„Šiemet sudarydami 60 restoranų-kandidatų sąrašą klausėme ir publikos balso, prašėme restoranų lankytojų išsakyti, kas, jų nuomone, galėtų pretenduoti į geriausiųjų reitingą. Ačiū visiems gastronominės kultūros mylėtojams už šimtus komentarų su pasiūlymais – juos visus kruopščiai vertinome ir svarstėme. Tikime, kad šiemet 60 restoranų-kandidatų sąrašas dėl to tapo dar įvairesnis ir įdomesnis, atspindintis, kaip sparčiai per pastaruosius metus kito ir vystėsi šalies restoranų rinka. Toliau visus atrinktus restoranus, kurių trumpajame sąraše yra 60, vertins Gero maisto akademijos nariai. Balsavimas tęsis visą gegužę ir birželį, o geriausiųjų trisdešimtukas bus atskleistas liepą“, – pasakoja Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.
Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, taip pat kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje „30 geriausių restoranų“ rinkimai rengiami jau šeštą kartą.
Reitingą organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras skonis“.
„Pernai po Covid-19 pertraukos atgimęs reitingas vėl tampa neatskiria šalies gastronominio gyvenimo dalimi, laukiama tradicija ir impulsu restoranams kasmet siekti daugiau, tapti matomiems ir pastebėtiems. „30 geriausių restoranų“ reitingas svarbus ne tik restoranų savininkams ar virtuvės šefams, bet ir lankytojams – ne vienam maisto kultūros mylėtojui jis yra tapęs savotišku gidu, į kurį atsižvelgiama dairantis vietų jaukiam vakarui, šventei ar verslo partneriams pavaišinti. Tai sąrašas, kuriuo, ieškodami naujų skonių, vadovaujasi ir vietos restoranų lankytojai, ir turistai“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos tarybos narė Evalda Šiškauskienė.
Reprezentatyviausiu restoranų gidu Lietuvoje vadinamas „30 geriausių restoranų“ sąrašas – geriausių tų metų vietų rinkinys, kuris atspindi pokyčius ir tendencijas viešojo maitinimo sektoriuje.
„Šis reitingas stipriai prisideda prie restoranų kultūros plėtros šalyje, atkreipia visuomenės dėmesį į sektorių, jo vystymąsi, naujas tendencijas. Restoranų industrijai – savininkams ir virtuvėms šefams – tai savotiška kartelė, kurią norisi įveikti, lankytojams – kasmet vis naujas skonių ir patirčių žemėlapis, leidžiantis atrasti, patirti, išragauti tai, ką geriausio siūlome čia, Lietuvoje“, – teigia žurnalo „Geras Skonis“ vyr. redaktorė, Tarptautinės gastronomijos asociacijos „Chaîne des Rôtisseurs“ Lietuvos padalinio kanclerė Rasa Ščeponienė-Gurevičė.
Kaip toliau bus vertinami restoranai?
Restoranai iš 60 kandidatų sąrašo bus vertinami atsižvelgiant į patiekiamą maistą ir gėrimus, kuriamą aplinką, aptarnavimo kultūrą ir kokybę.
Didžiausias balas restoranams teks už atskleistus maisto skonius.
Gero maisto akademijos nariai vertins jau rinkoje įsitvirtinusius, savo aiškų veidą ir kryptį turinčius restoranus, savo veiklą plėtojančius ne mažiau kaip šių metų kovo 1 dienos.
Kas pateko į trumpąjį restoranų sąrašą?
Kaip ir anksčiau, 60 restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba atsižvelgdama į visų Lietuvoje esančių maitinimo įstaigų sąrašą.
Šių metų trumpasis 60 kandidatų sąrašas pasižymi itin plačia geografija: nors didžiausią dalį sudaro sostinės restoranai (39 iš 60), iš viso sąraše atsidūrė restoranai iš dvylikos skirtingų Lietuvos miestų ir vietovių – nuo Nidos, Juodkrantės ir Kretingos iki Radiškio Ukmergės rajone.
Šiemet į trumpąjį sąrašą papuolė ir 17 naujai nominuotų restoranų, daugiausia jų – Vilniuje, kur pastaraisiais metais sparčiai plėtojosi maisto kultūra ir duris atvėrė ne viena naujos koncepcijos vieta.
Sąrašo naujokų yra ir pajūryje – „Monist“ Palangoje, regionuose – „Red Brick“ Radiškyje.
Į sąrašą pateko visi restoranai, patekę į TOP 30 2023 metais. Toliau visus atrinktus restoranus, kurių trumpajame sąraše yra 60, vertins Gero maisto akademijos nariai.
Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi 2024 m. restoranai:
Vilniuje: „14Horses“, „Amandus“, „Augustin“, „Bizarre“ (Vilniuje ir Nidoje), „Bon Chop“, „Casa Peligrosa“, „Da Antonio“, „Demo restoranas“, „Dine“, „Džiaugsmas“, „El Gato Negro“, „Elven“, „Ertlio namas“, „Fabrikėlis“, „Farmer & The Ocean“, „Firenze“, „Gaspar’s“, „Gastronomika“, „HeJi“, „I Hate Sushi“, „La Capital“, „Le Travi“, MEAT (Vilniuje, Nidoje ir Palangoje), „Momo Grill“ (Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje), MOTÍF, „Narushi“ (Vilniuje ir Nidoje), „Nineteen18“, „Pacai“, „Pachamama Dinner Club“, „Pas mus restoranas“, „Protėviai“, „River Town“, „Saint Germain“, „Somm“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sushi Masters“ (keli miestai), „Taste Boutique“, „Telegrafas“.
Kaune: „Agave“, „Arrivée“, DIA, „La Papa Loca“ „Monte Pacis“, „Nüman“
Klaipėdoje: „Alba Bistro“, „Monai“, „ToLi nuo klasikos“
Palangoje: „Avenue Brasserie“, „Monist“, „Pušų Paunksnėje“, „Restoranas Palanga“, „Todá“ (Palangoje ir Nidoje), „Vila Komoda“.
Kituose miestuose: „Apvalaus stalo klubas“ (Trakuose), „Fisheria“ (Nidoje), „Juodasis kalnas“ (Juodkrantėje), „Red Brick“ (Radiškyje, Ukmergės raj.), „Šturmų švyturys“ (Ventės rage), „Želvė Village & SPA (Kretingos raj.)
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!