasi palei upę, kviesdami pasivaikščioti, pabėgioti ar tiesiog ramiai pasigrožėti gamta. Pakrantės suoliukai ir išpuoselėti želdynai sukuria ypatingą atmosferą – čia galima pasimėgauti saulėlydžiu ar tiesiog stebėti plaukiančius laivelius. 

REKLAMA

Kneipo sodas. „Vanduo gydo, vanduo daro stebuklus, o profilaktika – geriau nei gydymas“ – būtent tokią sveikatingumo filosofiją dar XIX a. išgrynino vokiečių dvasininkas Sebastianas Kneipas. Jo sukurta visapusiška sveikatinimo sistema šiandien pritaikyta ir Birštone – išskirtiniame Kneipo sode, kviečiančiame pasinerti į harmoningą kūno ir proto atgaivą.

REKLAMA

Sodas sukurtas remiantis penkiais Kneipo metodikos principais: vandens terapija, sąmoningu judėjimu, vaistažolių galia, subalansuota mityba ir vidine pusiausvyra. Tai – ne tik atsipalaidavimo vieta, bet ir edukacinė erdvė, kurioje susilieja gamtos išmintis ir šiuolaikinis požiūris į sveikatą. Lankytojai čia gali išbandyti unikalias procedūras:

„Gandro žingsnį“ bei Kneipo kavą – rankų voneles, skirtas nervų sistemai raminti ir kraujotakai aktyvinti. Taip pat – ir refleksoterapinį taką. Tai – basų pėdų pasivaikščiojimas įvairių faktūrų paviršiais, stimuliuojantis aktyviuosius taškus. 

REKLAMA
REKLAMA

„Pievos“ – vienas stilingiausių ir originaliausių Birštono restoranų. Tai – vieta, kurioje dera skonis, estetika ir laisvė būti savimi. Restoranas sukurtas visiems – nepriklausomai nuo amžiaus, nuotaikos ar dienos ritmo. Vieni čia atranda ramybės oazę, kiti – jaukią erdvę pokalbiams, o dar kiti – įkvėpimo pilną kampelį kūrybai ar draugų susibūrimui.

Interjeras alsuoja subtilumu – lengvos spalvos, natūralios medžiagos ir gyvi augalai kuria jausmą, lyg būtum tarp gėlių, net kai esi viduje. Ši vieta itin garsėja ne tik savo įspūdingų pusryčių, bet ir vakarienių meniu, o taip pat čia veikia desertinė bei gėlių parduotuvė.  

„Ledų alėja“ yra įsikūrusi pačioje miesto širdyje, šalia Nemuno vingio ir pagrindinių kurorto takų. Ši ledainė jau tapo neatsiejama Birštono tapatybės dalimi – čia nuo pat ryto iki vakaro šurmuliuoja žmonės: šeimos su vaikais, poros, atostogautojai – visi, ieškantys saldaus atokvėpio.

Ledų pasirinkimas čia toks įvairus, kad kiekvienas gali rasti savo mėgstamiausią – nuo klasikinės vanilės iki gurmaniškų skonių su šeivamedžiu, miško uogomis, pasiflorais ar citrinomis.  

„Druskupis“ – vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo statinys. Tai atviras paviljonas Vytauto Jurgio Meškos parke, kur gamta, architektūra ir sveikatinimo filosofija susilieja į vieną. Čia mineralinis vanduo teka specialiomis šakomis dengtomis sienelėmis ir, veikiamas saulės bei vėjo, natūraliai garuoja, prisotindamas orą vertingomis mineralų dalelėmis.

REKLAMA

Šis „jūrinio efekto“ oras veikia 50-80 metrų spinduliu ir prilygsta kvėpavimui pajūryje – net būnant toli nuo jūros, pasijunti tarsi vaikščiotum jos pakrante. Tokios inhaliacijos ypač naudingos kvėpavimo takams, stiprina imunitetą bei gerina odos būklę. Čia galima ne tik kvėpuoti, bet ir atsipalaiduoti stebint čiurlenantį vandenį – natūrali šviesa ir ramybė sukuria puikią aplinką poilsiui. 

Viešbutis „Lajos“ ir restoranas „Lajos Bistro“. Tai – vieta tiems, kurie ieško balanso tarp estetikos, tylos ir gyvenimo ritmo. Įsikūręs pačiame Birštono centre, šalia Vytauto parko ir Nemuno pakrantės, jis leidžia būti miesto širdyje, bet kartu – arčiau gamtos.

Čia įrengti 32 šviesūs, modernūs kambariai, pritaikyti tiek trumpam apsilankymui, tiek ilgesnėms atostogoms ar darbostogoms. Galima rinktis nuo jaukių dviviečių iki erdvių loftų su virtuvėlėmis – idealiai tinka keliaujantiems vieniems, poroms, šeimoms ar komandoms. Darbo kokybę palaiko profesionaliai įrengtos bendradarbystės erdvės – čia produktyvumas dera su ramybe.

Norintiems atsikvėpti, siūloma unikali „mind spa“ zona – skirta kvėpavimo praktikoms, judesiui, tylai ar meditacijai. Viešbutyje veikia ir konferencijų salė, talpinanti iki 100 žmonių. Svečiai ir dalyviai gali mėgautis sveikais pusryčiais, lengvais pietumis ar užkandžiais – viskas apgalvota iki smulkmenų. 

REKLAMA

„Harmony Birštonas“ – daugiau nei viešbutis. Šioje boutique stiliaus poilsio oazėje, kurioje susilieja elegancija, šiuolaikinis komfortas ir gamtos artumas, yra keturiolika stilingų, individualiai įrengtų kambarių sukurti jaukiam pabėgimui – tiek romantiškai viešnagei, tiek ramiam poilsiui.

Čia pat įsikūręs sezoninės virtuvės restoranas kviečia pasinerti į skonio patirtis, kurias kuria vietiniai ingredientai ir šefo pasakojamos kulinarinės istorijos. Viešbučio SPA erdvėje – romėniško stiliaus garinės pirtys, masažinė vonia su kriokliu, ledinio vandens statinė, o profesionalūs masažai leidžia pamiršti kasdienybę.  

Kulinarinių kelionių laida „Maisto kelias. Miestų receptai“ – šeštadieniais, 9 val. tik per TV3! 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų