REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Patikrinęs Šiaulių banką dėl nustatytų pažeidimų Lietuvos bankas jį nubaudė didžiule pinigine bauda.

Patikrinęs Šiaulių banką dėl nustatytų pažeidimų Lietuvos bankas jį nubaudė didžiule pinigine bauda.

REKLAMA

Pranešime žiniasklaidai Lietuvos bankas nurodo atlikęs tikslinį planinį Šiaulių banko veiklos inspektavimą.

Jo metu vertino, kaip bankas laikosi kredito rizikos valdymo bei pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos reikalavimų. Lietuvos bankas iš visų rinkos dalyvių reikalauja aukščiausių pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos rizikos valdymo standartų ir pažeidimus šioje srityje vertina itin principingai.

Lietuvos banko valdyba, įvertinusi Šiaulių banko veiklos inspektavimo rezultatus, skyrė privalomą nurodymą pašalinti nustatytus teisės aktų pažeidimus ir veiklos trūkumus. Bankui skirta 880 tūkst. eurų bauda. Inspektavimo metu buvo nustatyta, kad tikrinamu laikotarpiu bankas netinkamai vertino pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikas, susijusias su jo veikla, taip pat nebuvo įdiegęs tinkamo klientų rizikos vertinimo metodo.

„Nustatyta atvejų, kai bankas netinkamai nustatė kliento naudos gavėjo tapatybę, neužtikrino pakankamos kliento pažinimo informacijos, kuri atskleistų kliento dalykinių santykių tikslą ir pobūdį, surinkimo, neturėjo įdiegęs tinkamų procedūrų, kurios padėtų nustatyti, ar klientas nėra politiškai pažeidžiamas asmuo, neužtikrino tinkamo nuolatinės klientų mokėjimo operacijų stebėsenos proceso įgyvendinimo, mokymų darbuotojams organizavimo“, – nurodoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, čia taip pat teigiama, kad Šiaulių bankas ėmėsi aktyvių veiksmų siekdamas kuo greičiau ir efektyviau pašalinti nustatytus trūkumus ir pažeidimus. Dauguma jų buvo pašalinta iki inspektavimo rezultatų svarstymo Lietuvos banko valdyboje.

REKLAMA

Viešumoje pasirodžius informacijai apie skirtą baudą Šiaulių bankas taip pat išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad ji neturės neigiamos įtakos tvariam veiklos tęstinumui, o dauguma identifikuotų pažeidimų ir trūkumų buvo pašalinta dar iki inspektavimo rezultatų svarstymo.

Šiaulių bankas nėra nustatęs atvejų, kai dėl patikrinimo ataskaitoje nustatytų pažeidimų ir trūkumų būtų pasinaudota Šiaulių banku pinigų plovimo ir teroristų finansavimo (PPTF) tikslais.

„Pinigų plovimo prevencijai teikiame prioritetinį dėmesį – esame vienas iš Lietuvos bankų, kuris pats kūrė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemas, tobulino jas atsižvelgęs į besikeičiančius reikalavimus. Vertiname Lietuvos banko pateiktus pastebėjimus ir rekomendacijas procesų gerinimui. Daugumą trūkumų buvome pašalinę iki inspektavimo pradžios, dalį pašalinome inspektavimo išvadų rengimo metu“, – pranešime cituojamas Šiaulių banko Administracijos vadovas Vytautas Sinius.

Šiaulių bankas ir toliau tęsia planuotus kryptingus PPTF prevencijos srities stiprinimo veiksmus: automatizuoja klientų vertinimo sprendimus, tobulina rizikų vertinimo metodikas ir klientų rizikos vertinimą. Vidinės kontrolės stiprinimui Šiaulių bankas steigia atskirą klientų pažinimo ir analizės padalinį, tobulina klientų dalykinių santykių ir sandorių stebėsenos procesą, didina operacijų stebėsenos komandą, kuri per pastaruosius metus paaugo 3 kartus. Iš viso PPTF prevencijos stiprinimui Šiaulių bankas numatęs skirti virš 1,4 mln. eurų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų