Tai labai paprastas ir skanus patiekalas, kurį patys italai - nors “saltimbocca” siūlo daugelis Romos ir ne tik Romos restoranų bei tratorijų, - valgo retokai, bet vokiečiai, danai, norvegai, šveicarai žino dar prieš atvykdami į Italiją.
Apžvelgus “saltimbocca” (išvertus į lietuvių kalbą reiškia “šok į burną”) - populiarumo arealą, norisi pasiūlyti šio patiekalo receptą išbandyti ir mūsų geografinėje platumoje. Turėtų tikti ir patikti.
Jums reikės (4 žmonėms) apie 400 g veršienos, 100 g labai plonai supjaustytos liesos šalto rūkymo mėsytės (italai naudoja savo garsųjį “Parmos” kumpį, tad, jei žinote, kaip jis atrodo, lietuvišką mėsos gaminį galite priderinti prie “prototipo”), alyvuogių aliejaus, šalavijo lapų, pusės stiklinės balto vyno, druskos, maltų juodųjų pipirų ir medinių dantų krapštukų mėsai susmeigti.
Veršieną supjaustykite maždaug kortos dydžio plonais gabalėliais. Ant kiekvieno veršienos gabalo uždėkite plonytį tokios pat formato rūkytos mėsos gabaliuką (gali būti ir du gabalėliai) ir šalavijo lapelį. Susmeikite sluoksnius dantų krapštuku. Iš 400 g veršienos gabalo turėtų išeiti 8-10 vienodų sluoksniuočių.
Ant keptuvės pakaitinę aliejų išdėliokite mėsos sluoksniuočius ir ant didelės liepsnos apkepkite iš abiejų pusių. Užpilkite vyną ir palaukite, kol jis išgaruos. Pasūdykite, pabarstykite pipirais ir dar pusę minutės palaikykite ant ugnies. Valgykite nelaukdami, kol atauš, su žaliomis salotomis arba svieste su trupučiu vandens troškintomis morkomis. Labai skanus garnyras - apvirti, o paskiau ant aliejaus su česnaku ir karčiaisiais pipirais apkepti batviniai.