REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Goldman Sachs“ pateikė savo pirmąsias ekonomines prognozes ateinantiems dvejiems metams, rašo „Business Insider“.

REKLAMA
REKLAMA

Francesco Garzarelli ir Dominico Wilsono vadovaujama komanda paruošė galimus ateities scenarijus.

REKLAMA

Banko pranašystės neatrodo itin džiuginančios. Ekspertai nupiešė niūrokų spalvų paveikslą

Augimas lėtės

Ekspertai prognozuoja, kad ateinančius dvejus metus išsivysčiusių valstybių ekonominis augimas ir toliau lėtės. Taupymo priemonės JAV ir Europoje suduos smūgį ekonomikos augimui. Bankai užims atsargią poziciją, tad iš jų pusės neverta laukti jokios ekonominės stimuliacijos. Anot „Goldman Sachs“ pranašų, nedarbo lygis išsivysčiusiose valstybėse ir toliau turėtų kopti į viršų.

REKLAMA
REKLAMA

Besivystančiose rinkose stabilumas

Panašu, kad besivystančioms ekonomikoms neteks susidurti su iššūkiais, kuriuos bando įveikti Vakarų pasaulis. Šiose rinkose turėtų sumažėti infliacijos mastai, o valdžios atstovai darys viską, kad apsaugotų savo valstybes nuo galimo ekonomikos augimo sulėtėjimo.

Europa pakiš koją pasauliniam atsigavimui

Europą kamuojančios valstybių skolų problemos kitais metais niekur nedings. „Goldman Sachs“ nuomone Europos stagnacija užkirs kelią globaliam ekonomikos augimui. 2012 metams bankas prognozuoja 3,2 proc. pasaulinio BVP augimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neaiškios senojo žemyno perspektyvos darys didžiulę įtaką toms rinkoms, kurios yra priklausomos nuo Europos ekonominių rodiklių. Kaip žinia Europos valstybių skolos itin paveiks bankinio sektoriaus padėtį.

Tikėtina recesija

„Goldman Sachs“ spėjimu, euro zonos BVP augimas šių metų paskutinįjį ketvirtį sumažės 0,5 proc., o kitų metų pradžioje ekonomikos augimo susitraukimas turėtų siekti 0,8 proc. Tokie rodikliai primena sudėtingą 1992-1993 metų periodą.

Jungtinei Karalystei, Skandinavijai ir kai kurioms Centrinės bei Rytų Europos sritims ekspertai prognozuoja švelnią recesiją. Tuo tarpu 2013 metams žadamas lėtas 0,7 proc. augimas.

REKLAMA

Neramūs laikai akcijų rinkoms

Per artimiausius tris ar šešis mėnesius „Tokyo Topix“, „Stoxx Europe 600“ ir „MSCI AC“ indeksai turėtu patirti smukimą. Stipriausią smūgį pajus Europa, kurios akcijų vertė turėtų susitraukti 16 proc. Manytina, kad „S&P 500“ indeksas per artimiausius 12 mėnesių augs itin nuosaikiai.

Visų akys į Aziją

Investicinės bendrovės vengs Europos akcijų, tačiau jų žvilgsniai nukryps į Aziją, kurioje iki kitų metų pabaigos nuosavybės vertybinių popierių rinkoje tikimasi sulaukti 14 proc. augimo . Deja, į šiuos skaičiavimus nepatenka su problemomis susidurianti Japonijos ekonomika.

REKLAMA

„Goldman Sachs“ manymu Azijos regiono akcijų pelningumas 2012 metais sieks 5,6 proc., o 2013 metais šis skaičius išaugs iki 12 proc.

Skolinsis brangiau

„Goldman Sachs“ ekspertai teigia, kad monetarinė politika ateinančiais metais neturėtų ženkliai keistis, tuo pat metu infliacija išsivysčiusiame pasaulyje išliks nuosaiki.

Bankas prognozuoja, kad JAV skolinimosi kaina išliks virš 2 proc. ribos, o iki 2013 metų pasieks 3,3 proc. Vokietija ir Jungtinė Karalystė taip pat neišvengs skolinimosi kaštų augimo.

Doleris silpnės

Valiutų rinkoje „Goldman Sachs“ pranašauja JAV dolerio susilpnėjimą. Pranešime teigiama, kad  kitais metais dolerio kursas kris Meksikos peso (12,5 peso už 1 JAV dolerį), Kinijos juanio (6,13 juanio už 1 JAV dolerį) ir svaro sterlingo (0,58 svaro už 1 JAV dolerį) atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nafta brangs

Energetinių išteklių rinkos pasižymi dideliu jautrumu, tad tikėtina, kad ateityje nesugebant ženkliai išplėsti naftos gavybos, pastarosios kaina turėtų augti.

Besivystančios rinkos kyla į viršų, todėl kartu didėja ir energetinių išteklių paklausa. Esant dabartinėms naftos kainoms, paklausa vis dar viršija pasiūlą, tad ateityje rinka turėtų stumtelėti kainas į viršų.

Ypatingi veiksmai

„Goldman Sachs“ manymų ateinančiais metais įvairios valdžios institucijos atsakingos už ekonominę politiką imsis ypatingų veiksmų. Šį teiginį patvirtina neseniai išplatintas pranešimas, kuriame rašoma, kad JAV Federalinių rezervų bankas bendradarbiauja su kitų valstybių centriniais bankais, siekdami sumažinti rizikos apsikeitimo sandorių kainas. Tikėtina, kad kitais metais JAV ir Europoje bus galima išvysti keletą netradicinių ekonominių problemų sprendimo pavyzdžių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų