• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai ir gydytojai seniai mus įtikinėja, jog kruopų košė pusryčiams yra daug geriau nei lietuviška kiaušinienė su lašiniais.

REKLAMA
REKLAMA

Juk visos kruopos turi ne tik maistingųjų, bet ir gydomųjų savybių. Ypač tai pasakytina apie grikius. Ne veltui Tibeto medicina šias kruopas naudoja kaip vaistą. Tibete sakoma: „Mes pradedame gyvenimą pienu bei koše ir baigiame jį tuo pačiu.“

REKLAMA

Grikių krupos yra bene pačios maistingiausios iš visų kruopų. Ne veltui garsus japonų dietologas Dž. Azava, sudarydamas naudingiausių ir energetiškai vertingiausių produktų sąrašą, pirmuoju numeriu ten įrašė būtent grikius ( antri tame sąraše kviečiai, toliau – ryžiai, avižos ir pan.). Juose yra visų svarbiausių maistingųjų medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, daug kalcio, fosforo, jodo, vitaminų B1, B2, PP, E. Beje, rutinas (PP) pramoniniu būdu gaunamas būtent iš grikių. Visos šios medžiagos labai reikalingos žmogaus organizmui.

REKLAMA
REKLAMA

Vitaminas B1 normalizuoja nervų ir raumenų sistemos veiklą, gerai veikia virškinamojo trakto organus, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą.

Panašiai veikia ir vitaminas PP. Taigi grikiai gali padėti įveikti nuovargį, raumenų silpnumą, pagerinti apetitą bei širdies darbą.

Vitaminas B2, esantis grikiuose, ypač padeda pavargusioms akims, skatina audinių regeneraciją. Grikiai garsėja ir kaip visavertis puikus mėsos pakaitalas. Tai ypač vertina taupios šeimininkės. 86 proc. bendro grikių kruopų kiekio sudaro gerai tirpstantys baltymai ( pavyzdžiui, kviečiuose tik 11 proc.). Be to, grikiuose daug geležies, įvairių rūgščių, kurios pagerina maisto pasisavinimą. Ypač geras derinys – grikiai su pienu. Šių produktų maistingosios medžiagos drauge suformuoja dar vertingesnius junginius.



Vertėtų paskanauti:


Grikių salotos su pievagrybiais ir razinomis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2 stiklinės grikių kruopų, 0,5 stiklinės razinų, 1 stiklinė susmulkintų pievagrybių, aliejaus.

Išvirkite birią grikių košę. Aliejuje pakepkite razinas ir pievagrybius. Viską sumaišykite, įberkite druskos, prieskonių ir apšlakstykite norimu kiekiu aliejaus.

REKLAMA

Mišrainė su kepta žuvimi



2 stiklinės grikių kruopų, 2 virtos morkos, 0,5 stiklinės konservuotų žirnelių, 4 keptų jūros lydekų filė, svogūnų laiškų patiekalui papuošti.

Padažui: 2 arbatiniai šaukšteliai vyno acto, 2 šaukštai grietinės, 6 šaukštai majonezo.


Į žuvies formos lėkštes iš kraštų sudėkite pailgais gabalėliais supjaustytų keptų jūros lyde­kų filė.

REKLAMA

Viduryje sudėkite virtas grikių kruopas, o ant jų žirnelius ir kubeliais supjaustytas morkas. Padažui skirtus produktus sumaišykite ir lygiomis dalimis supilkite lėkštės priekyje ("žuvies galva"). Papuoškite svogūnų laiškais, o iš žirnių ir morkų kubelių padarykite žuvims akeles.

Saldžios grikių salotos


1,5 stiklinės virtų grikių kruopų, 2 šaukštai medaus, 2 šaukštai vandens, 2 kiviai, 0,5 banano, truputis migdolų plokštelių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Medų sumaišykite su vandeniu, užpilkite ant grikių ir išmaišykite. Grikius sumaišykite su supjaustytais vaisiais, pabarstykite migdolų plokštelėmis. Į šias salotas tinka ir kitokie vaisiai bei uogos.

Grikių spurgos



250 g grikių kruopų, 2 stiklinės tirpaus sultinio, 200 g fermentinio sūrio, 2 kiaušiniai, 2 šaukštai pomidorų tyrės, druskos, pipirų, džiūvėsėlių, 1/3 stiklinės aliejaus.

Kruopas nuplaukite ir sudėkite į verdantį sultinį. Šį puodą įstatykite į didesnį indą su verdančiu vandeniu ir virkite 30 min. Kai kruopos suminkštės, jas sumalkite, suberkite stambiai sutarkuotą fermentinį sūrį, įmušti kiaušinius, supilkite pomidorų tyrę, įberkite pipirų, pasūdykite. Suformuokite nedideles pailgas spurgeles ir iš visų pusių apkepkite riebaluose.



Soti sriuba su grikiais ir rūgštynėmis


1,5 l vandens, 300 g rūkytų lašinukų su mėsa, 1 stiklinė grikių kruopų, 2 saujos rūgštynių, 1 svogūnas, truputis druskos, 5 pipirų žirneliai.


Į verdantį pasūdytą vandenį suberkite grikių kruopas bei kubeliais supjaustytą svogūną. Virkite 5 min. Tada suberkite gabalėliais supjaustytus lašinukus ir juostelėmis supjaustytas rūgštynes. Baigiant virti įmeskite pipirų žirnelius.



Grybienė su daržovėmis




100 g grybų, 2 bulvės, 2 morkos, ¼ saliero šaknies, 1 svogūnas, 2 šaukštai grikių kruopų, 2 šaukštai aliejaus, 8 pipirų žirneliai, truputis druskos.


Į pasūdytą verdantį vandenį sudėkite supjaustytus grybus, kubeliais supjaustytas morkas, bulves bei salierą, suberkite grikių kruopas ir virkite, kol suminkštės daržovės. Tada į sriubą sudėkite susmulkintą ir su aliejumi pakeptą svogūną. Baigdami virti suberkite prieskonius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų