REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažnai save įtikinėjame, kad prieš kitas šventes tikrai viską planuosime ir nepaliksime apsipirkimo paskutinei dienai, bet nutinka taip, kaip visada: tai begaminant paaiškėja, kad ko nors trūksta, tai išleista daugiau nei tikėtasi ar prisipirkta per daug.

Dažnai save įtikinėjame, kad prieš kitas šventes tikrai viską planuosime ir nepaliksime apsipirkimo paskutinei dienai, bet nutinka taip, kaip visada: tai begaminant paaiškėja, kad ko nors trūksta, tai išleista daugiau nei tikėtasi ar prisipirkta per daug.

REKLAMA

Žurnalistas, keliautojas Vytaras Radzevičius sako, kad jau ne vienerius metus telefono užrašinėje saugo šiek tiek pakoreguojamus užrašus, kokiai šventei ko ir kiek pirko – tai labai padeda apsiperkant, be to, leidžia sutaupyti pinigų ir laiko. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos direktorė Olga Suchočeva primena, kad sutaupyti padėtų ir produktų su privačia etikete pasirinkimas, nes jis garantuoja geriausią kainos ir kokybės santykį, rašo pranešime spaudai.

Tradiciniai patiekalai niekada nenusibosta

Juokaujama, kad po lietuvių švenčių visų balkonuose dar savaitę stovi baltos mišrainės kibirėlis. Kaip apskaičiuoti, kad visiems visko užtektų ir nereikėtų nei maisto išmesti, nei sukti galvos, kaip jį suvartoti? V. Radzevičius prisipažįsta, kad ir pats neišvengia tokių situacijų, nes tiek per Kalėdas, tiek per Velykas į jų namus susirenka giminės su nemažu pulku vaikų, tad norisi svečius įdomiau ir gausiau pavaišinti.

REKLAMA
REKLAMA

„Per šventes visi mūsų namuose turimi stalai sustumiami į vieną ilgą, kad prie jo tilptų apie penkiolika žmonių. Visiems prieš Velykas marginame ir kiaušinius, kad susėdę galėtume juos ridenti, keisti, daužyti, rinkdami, kuris stipresnis, ar neštis į svečius. Bėda, kad suvalgai jų per pusryčius, paragauji per pietus, na, žiūrėk, jau ir sotus. O marginame tradiciškai, negailėdami laiko – su žolelėmis, svogūnų lukštais, perkame ir dažų“, – pasakoja Vytaras Radzevičius.

REKLAMA

Ne vienas Velykas keliautojas yra sutikęs ir užsienio šalyse, o kartą jas šventė tolimojoje Australijoje: „Velykos be kiaušinių man – ne Velykos, nors ir ne namuose. Tad kartą, keliaudami su Martynu Starkumi po Australiją, marginome juos flomasteriais: išpiešėme lietuviška atributika ir išdalinome sutiktiems išeiviams. Per kitas Velykas, viešėdami Kinijoje, Geltonuosiuose kalnuose, nusipirkome ir paragavome sojos padaže virtų kiaušinių – jie buvo neįprasto skonio ir spalvos. Vis dėlto, skaniausi man lietuviški, tradiciniu būdu virti kiaušiniai.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Būtinas Velykų atributas Radzevičių namuose – virtas rūkytas kumpis ir įdaryta višta. „Jį pjaustome ir skanaujame jau atvėsusį, tikrai labai gardu! Ir visada kepame vištą, įdarytą prieskoniais ir pagardintais naminiais makaronais – tai senovinis smetoniškas receptas, atėjęs iš žmonos šeimos.“

Svarbu neatidėlioti ir ieškoti kokybiškų produktų

Nors įprastai saldumynų namuose žurnalistas stengiasi negaminti, nes kyla labai daug pagundų, per šventes daro išimtį. „Neatsilaikau prieš nuo vaikystės pamėgto, pagal mano močiutės receptą kepamo pyrago „Mozūras“ skonį, o sviestiniai sausainiai, kurių irgi būna ant Velykų stalo, ištirpsta tiesiog akimirksniu: vieną į burną dedi, o kita ranka jau sieki dar, – juokiasi V. Radzevičius. – Velykų meniu dažniausiai visada toks pat, tik šįmet turėsime naujieną – pas mus gyvenančios ukrainietės iškeps savo tradicinę velykinę bobą“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vytaras sako, kad jo šeimoje įprasta nieko neatidėlioti paskutinei akimirkai, o apsipirkti bent porą dienų iki šventės: „Niekam nepatinka blaškytis minioje, o blogiausiu atveju, ar ką pamiršus, važiuojame į parduotuvę arba labai anksti, arba vėlai. Šventės yra šventės ir per jas norisi delikatesų, todėl, manau, kad taupyti geriausia ne kokybės, o kiekio atžvilgiu: pirkti ir gaminti ne kasdien valgomus produktus, pasilepinti delikatesais, bet apskaičiuoti, kad maisto neliktų. Jeigu matote, kad visi sotūs, o maisto ant stalo dar užtektų antrai šeimai, nelaukite ir iškart pagalvokite, ką juo galėtumėte pavaišinti ar kokį naują patiekalą iš likusių kiaušinių pagaminti sekančią dieną.“ 

REKLAMA

V. Radzevičius įprastai iš likusių kiaušinių gamina salotas, kurioms reikia vos kelių ingredientų – avokado, saliero, ryšelio ridikėlių, krapų, majonezo ir graikiško jogurto: „Šeimoje dažnai tokias pasidarome ir ne švenčių metu – gardus patiekalas pusryčiams.“

RECEPTAS

Vytaro Radzevičiaus kiaušinių salotos su avokadais ir ridikėliais

Reikės:

4 kietai virtų kiaušinių, gali būti ir spalvoti, likę nuo Velykų;

2 avokadų;

1 ryšelio ridikėlių;

1 lapinio saliero koto;

Kelių krapų šakelių;

1 šaukšto majonezo;

1 šaukšto natūralaus jogurto;

Druskos;

Pipirų.

Gaminimas:

Kiaušinius ir avokadus nulupkite, supjaustykite kvadratėliais. Ridikėlius – griežinėliais.

Lapinio saliero kotą supjaustykite kuo smulkesniais kubeliais. 

Sudėkite viską į dubenį, pabarstykite druska, pipirais, sumaišykite su natūraliu jogurtu ir majonezu. 

Ant viršaus pabarstykite smulkiai pjaustytų krapų.

Valgykite su juoda, skrudinta duona. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų