Mūsų virtuvės geografija plečiasi tiesiog svaiginančiais tempais. Parduotuvėse galime nusipirkti įvairiausių produktų iš tolimiausių kraštų. Tiems, kurie nemėgsta eksperimentuoti namuose, prancūzų, italų, kinų, gruzinų, armėnų, meksikiečių, japonų ir kitų tautų ar kraštų patiekalus siūlo viešojo maitinimo įstaigos.
Tačiau kartais visoje šioje įvairovėje apima nuo vaikystės pažįstamo skonio ilgesys. Netiesa, kad mūsų mamų ar močiučių virtuvė atgyveno. Argi galima atsisakyti mėsos ir paukštienos kepsnių, šokolado glajumi aplietų tortų arba jautienos suktinukų, įdarytų džiovintais grybais ir slyvomis?
Ypač kai tokie suktinukai ne taip jau labai laužo šiuolaikinių mitybos specialistų nustatytas taisykles, nes gaminami iš liesos mėsos, įdaromi kalorijų neturinčiais džiovintais grybais, mažai kaloringais svogūnais ir peristaltiką gerinančiomis džiovintomis slyvomis. Tiesa, tinkamiausias garnyras prie šio patiekalo - bulvių košė. Bet juk valgymas turi būti malonumas!
Suktinukams reikės plonai supjaustyto jautienos arba veršienos raumens. Jei namie neturite ilgo ir aštraus peilio, prašykite, kad mėsą paruoštų mėsos pardavėjas - tai jau visiškai įmanoma didžiosiose parduotuvėse.
Įdarui pasiruoškite svogūną, saują džiovintų baravykų ir džiovintų slyvų be kauliukų. Grybus pamerkite, paskui apvirkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Slyvas užteks nuplikyti ir perpjauti į kokias keturias penkias dalis, kad būtų patogu valgyti. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite smulkiai supjaustytą svogūną su baravykais. Pasūdykite ir sumaišykite su slyvomis.
Mėsos gabaliukus pamuškite iš abiejų pusių ir vyniokite įdarą. Suktinuką apvyniokite paprastu siūlu kaip paketėlį nepamiršdami užspausti galų, kad neiškristų įdaras. Kai paruošite visus suktinukus, apkepkite juos ant įkaitinto aliejaus ir sudėkite į dubenį, kad jie truputį pravėstų, antraip bus sunku nuvynioti siūlus.
Tuo metu nuskuskite kelias morkas ir sutarkuokite jas stambia trintuve (kitaip tariant, burokine tarka). Į storadugnį puodą įpilkite porą šaukštų aliejaus, sudėkite morkas, suktinukus, užpilkite truputį vandens ir troškinkite apie pusvalandį. Nepamirškite druskos. Baigiant troškinti galima uždėti truputį grietinės.
Patiekite suktinukus, kaip jau buvo minėta, su bulvių koše. Jokios kitos daržovės bulvių šiuo atveju neatstos.