Jau turbūt daugelis atspėjo, kad šiandien bus kalbama apie sviestinį džiovintų vaisių tortą. Žinantys jo skonį, manau, sutiks, kad šis tortas toks puikus, jog vertas įrašyti į visas šventinių receptų knygas.
Tiesa, mums jo paruošimo būdą gal reikėjo prisiminti kiek anksčiau, nes tradiciškai jis juk valgomas per Kalėdas, bet šis tortas tiks bet kokiai žiemiškai šventei.
Namie sukauptų atsargų tortui neužteks, nes jam reikia 600 g gero sviesto, 500 g cukraus, 500 g sausainių, 700 g džiovintų ir nedžiovintų vaisių (kuragos, figų, riešutų, slyvų, razinų, mandarinų), 4 trynių, 3/4 puodelio labai stiprios kavos, citrinos (ir žievelės, ir sunkos). Teks keliauti į parduotuvę.
Apsirūpinę visais ingredientais, pradėkite ruošti vaisius. Kuragą (džiovintus abrikosus be kauliukų), džiovintas slyvas, razinas, figas nuplikykite verdančiu vandeniu ir truputį palaikykite vandenyje, kad suminkštėtų. Supjaustytus vaisius sudėkite į vieną dubenį. Pridėkite smulkintų graikiškų riešutų ir į kelias dalis supjaustytų mandarinų (klementinų) skiltelių. Jų gali būti ir daugiau, nes mandarinai suteikia tortui gaivumo.
Prieš imdamiesi sviesto masės paruošimo, užplikykite arba ekspreso kavinuku išvirkite puodelį stiprios kavos.
Sviesto masę ruoškite, sviestą (prieš tai jis turi pabūti kambario temperatūroje, kad suminkštėtų) sukdami su cukrumi (lengviau mikseriu, o ne rankomis). Sukdami po vieną įmuškite trynius, paskiau po truputį pilkite ataušintą kavą (nepilną puoduką). Pagaliau supilkite citrinos sunką ir suberkite tarkuotą žievelę (dėl to būtų gerai gauti kokią mažiau chemiškai apdorotą citriną…). Į ištrintą sviestą su priedais sudėkite pjaustytus vaisius ir masę gerai išmaišykite.
Tortą galima dėti į celofanu išklotą (tinka ir permatoma plėvelė produktams dengti) tortinę arba į didelį keramikinį ar pireksinį apkepo indą (taip pat išklotą celofanu arba plėvele). Nepamirškite palikti išorėje plėvelės kraštų, nes torto masei sušalus už tų kraštų bus labai patogu ištraukti tortą iš apkepo indo ir pjaustyti elegantiškomis neplačiomis juostelėmis.
Išsivirkite dar vieną puodelį kavos. Kavoje lengvai pamirkykite sausainius ir klokite juos ant tortinės (apkepo indo) dugno bei šonų. Ant sausainių sluoksnio įkrėskite sviesto ir vaisių masės, išlyginkite sluoksnį ir klokite dar vieną kavoje pamirkytų sausainių sluoksnį. Sluoksnių skaičius priklausys nuo indo formos.
Torto viršų užklokite sausainiais ir gerai paspauskite delnais prieš dėdami į šaldiklį. Jei į šaldiklį tortas sunkiai telpa, galite pasinaudoti žiemišku oru ir palikti jį per naktį balkone, prieš tai gerai uždangstę viršų nuo paukščių ir sniego. Tortą visą laiką galima laikyti šaldiklyje arba, esant minusinei temperatūrai, balkone. Tik nepamirškite, kad prieš paduodant į stalą, jį reikia iš anksto supjaustyti ir sudėti į lėkšteles, kad bent atitirptų suledėję mandarinai.
Giedrės J. receptai