• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasak specialistų, Vakarų Europoje sparčiai auga maisto produktų, kurių gamybai naudojami natūralūs aromatizatoriai, antioksidantai, konservantai bei maisto dažai, poreikis. Būtent tokie produktai bus kuriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute baigiamoje įrengti Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje.

Pasak specialistų, Vakarų Europoje sparčiai auga maisto produktų, kurių gamybai naudojami natūralūs aromatizatoriai, antioksidantai, konservantai bei maisto dažai, poreikis. Būtent tokie produktai bus kuriami Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute baigiamoje įrengti Vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Projekto įgyvendinimo metu LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto bazėje atlikta rekonstrukcija ir įrengta atviros prieigos vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija, sumontuota technologiniam procesui reikalinga bazinė įranga, aprūpinta laboratoriniais ir technologiniais baldais.

REKLAMA

Kaip sakė LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjas prof. Pranas Viškelis, naujoji laboratorija – tai moderni mokslinė bazė kurti naujus inovacijomis pagrįstus maisto produktus bei vaisių ir daržoviųperdirbimo technologijas. Tokios laboratorijos neturi nei viena kaimyninė šalis.

REKLAMA
REKLAMA

„Biochemijos ir technologijos laboratorija jau dabar turi didelį įdirbį kuriant naujus maisto produktus bei inovatyvias maisto gamybos technologijas, baigus projektą mūsų galimybės bus dar didesnės“, - sako P. Viškelis.

Per pastaruosius dvejus metus Biochemijos ir technologijos laboratorija pardavė tris licencijas ūkio subjektams. Vykdant bendrus darbus su UAB „RŪTA“ sukurta ir įdiegta eilė naujų produktų, kurių pagrindą dažniausiai sudaro liofilizuoti (užšaldyti ir vakume išdžiovinti) vaisiai, uogos bei daržovės. Vienas iš šių produktų - dražė „Aktinidijos su baltuoju šokoladu“ prieš keletą mėnesių tarptautinėje parodoje Londone buvo įvertinti aukso medaliais. Kitas laboratorijos MTEP verslo partneris su laboratorijoje sukurtu ir UAB „Paslaugos žemdirbiams“ gaminamu produktu „Liofilizuoti moliūgų kubeliai su svarainių sultimis“ apdovanotas parodos „Rinkis prekę lietuvišką 2013“ diplomu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pastaruoju metu ženkliai išaugo natūralių aromatizatorių, antioksidantų, konservantų bei maisto dažų poreikis. Ypač didžiulė natūralių maisto priedų paklausa Vakarų Europos šalyse ir labai aiški tokios produkcijos paklausos didėjimo tendencija, tad laboratorijai darbo tikrai netruks“, - tikina P. Viškelis. Jau dabar į laboratoriją nuolat kreipiasi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio įmonės.

REKLAMA

Pagrindinė laboratorijos veiklos sritis, kaip ir dabar veikiančios Biochemijos ir technologijos laboratorijos, bus vaisių, uogų ir daržovių kokybės tyrimai, jų laikymo ir perdirbimo būdų optimizavimas, biologiškai vertingų produktų kūrimas, panaudojant sodo ir daržo augalų biologinę įvairovę. Laboratorijos darbuotojai ne tik kurs naujus inovatyvius produktus bei technologijas ar technologinius elementus verslui bei kartu su verslu, bet ir atliks fundamentinius mokslinius tyrimus, o su universitetais rengs mokslininkus (doktorantūra, podoktorantūros stažuotės), priims studentus mokslinei bei gamybinei praktikai.

REKLAMA

„Pavyzdžiui, vienas apčiuopiamų ir aktualių naujos laboratorijos privalumų- atsirastų prielaidos išskirtinės kokybės, sveiko kūdikių ir vaikų maisto iš vaisių ir daržovių gamybai. Siekiant prevenciškai apsaugoti kūdikius ir vaikus nuo labai plintančių alerginių susirgimų, būtina juos maitinti maistu, kuris kartų kartoms priimtinas genetiškai, t.y. kuris nuo seno auginamas ir vartojamas Lietuvoje“, - sako P. Viškelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laboratorijos paslaugomis galės naudotis tiek ūkio subjektai, patys vykdydami MTEP ar kartu su laboratorijos mokslininkais, tiek universitetų mokslininkai bei studentai, doktorantai.

Atviros prieigos vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorija yra kuriama kaip Biochemijos ir technologijos laboratorijos struktūrinis padalinys. Projektas “Integruoto mokslo, studijų ir verslo centro (slėnio)

REKLAMA

„Nemunas“ Komunikavimo ir technologijų perdavimo centro ir jo infrastruktūros sukūrimo I etapas: atviros prieigos vaisių ir daržovių perdirbimo technologijų modeliavimo laboratorijos steigimas” vykdomas pagal Ūkio ministerijos administruojamą priemonę „Inogeb LT-2”.

Kristupas Kauneckas, Ūkio ministerija

 

Užsakymo nr. 4000_6

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų