REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antradienį neeiliniame posėdyje Seimas ypatingos skubos tvarka priima teisės aktų pakeitimus, kuriais nustatoma nauja prastovų skelbimo tvarka, taip pat subsidijos darbuotojų atlyginimams ir išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims.

Antradienį neeiliniame posėdyje Seimas ypatingos skubos tvarka priima teisės aktų pakeitimus, kuriais nustatoma nauja prastovų skelbimo tvarka, taip pat subsidijos darbuotojų atlyginimams ir išmokos savarankiškai dirbantiems asmenims.

REKLAMA

Seime įstatymų projektus pristatė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. Anot jo, pataisomis siekiama užtikrinti darbuotojų ir savarankiškai dirbančių asmenų teises karantino metu. Tiesa, Seimo nariams posėdyje kilo klausimų, ar tokių priemonių pakaks, nes dabar esą daug labiau apsimoka prašyti nedarbo draudimo išmokos.

Po pateikimo už įstatymų pakeitimo paketą balsavo 119 Seimo narių, 1 buvo prieš, o 3 susilaikė. Dabar projektus svarstys ir prireikus pakeis Socialinių reikalų ir darbo komitetas. Galutinis įstatymų priėmimas numatomas antradienį vakare.

Subsidijos už darbuotojus prastovos metu 

Numatoma, kad darbuotojui ar jų grupei bus galima skelbti prastovą, kai Vyriausybė paskelbia ekstremaliąją situaciją ir karantiną ir darbdavys dėl to negali suteikti darbo, nes darbuotojui nėra galimybės dirbti nuotoliniu būdu arba jis nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo.

REKLAMA
REKLAMA

Ne vėliau kaip per 1 darbo dieną nuo prastovos paskelbimo darbdavys apie tai turės informuoti Valstybinę darbo inspekciją.

Prastovą bus galima skelbti visiems darbdaviams, išskyrus tuos, kurių teisinė forma yra biudžetinė įstaiga. Tai galės daryti ne tik uždarosios, akcinės bendrovės, bet ir viešosios įstaigos, asociacijos ir kt.

REKLAMA

Pagal siūlomas Užimtumo įstatymo pataisas, valstybės subsidiją galės pretenduoti tie darbdaviai, kurie karantino laikotarpiu neatleido darbuotojų darbdavio iniciatyva be darbuotojo kaltės ar darbdavio valia ir nesuteikė jiems nemokamų atostogų.

Subsidijos darbo užmokesčiui dydis bus apskaičiuojamas procentais nuo užimtam asmeniui priskaičiuoto darbo užmokesčio, kuris negali būti didesnis negu užimto asmens darbo sutartyje ir, darbdavio pasirinkimu, sudarys 70 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau kaip 1,5 minimaliosios mėnesinės algos dydžio arba 90 proc. apskaičiuotų lėšų, bet ne daugiau, kaip minimali mėnesinė alga (MMA).

REKLAMA
REKLAMA

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informavo, kad taikomas modelis 30/70 ir lubos 1,5 MMA valstybės dotacijos dalis – 910,5 euro (70 proc.), darbdavio dalis – 390,2 (30 proc.) euro (priskaičiuotas daro užmokestis –1300,7 euro). Šią subsidiją gavęs darbdavys turės išlaikyti darbo vietą bent 6 mėnesius.

Kai taikomas modelis 10/90 ir lubos 1 MMA valstybės dotacijos maksimali dalis – 607 eurai (90 proc.), darbdavio dalis – 67 eurai (10 proc.) (priskaičiuotas darbo užmokestis – 674 eurai). Šią subsidiją gavęs darbdavys turės išlaikyti darbo vietą bent 3 mėnesius.

Išmoka dirbantiems savarankiškai

Paskelbus ekstremaliąją situaciją, dirbantys savarankiškai turi teisę gauti išmoką savarankiškai dirbančiam asmeniui, jei jis atitiks visas šias sąlygas: savarankiška veikla buvo registruota ne trumpesnį kaip 3 mėn. laikotarpį per pastaruosius metus ir nebuvo išregistruota iki ekstremaliosios situacijos; karantino metu nedirba pagal darbo sutartį; neturi neatidėtų įsiskolinimų Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“; neturi likviduojamos ar bankrutuojančios įmonės statuso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši išmoka būtų mokama kas mėnesį už praėjusį kalendorinį mėnesį ir yra lygi vieno einamųjų metų minimalių vartojimo poreikių dydžiui. Dabar tai yra 257 eurai.

Išmokos savarankiškai dirbančiam asmeniui mokėjimas būtų nutraukiamas, kai Vyriausybė atšaukia ekstremaliąją situaciją ar karantiną arba asmuo nebeatitinka bent vienos iš sąlygų.

Vienam savarankiškai dirbančiam asmeniui būtų skiriama ir mokama viena išmoka, nepriklausomai nuo to, kiek savarankiškų veiklų vykdo.

Išmokas savarankiškai dirbantiems asmenims skirtų Užimtumo tarnyba. Ji būtų paskiriama per 3 darbo dienas nuo asmens kreipimosi į Užimtumo tarnybą dienos.

Aiškinamajame įstatymų projekte nurodyta, kad subsidijai darbo užmokesčiui mokėti iš valstybės biudžeto bus skirta apie 370 mln. eurų. 

REKLAMA

Apie 36 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų kas mėnesį išmokoms savarankiškai dirbantiems asmenims mokėti. Vadinasi, planuojama, kad jas gaus apie 140 tūkst. asmenų (36 mln./257). 

Įstatymų pataisos po pateikimo (už tai bus balsuojama antradienį vakare) bus svarstomos Seimo komitetuose, vėliau už jas dar du kartus bus balsuojama Seimo salėje. Pataisos įsigalios, kai jas pasirašys prezidentas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų