Ryžius, kaip ir bulves, mūsų šeimininkės gamina tūkstančiais būdų. Verdame visokias košes, plovus, maišome salotas su konservuotais kukurūzais, krabų lazdelėmis, rūkyta menke, kepame apkepus su džiovintomis slyvomis, cinamonu ir razinomis. Žodžiu, turime receptų visokioms progoms ir visokiems skoniams. Tačiau karšta ryžių koše vaišinti svečių dar neišmokome.
O tai, pasirodo, sėkmingai daro italai, besididžiuojantys savo garsiaisiais risotto, kuriuos patiekia ir pačiuose prašmatniausiuose priėmimuose. Kartkartėmis mūsų kulinarinėje spaudoje koks nors italų virtuvės ekspertas papasakoja, kaip verdamas tikras italų risotto.
Bet ekspertas ekspertu, o draugai ir bičiuliai, kai kalbama apie maistą, dažnai pataria ir geriau, ir praktiškiau. Jais esu linkusi labiau pasikliauti ir dėl to, kad parodo, paaiškina, duoda paragauti. Kaip tik tokiu būdu iš savo draugės Dainos “paveldėjau” vieną itališką risotto receptą, kurį jinai parsigabeno iš kažkokios labai neblogos itališkos virtuvės.
Tasai risotto tikrai labai skanus, net, ko gero, taurus patiekalas. Gaminti nesunku, bet prieš tai reikia apsirūpinti ne visai kasdieniškais produktais. Pradėsime nuo ryžių. Mūsų prekybininkai kažkodėl pamėgo ilgagrūdžius. Šiam receptui rekomenduojama naudoti stambius, krakmolingus trumpagrūdžius ryžius, geriausiai itališkas veisles, pavyzdžiui, carnaroli.
Be to, reikia bent dviejų prinokusių granatų, prinokusio avokado, dviejų stiklinių balto vyno, trupučio sviesto, malto “Parmos” arba “Džiugo” sūrio, šafrano (kurį galima pakeisti pigesne “kurkuma”, lietuviškai, beje, vadinama ciberžole). Iš saliero stiebų, petražolių ir morkų išvirkite daržovių buljoną. Kitame puode ištirpinkite truputį sviesto ir apkepinkite jame smulkiai supjaustytą eskaloninį svogūniuką.
Suberkite 300 gramų ryžių. Maišydami apkepkite 2-3 minutes. Įpilkite vyną, granatų sultis (spausdami granatus, išsaugokite saujelę gražių sėklų patiekalui papuošti), suberkite šafraną. Toliau maišykite, kol išgaruos vynas, tada po truputį pilkite buljoną, pasūdykite ir maišydami virkite, kol ryžiai suminkštės. Išjungę ugnį, įdėkite lazdyno riešuto dydžio gabalėlį sviesto, suberkite tarkuotą sūrį, uždenkite dangtį ir kelias minutes leiskite patiekalui “susigulėti”.
Ant stalo risotto neškite dubenyje, prieš tai papuošę granato sėkliukėmis ir avokado gabaliukais (kuriuos labai patogu išpjauti aštriu kaušeliu, skirtu arbūzo dailiajam pjaustymui, arba kokiu nors panašiu įrankiu).