REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Be darbo likusi ir paskolą turinti mama: tapsime benamiais

patikslinta greitųjų vartojimo kreditų bendrovės pozicija

Lietuvoje paskelbus karantiną ir darbą sustabdžius daugeliui įmonių, dalis tautiečių liko visai be pajamų. Dar daugiau, juos ėmė slėgti anksčiau paimtos paskolos. Nors pakeitus įstatymus buvo leista atidėti kreditų įmokų mokėjimą, kai kurios bendrovės apie tai nenori girdėti ir reikalauja pinigų, kai jų nėra.

Lietuvoje paskelbus karantiną ir darbą sustabdžius daugeliui įmonių, dalis tautiečių liko visai be pajamų. Dar daugiau, juos ėmė slėgti anksčiau paimtos paskolos. Nors pakeitus įstatymus buvo leista atidėti kreditų įmokų mokėjimą, kai kurios bendrovės apie tai nenori girdėti ir reikalauja pinigų, kai jų nėra.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja Aistė, kuri skundėsi, kad karantino metu jai teko pasiimti nedarbingumo pažymą dėl vaiko priežiūros.

„Mano darbas susijęs su grožio paslaugomis, tad šiuo metu dirbti galimybės nėra. Įmonės, kurioje dirbu, direktorius žadėjo sumokėti visą vasario mėnesio atlyginimą, tačiau gavau tik dalį algos – 200 eurų. Nežinia, kada gausiu likusius pinigus. Vadovo teigimu, įmonė šiuo metu neturi pinigų darbuotojų algoms“, – pasakojo moteris.

Pasak Aistės, 5 asmenų šeimoje ji yra vienintelė maitintoja. Taip pat moteris turi pasiėmusi „Vivus.lt“ greitąjį paskolos kreditą, nes kiti bankai norimos paskolos nesuteikė.

REKLAMA
REKLAMA

„Artėja įmokos diena, paskambinau pasiteirauti ar valdžia nedavė įsakymo mokėjimą atidėti. Deja, sulaukiau atsakymo, kad įmoką privalėsiu mokėti.

REKLAMA

Man buvo pasakyta, kad greitųjų paskolų įmonė jokio valdžios įsakymo negavo, o jeigu būtų gavusi klientus informuotų“, – skundėsi moteris.

Aistė tikina nežinanti ką šiuo metu daryti.

„Gyvenu nuo algos iki algos, santaupų neturiu. Tačiau greitųjų paskolų įmonės paslaugomis naudojuosi jau ne pirmus metus. Esu sąžininga mokėtoja, visas įmokas moku laiku, nepratęsdama jų laiko.

Norėčiau, kad valdžia imtųsi priemonių padėti man ir kitiems žmonėms atsidūrusiems panašioje situacijoje.

Įmokos turėtų būti atidėtos bent 3 mėnesiams, o esant būtinybei dar ilgiau. Kitu atveju tapsime prasiskolinusiais benamiais“, – tikino moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Įmonė kreditų mokėjimus atidės

Greitųjų vartojimo kreditų įmonės „Credit Service“, valdančios prekės ženklą Vivus.lt atstovas Mindaugas Janulionis teigia, kad šiuo konkrečiu atveju įmonė klientei suteikė informaciją, pagal tuo metu galiojusius šalies įstatymus.

„Klientė trečiadienį, kovo 18 dieną kreipėsi į dėl kredito atidėjimo ir jai buvo paaiškinta, kad tą dieną tokios galimybės nėra“, – sakė M. Janulionis

Paklaustas ar dabar klientė gali rašyti prašymą, kuriuo jai būtų atidedamas kredito mokėjimas, įmonės atstovas tikino, kad klientė gali rašyti prašymą ir jis bus išnagrinėtas įstatymo numatyta tvarka, nes nuo kovo 19 d. jau įsigaliojo taip vadinamos „įmokų atostogos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatymų pakeitimai

Portalas tv3.lt primena, kad kovo 19 dieną įsigalioja prezidento trečiadienį pasirašytas Seimo ypatingos skubos tvarka priimtas įstatymų paketas, kuriuo siekiama paskatinti šalies ekonomiką koronaviruso ligos protrūkio Lietuvoje laikotarpiu.

Viename iš įstatymo pakeitimų numatyta, kad gyventojai, netekę darbo arba praradę ne mažiau kaip trečdalį įprastai gaunamų pajamų, gali kredito davėjų prašyti atidėti įmokų mokėjimą 3 mėnesiams.

Todėl gyventojai turintys finansinių sunkumų mokėdami būsto ar vartojimo kredito įmokas, pirmiausia turėtų raštu kreiptis į kredito davėją – įvertinęs konkrečią vartotojo situaciją jis gali pasiūlyti įvairių kredito pertvarkymo būdų.

REKLAMA

Finansiniais sunkumais laikoma tokia padėtis, kai žmogus daugiau nei 40 procentų gaunamų pajamų turi atiduoti kredito įsipareigojimams padengti.

Tačiau kreditų davėjas gali pasiūlyti ir kitokių kreditų pertvarkymo būdų, ne tik atidėti mokėjimą 3 mėnesiams. Pavyzdžiui, prailginti kredito grąžinimo terminą, taip sumažinant įmokų dydį.

Gavęs prašymą kreditų davėjas savo sprendimą turi priimti per 15 darbo dienų.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad kredito įmokas reikia mokėti iki to laikotarpio, kol kredito davėjas nepatvirtins kliento prašymo dėl kredito įmokų atidėjimo. 

Taip pat atsižvelgiant į tai, kad tam tikrą laiką kredito dalis nebus dengiama, kredito davėjas turės iš naujo perskaičiuoti kredito įmokas ir sudaryti naują kredito įmokų mokėjimo grafiką.

REKLAMA

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad per vadinamąsias kredito atostogas praleisti mokėjimai ir negrąžinta skolos dalis turės būti grąžinta pagal naują įmokų mokėjimo grafiką, todėl gali padidėti kredito įmokos arba pailgėti kredito grąžinimo terminas. 

O jeigu kredito davėjui ir gyventojams susitarti nepavyksta, gyventojai turėdami kredito davėjo atsisakymą gali kreiptis į Lietuvos banką.

Susiduriate su sunkumais? Praneškite mums.

TURI NUOTRAUKŲ AR VIDEO MEDŽIAGOS ŠIA TEMA?
Atsiųsk mums!
SIŲSTI

Dėkojame! Medžiaga sėkmingai išsiųsta redaktoriui.

Peržiūrėjus, ji bus patalpinta į straipsnį.

SIŲSTI
arba
PRIDĖTI
Klaida: nuotrauka, kurią bandote įkelti, užima per daug vietos ... (kažkas panašaus)
Įkelkite savo turimas nuotraukas ar video medžiagą ir nurodykite savo kontaktinius duomenis, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti.
PUBLIKUOTI
PUBLIKUOTI

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų