Visiems pakirstiems klastingo viruso linkiu kuo greičiau atgauti jėgas. Žinau iš savo patirties, kad sergant peršalimo ligomis arba jomis persirgus labai norisi sriubos.
Maistingieji vištienos sultiniai nusibosta, o mūsų tradicinėje virtuvėje ne taip daug sriubų, kurios galėtų juos pakeisti.
Išeitį surasti įmanoma su sąlyga, kad tarp virtuvės technikos yra elektrinė trintuvė daržovėms. Tuomet arba minėtojo nusibodusio vištienos sultinio pagrindu, arba naudojant sultinio koncentratą (aišku, galima apsieiti ir be jokių mėsos nuovirų) nesunku pasigaminti skanią, maistingą, gyvenimo norą grąžinančią sriubytę.
Vienas iš paprastų ir nesudėtingų variantų - sultinyje virtos bulvės ir porai, kurie plaktuvu gerai sutrinami ir valgomi pagardinus grietinėle. Bet tai ekspresinis variantas.
Skanios ir gražios sriubos nesunkiai išverdamos iš moliūgų, kurių ir patys prisiauginame, ir iš Pietų Europos atsigabename. Mėsos nuovire gabalais supjaustytas moliūgas verdamas su morkomis, salierų stiebais, turint noro ir kitokiomis daržovėmis (bulvėmis, pankoliais).
Būtina tik atkreipti dėmesį, kad bulvės verda ilgiau už moliūgą, o ypač pankolį. Tačiau labai stengtis eksperimentuojant neverta, nes moliūgas gana patikimai nuslopina kitų daržovių skonį. Sultinio ir daržovių viralas pertrinamas ir valgomas gardinamas geru alyvuogių aliejumi ir tarkuotu “Parmos” (“Džiugo”, “Gojaus”) sūriu.
Jei pajutote kulinarijos mūzos sparnų plazdėjimą, tai moliūgą virkite vandenyje su smulkiai pjaustyta imbiero šaknimi. Vandens kiekį reikėtų taip sureguliuoti, kad sriuba nebūtų labai skysta. Kitaip tariant, nepalikite moliūgui per daug erdvės. Įpusėjus virimui įdėkite druskos, cukraus, gvazdikėlių (juos pabaigoje reikia išimti). Į pertrintą viralą įpilama šviežiai išspaustų apelsinų sulčių ir dedama aštrių prieskonių pagal savą skonį.
Tokia sriuba yra ne tik įdomaus ir gaivaus skonio, bet turi ir gydomųjų ypatybių: vitaminas C iš apelsinų, kažkokios naudingos medžiagos, padedančios atsispirti peršalimo ligoms iš imbiero, gvazdikėlių, pipirų. Pasitreniravus ir nustačius geriausią sudedamųjų dalių skaičių bei kiekius, šis patiekalas tiks ir svečiams.
Giedrės J. Receptai

