REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos kelioms minutėms neužrakinusi buto durų vilniečių šeima mažamečio vaiko akivaizdoje buvo apvogta. Policija pripažįsta, kad tokių vagysčių būna daug ir pataria, kaip geriausia nuo jų apsisaugoti.

Vos kelioms minutėms neužrakinusi buto durų vilniečių šeima mažamečio vaiko akivaizdoje buvo apvogta. Policija pripažįsta, kad tokių vagysčių būna daug ir pataria, kaip geriausia nuo jų apsisaugoti.

REKLAMA

Į portalą tv3.lt kreipėsi Vilniaus Fabijoniškių mikrorajono gyventoja Karolina (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuri teigė, kad šeštadienį į namus įsmukęs nepažįstamas vyras pavogė koridoriuje buvusią jos rankinę.

„Viskas įvyko apie 18 val., mes buvome ką tik apsipirkę parduotuvėje, į kurią vykome kartu su dviem vaikais – penkiamečiu berniuku ir kūdikiu. Iš automobilio pirmiausia visi grįžome į 8 aukšte esantį butą. Aš svetainėje, kuri yra priešais duris ėmiau migdyti kūdikį, o vyras grįžo į automobilį paimti pirkinių, vyresnysis sūnus tuo metu žaidė koridoriuje“, – pasakoja moteris.

Anot jos, pirmąjį kartą parnešęs pirkinius jos vyras nepastebėjo nieko įtartino, tačiau kai nusileido į apačią antrąjį kartą prie laiptinės durų pastebėjo kažko lūkuriuojantį vyrą, vėliau iš laiptinės išėję jaunuoliai tą vyrą ir įleido į laiptinę.

REKLAMA
REKLAMA

„Kai antrą karta vyras išėjo pirkinių, aš toliau migdžiau kūdikį, tada staiga koridoriuje užgeso šviesa, bet niekas nepraėjo, įtariau kažką negero, todėl nuėjau į koridorių, o ten buvęs vyresnysis sūnus pasakė, kad įėjo kažkoks vyriškis paėmė mano rankinę ir ką tik išėjo.

REKLAMA

Kaip tik tuo metu su pirkiniais grįžo vyras. Sužinojęs apie įvykį jis puolė vytis vagį. Tačiau jo nepavijo, o pirmame aukšte rodo numestą rankinę, vagis spėjo iš piniginės išimti visus pinigus, bet dokumentus, netgi telefoną rankinėje paliko“, – įvykį detalizuoja Karolina.

Pasak moters, ji retai piniginėje turi grynųjų pinigų, bet kaip tik šį sykį turėjo apie 120 eurų, kuriuos vagis ir paėmė.

„Į policiją nesikreipėme, nespėjome pamatyti vagies veido, tad manau būtų sunku ir policijos pareigūnams jį surasti. Taip pat nusprendėme negadinti sau savaitgalio vykdami į policijos komisariatą, nes tikrai visi išsigandome. Ypač gąsdina, kad viskas įvyko vyresnėlio sūnaus akivaizdoje“, – teigia moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ji nusprendė apie įvykį papasakoti socialinio tinklo „Facebook“ kaimynų grupėje bei laiptinėse pakabinti pranešimus apie įvykusią vagystę. Moteris norėjo įspėti aplink gyvenančius kaimynus.

„Pasidalinusi savo istorija socialiniame tinkle sulaukiau daugybės žinučių. Nemažai gyventojų pasakojo, kad šiuo metu teko išgirsti kaip kažkas bando atidaryti duris. Tokiu būdu vagys tikrina, kuris butas neužrakintas. Taip pat viena moteris netgi parašė, kokiame name anot jos, slepiasi tokius nusikaltimus darantys nusikaltėliai. Tačiau mes patys savavališkai ieškoti vagių neketiname. Tiesiog kitą kartą būsime jau budresni“, – tvirtina Karolina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žaibiškos vagystės – dažnas reiškinys

Policijos teigimu, žaibinės vagystės iš gyvenamųjų patalpų (koridoriaus, prieškambario, pirmųjų gyvenamojo namo aukštų) – neretai pasitaikančios nusikalstamos veikos, kurioms įtakos dažnai turi pačių gyventojų neatidumas. Patarimų šiuo klausimu policijos pareigūnai gyventojams pateikia daug ir dažnai.

„Gyventojai dažnai galvoja, kad taip gali atsitikti kažkur ir kažkam kitam, bet ne jam. Pirmiausia reikia suprasti, kad tokias vagystes vykdantys asmenys naudojasi palankia akimirka, kaip pavyzdžiui, praviros, neužrakintos durys – ir stveria tai, kas pasitaiko „po ranka“, o koridoriuje dažniausiai esame įpratę pasikabinti rankinę, nusiauti batus.

REKLAMA

Rankinėje laikome pinigus, dokumentus, banko ar nuolaidų korteles. Dažniausiai vagišius suvilioja grynieji pinigai, – kaip ir šiuo gyventojos papasakotu atveju, tačiau pasitaiko ir atvejų, kai iš koridoriaus nugvelbiami net ir naujesni batai ar drabužiai“, – teigiama policijos atsiųstame komentare.

Pasak policijos, siekiant apsisaugoti nuo tokio tipo vagysčių – pirma ir svarbiausia taisyklė – visada užrakinti duris, tiek būnant namuose, tiek iš jų nors ir trumpam išėjus.

Taip pat svarbu nepalikti prie išėjimo durų rankinių, piniginių ar kitų vertingų daiktų. Esant galimybei, gyvenamojoje patalpoje patartina įsirengti signalizaciją ar vaizdo stebėjimo kamerą.

REKLAMA

Pirmuosiuose aukštuose gyvenantys asmenys taip pat turėtų atkreipti dėmesį ir į langų saugumą. Taisyklės, taikomos prieškambariui, tinka ir langams – svarbu nepalikti net ir trumpam vertingų daiktų, piniginių, telefonų, kompiuterių ant palangės, jei laikomas pravertas langas.

„Be abejo, labai svarbus ir kaimynų neabejingumas. Pasitaiko kuriozinių atvejų, kai pavogtą daiktą nešantiems vagims paslaugus kaimynas palaiko pravertas duris, todėl labai svarbu susipažinti su kaimynais, turėti jų kontaktus, susitarti tarpusavyje stebėti gyvenamąją aplinką, įspėti vieniems kitus apie pastebėtus įtartinus asmenis ar reiškinius. Tai lengviausia padaryti susiburiant į saugios kaimynystės grupes.

Papasakotu atveju, gyventojai apie vagystes diskutavo socialiniame tinkle, deja, tenka apgailestauti, – į policiją nusprendė nesikreipti. Policija vagystės iš gyvenamųjų patalpų atveju pataria visais atvejais kreiptis skubios pagalbos telefono numeriu 112 ir jokiu būdu nesiimti saviveiklinių veiksmų, bandant pagauti vagį ar jį nubausti“, – patariama policijos komentare.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų