REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per metus Lietuvoje labiausiai brango kruopos, duona, pieno produktai, o žuvis – pigo. Labiausiai išaugusias kainas pajuto būtiniausių ekonominės klasės maisto produktų pirkėjai, o pokyčius lėmė padidėjusios energijos kainos bei brangę grūdai, teigia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Per metus Lietuvoje labiausiai brango kruopos, duona, pieno produktai, o žuvis – pigo. Labiausiai išaugusias kainas pajuto būtiniausių ekonominės klasės maisto produktų pirkėjai, o pokyčius lėmė padidėjusios energijos kainos bei brangę grūdai, teigia Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

REKLAMA

Lietuvos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse labiausiai per metus pabrango grikių kruopos – jų kaina augo daugiau kaip 47 proc. – už kilogramą grikių šiuo metu reikia mokėti maždaug 1,32 euro brangiau negu prieš metus. Natūralus jogurtas brango 42 proc., atvėsintas viščiukas – beveik 40 proc., pienas – daugiau kaip 39 proc. ir litras pieno dabar kainuoja 35 centais brangiau negu prieš metus.

Daugiau kaip trečdaliu pabrango ir perlinės, miežinės, avižinės kruopos, manai. Taip pat kilo ir duonos kaina.

Labiausiai per metus atpigo švieži karpiai – 12,45 proc., atlantinės lašišos – 10 proc., jūriniai ešeriai – daugiau kaip 7 proc. Narvuose laikomų vištų kiaušiniai taip pat pigo beveik 9 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras palyginto vidutines 96 maisto produktų šių ir praėjusių metų 11 savaitės kainas. Bendrai per metus brango 76 maisto produktai, atpigo – 18, o dviejų kainos nepakito.

REKLAMA

Tuo metu Ekonominės klasės būtiniausių maisto produktų kainų tyrimo duomenimis, atrinkus 20 būtiniausių produktų ir apskaičiavus trijų mažiausių kiekvieno produkto kainų vidurkį, pastebima, kad per metus didėjo visų produktų, išskyrus mineralinį vandenį, kainos. 

Grikiai ekonominės klasės segmente per metus brango beveik 59 proc., rapsų aliejus – 50 proc.,  saulėgrąžų aliejus – 37 proc., tamsi duona – 37 proc., manų kruopos – 27 proc., o ryžiai – 26 proc.

Ekonominės klasės pienas ir sviestas brango penktadaliu, apie 19 proc. didėjo kvietinių miltų, virtų dešrelių ir grietinės kaina. Šviesios duonos kaina augo 18 proc., batonų – 8 proc, liesos varškės – 15 proc., fermentinių sūrių – 14 proc. Makaronai brango 13 proc., virtos dešros – dešimtadaliu, kefyras – 8 proc., o narvuose laikomų vištų kiaušiniai – 7 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų