• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę  susipažinsite su Indijos virtuve. Indija – septinta didžiausia valstybė pagal plotą ir antra didžiausia pagal gyventojų skaičių. Indijos sienos ribojasi su Pakistanu vakaruose, Nepalu ir Kinija šiaurėje, Butanu, Bangladešu ir Birma rytuose ir Šri Lankos sala pietuose. Indijos virtuvė – viena labiausiai vertinamų pasaulyje. O pati Indija traukia turistus savo turtinga kultūra. Indiški prieskoniai jau daug metų prieš Kristų buvo vežami į Europą ir buvo laikomi didžiausios prabangos preke. Viduramžiais pusė kilogramo imbiero buvo vertas vienos avies, o pipirai buvo labiausiai vertinamas prieskonis ir skaičiuojami grūdeliais. Kristupas Kolumbas atrado Ameriką, o Magelanas apiplaukė pasaulį taip pat ieškodami naujo kelio į Indiją, kad galėtų saugiau pargabenti prieskonius ir kitas prabangos prekes iš Indijos. Su pagrindiniais Indijos virtuvės bruožais susipažinsite šiame straipsnyje, indiškų receptų laukite jau netrukus, o kitą savaitę pristatysime Kinijos virtuvę.

REKLAMA
REKLAMA

Prieskonių gausa – svarbiausias indiškos virtuvės bruožas. Indiški valgiai yra tikra skonių bomba, dažnai viename patiekale derinami daugiau nei dešimt skirtingų prieskonių. Beveik visuose patiekaluose naudojamas garam masala prieskonių mišinys (pilni arba malti cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, lauro lapas, juodieji pipirai), taip pat kuminas, kalendros sėklos ir lapai, ciberžolė, aitrioji paprika. Naudojami prieskoniai skiriasi pagal regioną: šiaurės Indijoje dažnai naudojami ožragės lapeliai, o pietuose populiarūs kario lapeliai. Įdomu tai, kad prieskoniai prieš naudojant pakepinami aliejuje, kad atsiskleistų jų skonis. Indijoje populiarūs prieskonių mišiniai, iš kurių geriausiai žinomas kario prieskonių mišinys (yra keletas skirtingų kario variantų, tačiau geltoną spalvą jam suteikia ciberžolė) ir jau anksčiau minėtas garam masala prieskonių mišinys.

REKLAMA

Apie 40% indų – vegetarai. Kadangi beveik pusė Indijos gyventojų yra vegetarai, indiška virtuvė gali pasiūlyti platų vegetariškų patiekalų asortimentą. Patiekalai dažnai ruošiami su saldaus pieno sūrių panyru ar ankštiniais, kurių įvairovė stebina: nuo mums įprastų pupelių iki retai naudojamų lęšių ir mažai girdėtų pupuolių (jos panašios į pupeles, tačiau mažesnės). Taip pat populiarus ingredientas – valytas sviestas Ghi. Ghi privalumai – ilgas galiojimas laikas net laikant kambario temperatūroje ir rūkimas itin aukštoje temperatūroje, o tai leidžia saugiai naudoti Ghi kepinimui. Šį Indijoje skystu auksu vadinamą sviestą galima nesudėtingai pasiruošti ir namuose.

REKLAMA
REKLAMA

Indiški troškiniai – kariai. Indiški kariai paprastai ruošiami pakepinant prieskonius aliejuje, kad atsiskleistų jų skonis, tada dedant smulkintą svogūną, česnaką, imbierą, o tuomet konservuotus ar šviežius pomidorus. Į šį troškinio pagrindą dedami skirtingi priedai. Populiariausia mėsa Indijoje - vištiena, aviena, buivoliena. Karvė Indijoje šventa, todėl jautiena nėra valgoma. Troškiniuose taip pat naudojama žuvis ir jūros gėrybės, saldaus pieno sūris panyras, daržovės, riešutai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Garnyras prie visų patiekalų – duona ir ryžiai. Indijoje valgomos plokščios duonos, kurių galima rasti keleto skirtingų rūšių, iš kurių populiariausios čapati (neraugtos tešlos traški duona), parata (neraugtos tešlos sluoksniuota minkšta duona), puri (neraugtos tešlos pūsta duona), nan (raugtos tešlos duona panaši į pita). Taip pat prie daugelio patiekalų patiekiami ryžiai, iš kurių ruošiami ir atskiri patiekalai, panašūs į plovus ar itališkus rizotus. Dažnai prie patiekalų patiekiama indiškų pagardų čatnių. Jie būna aštrūs arba saldūs, tačiau aitrioji paprika naudojama net ruošiant mangų čatnį. Taip pat prie patiekalų dažnai pateikiama jogurto, kurį maišant su prieskoniais ruošiamas padažas raita.

REKLAMA

Desertai skaninami rožių vandeniu. Indijoje populiarūs saldumynai su kokosu, kepintais miltais, saldaus pieno sūriu panyru, riešutais, sirupais, rožių vandeniu. Vienas populiariausių indiškų saldumynų – ledai Kulfi. Jie daromi su sutirštintu pienu, grietinėle ir nenaudojant kiaušinių.

Populiariausias gėrimas – prieskoninga arbata. Vienas populiariausių gėrimų Indijoje – arbata su prieskoniais ir pienu. Ją ruošiant naudojami juodieji pipirai, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai, žvaigždanyžiai. Taip pat populiarus jogurto, pieno ir vaisių gėrimas Lasi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
rekomenduojame
  • Šventiniai atradimai su VILVI

TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų