Daugiau apie tai – TV3 Žinių reportaže.
Tačiau, kaip tikina augintojai, pirmosios braškės visada brangiausios, nes ir užauginti jas sunku, ir kiekiai iš pradžių labai nedideli:
„Jos didelės tokios labai, nu labai tikrai gražios braškės. Tokios pasislėpusios biškutį, nes jos sunkesnės už žalias.“
Taip pakeltose lysvėse sirpsta bene labiausiai lietuvių laukiamos pirmosios uogos. Tad skynėjos į dėželes mikliai renka tik gerai prisirpusias braškes.
„Dabar yra pirmieji skynimai, per dieną skinam apie 800 kg. Tai yra pati pradžia. Vėliau kiekiai didės. Bus ir tona per dieną, ir pusantros“, – tikino „Anykščių šiltnamių“ direktorius Paulius Andriejavas.
Anykštėnai pirmieji šalyje pradeda braškių sezoną, o šiemet maždaug savaite anksčiau nei pernai.
„Yra smagu, kada Motinos dienai galime skanauti lietuviškas braškes“, – tikino „Anykščių šiltnamių“ direktorius.
Sezoną prognozuoja gerą
Augintojai atskleidžia, kaip pavyksta taip anksti užauginti braškes Lietuvoje.
„Saulė, priežiūra, budinimas jų biškutį gal anksčiau“, – pasakojo brigadininkė Virginija Šerepekienė.
Kaip sako augintojai, iš žiemos miego pažadinus uogienojus, toliau viskas vyksta kaip natūraliai gamtoje.
„Tada susiformuoja žiedynai, dirba kamanės, kamanės apdulkina žiedus, susiformuoja uogos, kaip matot, jos dabar sirpsta, pildosi, didėja, auga“, – tikino „Anykščių šiltnamių“ direktorius P. Andriejavas.
Augintojų teigimu, nors uogos šiltnamiuose, tačiau, kad jos augtų ir derėtų, reikia sukurti palankias sąlygas – kad būtų saulės ir šilumos pakankamai, bet ne per daug, drėgmės, kad uogos būtų ne tik saldžios, bet ir sultingos.
„Kaip matot, uogų daug, reikia jas užaugint, noksta gražiai. Tikrai saldžios, tikrai skanios, jos yra visai kitokios, nei yra atvežtinės. Kvepia tikra braške, skonis yra tikros braškės“, – tikino „Anykščių šiltnamių“ direktorius.
Kaip tvirtina „Anykščių šiltnamių“ vadovas, žvelgiant į gausias braškių lysves, sezonas prognozuojamas geras. Tikisi priskinti per pusšimtį tonų. Tad mikliai besidarbuojančiom skynėjom kiekvieną dieną darbo vis daugiau.
„Moterys ateina į darbą nuo 6 ryto, saulei tik pradedant tekėti, tam, kad braškė nesusispaustų, nebūtų tokia minkšta, skinam labai anksti“, – pasakojo P. Andriejavas.
Ir tą pačią dieną uogos pakuojamos į nedidukus indelius ir iškeliauja į prekybos centrus. Tiesa, kaip ir kasmet, pirmosios braškės parduotuvių lentynose brangiausios. Priklausomai nuo prekybos centrų ar jų siūlomų akcijų, kilogramas lietuviškų braškių kainuoja keliolika eurų.
„Tai yra ne uogienėm virti, o paskanauti, duot vaikams ir patiems pasimėgauti tokiu pavasariniu skoniu. Bet kaina, jeigu taip žiūrėt istoriškai – pernai, užpernai, šiemet, yra tokia pati. Ji nekinta. Negalime mes iš braškių uždirbti du tris kartus daugiau, nes tiesiog pirkėjai nepirks“, – tikino P. Andriejavas.
Turguje – braškės iš užsienio
O ant prekystalių, pavyzdžiui, Panevėžio turguje kol kas karaliauja atvežtinės braškės.
„Perka ir pavalgyt, ir į ligonines daugiausia, ligoniui, vaikui“, – pasakojo prekeivė Ona.
Už kilogramą graikiškų braškių prekeiviai prašo beveik 8 eurų.
„Nieko nesako, ar per brangu, perkamos. Žmonės turi pinigų, tik verkia“, – teigė Ona.
Štai ką apie braškes sako sutikti pirkėjai:
„Ragavau ne vieną kartą, labai skanios braškės, tikrai saldžios, aišku, galėtų būt pigiau, bet gerai.“
„Laukiu lietuviškų, laukiu savo, truputėlį turėsiu, pirmi metai. – Neperkat atvežtinių? – Ne, neperku, nieko neperku atvežtinio.“
„Kai jau būna lietuviškos, svarbiau lietuviškos. Dabar, aišku, gerai ir atvežtinės.“
Didysis braškių sezonas Lietuvos ūkiuose įprastai prasideda birželį.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.
VISAS TV3 ŽINIAS ŽIŪRĖKITE ČIA:





























































































































































































































































