REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gąsdinančios akių gydytojų prognozės: po 30 metų net pusė pasaulio gyventojų matys miglotai. O jau ir šiuo metu trečdalis žmonių yra trumparegiai. Gydytojai perspėja tėvus – trumparegystė dažniausiai nustatoma vaikams, tad reikia laiku susirūpinti, mat progresuojantis regos sutrikimas kelia kur kas rimtesnių ligų.

Gąsdinančios akių gydytojų prognozės: po 30 metų net pusė pasaulio gyventojų matys miglotai. O jau ir šiuo metu trečdalis žmonių yra trumparegiai. Gydytojai perspėja tėvus – trumparegystė dažniausiai nustatoma vaikams, tad reikia laiku susirūpinti, mat progresuojantis regos sutrikimas kelia kur kas rimtesnių ligų.

REKLAMA

Moksleivė Viktorija Santarų klinikų vaikų konsultacijų poliklinikoje tikrinasi regėjimą. Nukrypimų nuo normos gydytoja pastebi, bet mergina išvengia vieno dažniausio regos sutrikimo – trumparegystės. Medikai tikina, kad šią vis dažnėjančią bėdą lemia ne tik genai, paveldimumas, bet ir pasikeitę žmonių įpročiai – sėdėjimas namuose ir nuolatinis kontaktas su technologijomis.

„Manoma, kad svarbu genetinis polinkis tam tikras ir aplinkos faktoriai. Keli dalykai turi susidėti į vieną. Yra įrodytas vienas iš faktorių, tai yra pakankamas arba nepakankamas buvimas lauke. Manoma, jei nepakankami būname, miopijos lygis didėja. Darbas iš arti ir ypatingai skaitymas“, – sako skyriaus vadovas Arvydas Gelžinis.

REKLAMA
REKLAMA

Viktorijos mama Vaida pripažįsta, kad dukra lauke galėtų praleisti ir daugiau laiko: „Vasarą daugiau laiko lauke praleidžia, o žiemą – namuose. Technologijas ji mėgsta, prie telefono, kompiuterio, kaip ir visas jaunimas.“

REKLAMA

Miopija arba trumparegystė, diagnozuojama įvairaus amžiaus žmonėms, visgi, dažniausiai ji nustatoma 7–12 metų vaikams. Ir pastaraisiais metais medikai šią ydą net pradėjo vadinti vaikų epidemija. Šiuo metu kas trečias pasaulio gyventojas yra trumparegis, o 2050-aisiais, manoma, rega bus sutrikusi net pusei planetos žmonių.

Miopija nepagydoma, tačiau laiku atvedus atžalą apžiūrai ir nustačius sutrikimą, simptomus ir padarinius galima prislopinti. Ir oftalmologai ragina tėvus susirūpinti, mat Ilgainiui trumparegystė gali peraugti į rimtesnes ligas – silpnaregystę, kataraktą.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o simptomai išduodantys, kad vaikas gali turėti regos sutrikimų – periodiškai pasitaikantys galvos skausmai, mirgėjimas akyse, paraudimas, vyzdžių išsiplėtimas, neryškus toliau esančių objektų vaizdas.

„Vystantis trumparegystei didėja ir pati akis. Tai jau negrįžtamas procesas. Ta didesnė akis nesugeba sufokusuoti ryškaus vaizdo nervinių ląstelių sluoksnyje, tinklainėje. Todėl žmogus, esant trumparegystei, ir mato neryškiai“, – pasakoja gydytoja oftalmologė Dalia Krivaitienė.

Trumparegystė su amžiumi progresuoja ir aktyviausiai rega blogėja iki pat 16 metų, tad tėvai raginami atidžiau sekti, ką jų atžalos veikia laisvalaikiu ar nepersistengia naudodamiesi išmaniaisiais telefonais, kompiuteriais, ar neskaito tamsoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, dažnai net ir mokyklose užduotis ar namų darbus mokytojai nurodo atlikti būtent naudojantis technologijomis.

„Jeigu mes pažvelgsime į pasaulines tendencijas, į tas šalis, kurios su tuo susidūrė daug anksčiau, ten praktiškai pradinėse mokyklose nenaudojama ir net uždrausta naudoti bet kokius informacinių technologijų įtaisus“, – teigia Tėvų forumo pirmininkas Darius Trečiakauskas.

Gydytojai sako, kad progresuojanti trumparegystė stabdoma vaistais, net operacijomis, žinoma, tinka ir akiniai, tačiau esama ir natūralesnių būdų. Kad ir sveika mityba – A, E, D vitaminai, aktyvus laikas lauke, natūralioje šviesoje.

„Poilsio rėžimo sutvarkymas, kaip profilaktika yra būti lauke nemažiau kaip dvi valandas šviesiu paros metu. Vis tik, kadangi skaitymas yra susijęs su trumparegyste, tai skaitant turi būti geras apšvietimas, daryti pertraukėles, duoti akims pailsėti. Aišku nepamiršti išeiti į lauką“, – kalbėjo skyriaus vadovas Arvydas Gelžinis.

Nors trumparegystę diagnozuoja medikai, savo regą galima išbandyti ir su testu.

Jei bent pusės metro atstumu šioje nuotraukoje įžvelgiate mokslininko Alberto Einšteino portretą, miopija bent kol kas negresia, o jei matote aktorę Marilyn Monroe, galimai esate trumparegis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų