Kas gali būti skaniau drėgną ir šaltą dieną (vakarą) už keptus maltos mėsos kotletukus arba kukulaičius su bulvių koše ir (ar) ant aliejaus pakepintais špinatais, pagardintais karčiąja paprika…
Gerai, jei kam nereikia į darbą ir yra laiko bei ūpo skirti kotletukų kepimui bei viryklės plovimui gerą valandą, o greičiausiai dvi. Išeitis - nuo smetoniškos virtuvės laikų išsaugotas “netikro zuikio” receptas, kurį visai neblogai buvo pritaikę net sovietų kulinarai. Jaunajai kartai turbūt reikėtų paaiškinti, kad kalbama apie didelį, orkaitėje iškeptą maltos mėsos kukulį.
Paprastai “netikras zuikis” daromas iš kotletų masės, t.y. iš maltos mėsos, kiaušinių, piene pamirkytos bandelės, prieskonių.
Proporcijos? 1 kg maltos mėsos (geriausiai veršienos, bet tinka ir kiauliena su jautiena lygiomis dalimis) imami du kiaušiniai, riekė arba dvi batono, pieno mirkymui, druskos, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, muskato riešutų. Viskas sumaišoma (bandelę išėmus iš pieno reikia truputį nugręžti), apkepama aliejuje ant keptuvės, o paskiau įdėjus į kepimo indą su dangčiu kišama į 170-200 laipsnių karštumo orkaitę, kad baigtų kepti. Laistoma kepant susidariusiais riebalais ir baltu vynu. Tačiau šiuo atveju siūlyčiau nedidelį pakeitimą.
Prieš minkydami kukulio masę, pasiruoškite gerą saują džiovintų baravykų. Dėl viso pikto priminsiu kaip. Pamirkykite grybus bent valandą. Pakeiskite vandenį ir pavirkite, kol baravykai suminkštės. Palikite juos atvėsti virimo skystyje. Paskiau smulkiai supjaustykite (kas nebijo ardyti ir plauti mėsmalę arba elektrinę trintuvę, panaudoja techniką). Nuovirą, kurio neturi būti daug, naudokite mėsai laistyti (prieš tai jį sušildę!).
Galima paprasčiausiai įmaišyti grybus į faršą ir toliau ruošti patiekalą įprastu būdu - apkepti keptuvėje, o paskiau kišti į orkaitę. Tačiau galima jį dar patobulinti, pridedant daržovių.
Tam reikės vidutinio dydžio svogūno, 2 morkų, česnako skiltelės, baziliko lapelių, petražolių, saliero stiebo. Daržovės nuvalomos, susmulkinamos (geriausiai elektrine trintuve) ir įmaišomos į mėsos bei grybų masę.
Dar vienas variantas - kepinti mėsos kukulį, o iš daržovių ir grybų pagaminti padažą, kuris užpilamas patiekiant riekėmis supjaustytą mūsų zuikį.
Jei matysite, kad kepant trūksta skystimėlio, užpilkite šlakelį karšto vandens.
Beje, “netikrą zuikį” galima valgyti šaltą, galima atšildyti kitą dieną, o norint įkišti į šaldiklį ir valgyti atėjus numatytam laikui.
Garnyro variantai buvo paminėti pradžioje. Tai bulvių košė arba pakepinti šaldyti špinatai. Švieži ir apvirti dar geriau, bet tai jau prabanga, kuri šiuo atveju net ir nebūtina, nes patiekalas ne iš rafinuotųjų.
Giedrė J.