• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviškų braškių sezonas šiemet itin vėlyvas. Dėl vėsaus pavasario uogos ant prekystalių pasirodė trimis savaitėmis vėliau nei pernai. Tiesa, kol kas jos brangios. Bet augintojai sako, kad pirkėjų nestinga, nes braškynų Lietuvoje šiemet mažiau nei pernai, o dalis žmonių laukė būtent lietuviškų uogų, praneša LTV naujienų laida „Šiandien“.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmąsias braškes augintojai pradėjo skinti šią savaitę, tačiau tik augančias šiltnamiuose. Laukuose sirpimas gana lėtokas – krūmeliai daugiau puikuojasi žiedais, ne

REKLAMA

i uogomis. Tačiau augintojai neabejoja, kad šylant orams lietuviškų braškių sezonas greitai įsibėgės.

„Braškių sezonas prasidės už dviejų savaičių. Prasidės uogos, auginamos po priedangom, po dangom prasidės, o Joninėm ir nuo lauko turėtų prasidėti“, – teigia braškių augintojas Dainius

REKLAMA
REKLAMA

Pirmosios braškės gana nepigios – kaina svyruoja nuo keliolikos iki 26 litų už kilogramą. Ir nors lenkiškos ar ispaniškos braškės pigesnės, anot Lietuvos augintojų, pirkėjų jiems netrūksta.

„Eilę metų pastebim, kad geriau brangesnę žmogus nusiperka, geriau pusę kilogramų šitų uogų, negu kilogramą anų uogų. Ir sako, kad skaniau valgyti, nes čia ne duona, o desertas“, – sako D. Serva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Braškininkai ramina – uogos pigs. Esą šylant orams braškių daugės, kris ir kaina. Tiesa, šį procesą gali pristabdyti lietus ir vėsa, bet, įsibėgėjus sezonui, braškių kilogramas, manoma, vidutiniškai kainuos apie 7 litus.

Šią žiemą iššalo apie trečdalis Lietuvos braškynų. Ypač šalčiai nuniokojo Panevėžio rajono, Suvalkijos ir Anykščių regiono uogynus.

REKLAMA

Pavasarį nemažai bėdos pridarė ir netikėtai iškritęs sniegas, kuris laužė šiltnamius. Todėl lietuviškos braškės, anot ūkininkų, šiuo metu ypač paklausios.

„Pasiūlymų gauname ir iš Vilniaus, ir iš regionų centrų. Yra užsakymai ir kainos gana neblogos siūlomos, tad su realizacija, manyčiau, neturėtų būti problema. Ir geromis kainomis“, – tvirtina uogininkas Vygantas Šlėvė.

Lietuvoje priskaičiuojama apie 400 pramoninių braškynų, o kasmet šalies ūkininkai užaugina iki 140 tūkst. tonų braškių.

Jevgenijus Bardauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų