REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Žinojimas, kokia yra įmonės finansinė padėtis, padeda daug lengviau apsisaugoti nuo rimtų finansinių problemų ir užtikrinti nenutrūkstamą pajamų srautą. Jei savo įmonės finansus valdote jūs, o ne jie valdo jus, tuomet tampa paprasčiau užtikrintai judėti pirmyn ir sukaupti pakankamą kapitalą, kurį galėtumėte reinvestuoti į tolimesnę savo verslo plėtrą.

Žinojimas, kokia yra įmonės finansinė padėtis, padeda daug lengviau apsisaugoti nuo rimtų finansinių problemų ir užtikrinti nenutrūkstamą pajamų srautą. Jei savo įmonės finansus valdote jūs, o ne jie valdo jus, tuomet tampa paprasčiau užtikrintai judėti pirmyn ir sukaupti pakankamą kapitalą, kurį galėtumėte reinvestuoti į tolimesnę savo verslo plėtrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Deja, bet tikrai ne kiekvienas smulkaus verslo savininkas suvokia tikrąją įmonės finansų valdymo būtinybę ir svarbą. Finance43 ekspertai pastebi, kad kur kas dažniau tenka susidurti su atvejais, kuomet verslo savininkai įmonės finansams neskiria pakankamo dėmesio, todėl bėgant laikui ima susidurti su dideliais finansiniai sunkumais ar netgi įmonės bankrotu. Todėl jei jūs taip pat turite smulkų verslą, tačiau šiuo metu jums atrodo, kad reikalavai pakrypo netinkama linkme ir jūsų įmonės kapitalui kilo grėsmė, turėtumėte pasinaudoti keliais svarbiais ir naudingais finansiniais patarimais.

REKLAMA

Reguliarus laiko skyrimas finansų valdymui

Tinkamai valdykite savo įmonės buhalteriją. Kiekvienas verslo savininkas privalo suprasti, kokią didelę reikšmę jo verslui turi teisingai tvarkoma įmonės buhalterinė apskaita. Jei įmonės buhalterija yra tvarkoma aplaidžiai, tuomet tampa pernelyg sudėtinga suprasti, kokia yra tikroji verslo finansinė padėtis. Be to, tai sukelia papildomų problemų, pvz., baudas, kurios yra taikomas valstybės nustatyta tvarka už aplaidžiai tvarkomą buhalterinę apskaitą.

REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, kad visuomet galima įsigyti kompiuterines buhalterines programas, kurių pagalba galėtumėte išsaugoti, fiksuoti ir susisteminti visus savo įmonės buhalterinius duomenis, tačiau jums taip pat reikėtų pasirinkti ir profesionalius buhalterius.

Galvodami apie savo įmonės buhalterinės apskaitos tvarkymą, turėtumėte apgalvoti kelis pasirinkimus – samdyti etatinį buhalterį arba kreiptis į buhalterinių paslaugų įmonę. Tačiau jei jūs vadovaujate smulkiam verslui, tuomet etatinio buhalterio samdymas gali pareikalauti pernelyg didelių išlaidų. Kiekvieną mėnesį mokėti atlyginimą ir nuo jo tenkančius mokesčius valstybei nėra pigu, todėl jei yra įmanoma išvengti didelių kaštų, taip ir reikėtų padaryti. Buhalterinės paslaugos galėtų sumažinti jūsų verslui tenkančias išlaidas ir lengviau užtikrinti, kad buhalterija visuomet būtų tvarkoma laiku ir atsižvelgiant į visus šiuolaikinius standartus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinkite savo verslo patiriamus kaštus. Visuomet stenkitės sekti ir fiksuoti savo įmonės patiriamas išlaidas. Jos gali labai greitai išaugti, todėl jei jūs reguliariai peržiūrėsite savo verslo patiriamų išlaidų sąrašą, galėsite laiku užkirsti kelią dideliems finansiniams sunkumams. Be to, prieš savo akis matydami kaštus, kuriuos kiekvieną mėnesį patiria jūsų verslas, galėsite suprasti, ko jums būtų galima atsisakyti ir kaip galėtumėte optimaliau optimizuoti savo įmonės biudžetą.

Sudarykite finansines projekcijas. Kiekvienam verslo savininkui yra labai svarbu visuomet turėti aiškias ir tikslias finansines projekcijas. Tai reiškia, kad jūs turite nuo pačių pirmųjų savo pasirinktos komercinės veiklos vystymo dienų sudaryti aiškų veiksmų planą, tokiu būdu lengviau įveikdami verslo vystymo eigoje iškylančius sunkumus ir įvairius iššūkius. Jei jūs žinosite, kaip jūsų verslo finansinė padėtis turėtų atrodyti po pusmečio, vienerių ar dvejų metų, galėsite daug lengviau siekti savo iš anksto užsibrėžtų tikslų.

REKLAMA

Nepamirškite tinkamai pasirūpinti sąskaitomis. Jei vykdote komercinę veiklą – nesvarbu ar tai būtų prekių pardavimas, ar paslaugų teikimas – jums neišvengiamai teks savo verslo kasdienybėje susidurti su sąskaitų išrašymu. Dėl šios priežasties jūs joms turėtumėte skirti didžiulį dėmesį, kadangi nuo to labai tiesiogiai priklausys ir jūsų verslo gaunamos pajamos.

Todėl tam, kad jums būtų paprasčiau išspręsti su tuo susijusius klausimus, nepamirškite kelių žemiau pateiktų svarbių detalių:

• Kaip įmanoma greičiau savo klientams išsiųskite/pristatykite sąskaitas, kai suteikiate paslaugas ar parduodate prekes. Jei turite tokią galimybę, sąskaitą apmokėjimui galite išsiųsti iš anksto.

REKLAMA

• Sąskaitose nurodykite per kokį terminą jos turi būti apmokėtos. Tai padidins tikimybę, kad jūsų klientai nevėluos ir savo mokėjimus atliks laiku. Šiuo atveju sąskaitų apmokėjimo terminas galėtų būti 7 kalendorinės dienos.

• Sąskaitų išrašymui galite naudoti tam skirtas kompiuterines programas arba internetines paslaugas. Tai leistų jums niekuomet nepamesti nei vienos sąskaitos ir visuomet žinoti, kokios yra jūsų įmonės generuojamos pajamos.

• Niekuomet nesumaišykite sąskaitų faktūrų numerių. Stenkitės sąskaitas išrašyti teisingai (jei naudositės jau minėtomis programomis, tai padaryti jums turėtų būti kur kas lengviau).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atskirkite verslo, pramogų ir asmenines sąskaitas

Turėkite atskirą savo įmonės banko sąskaitą. Jei maišysite savo verslo pinigus su savo asmeniniais finansais, neilgai trukus susidursite su nepaaiškinamais finansiniais praradimais ir mokestiniais sunkumais, kurie sujauks jūsų planus ir išmuš jus iš vėžių. Jei jūsų įmonės kapitalas bus atskirtas nuo jūsų asmeninių lėšų, skaičiuoti savo verslo pajamingumą ir patiriamas išlaidas jums taps kur kas lengviau. Be to, tai leis jums išvengti papildomų sunkumų ir problemų su atitinkamomis už šią sritį atsakingomis valstybinėmis institucijomis.

REKLAMA

Fiksuokite savo įmonei asmeniškai suteikiamas paskolas. Smulkaus verslo savininkams neretai (ypač verslo vystymo pradžioje) tenka pasitelkti ir asmenines lėšas, kurios yra paskolinamos įmonei. Visa tai turėtų būti labai tiksliai dokumentuota, kadangi tuomet, kai jūsų įmonė pradės generuoti didesnes pajamas ir gauti didesnį pelną, galėsite šias lėšas susigrąžinti be papildomo apmokestinimo. Jei kreipsitės į profesionalius buhalterius, visą tai padaryti jums taps daug paprasčiau.

Pirmiausia sumokėkite sau. Tai tikrai nereiškia, kad vos tik jūsų įmonė gaus pirmąjį pelną, turėtumėte jį išmokėti sau. Pradėti galite nuo 10 proc. pelno. Tai yra puikus būdas reguliariai atidėti tam tikrą dalį savo įmonės generuojamo pelno ir stebėti, koks bėgant laikui yra jūsų verslo pelningumas. Be to, tai suteikia savotišką apsaugą nuo neplanuotų išlaidų.

REKLAMA

Išlikite racionalūs ir būkite taupūs. Nepaisant to, kad galite sau mokėti daugiau, neleiskite tapti neracionaliais ir būti netaupiais. Pasistenkite savo gaunamą mėnesinę algą nustatyti kaip įmanoma mažesnę. Tai ne tik įtakos mažesnių mokesčių mokėjimą, tačiau taip pat padės apsaugoti ir jūsų įmonės kapitalą. Kuo ilgiau savo verslą vystysite vadovaudamiesi tokiais principais, tuo lengviau jums bus pasiekti užsibrėžtus tikslus. Taupumas ir racionalumas yra raktas į jūsų verslo sėkmę. Net jei jūsų įmonė pradės generuoti gerokai didesnes pajamas, nepasiduokite pagundai akimirksniu padidinti savo mėnesinį atlyginimą. Elkitės labai apgalvotai ir sistemingai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip įmanoma labiau sumažinkite kelionių išlaidas. Jei jūsų verslo vystymo metu tenka daug ir dažnai keliauti, jokiu būdu neleiskite sau rinktis brangių viešbučių. Rinkitės nakvynės vietas, kurios nėra brangios – į visą tai turėtumėte žvelgti racionaliai ir praktiškai. Svarbiausia, kad savo komandiruočių metu jūs įgyvendintumėte numatytus tikslus ir užsibrėžtus uždavinius, o ne atsigautumėte ir pailsėtumėte. Komandiruotės nėra atostogos. Tai yra lygiai toks pats darbas – tik kitoje šalyje. Lygiai tas pats galioja ir tuomet, kai į komandiruotes siunčiami jūsų įmonėje dirbantys darbuotojai.

REKLAMA

Pasirūpinkite didesnėmis verslo problemomis

Neleiskite, kad teisinėms paslaugoms tenkančios išlaidos būtų pernelyg didelės. Verslo vystymo eigoje neretai iškyla įvairių teisinių klausimų, kurių sprendimą tenka patikėti profesionalams, t.y. patyrusiems teisininkams. Tačiau jei į teisininkus tenka kreiptis pakankamai dažnai, patiriamos išlaidos taip pat gali būti nemenkos. Tai reiškia, kad jūs turite labai gerai įvertinti dabartinę teisinių paslaugų rinką ir pasirinkti jums palankiausią variantą.

Keli patarimai, kurių neturėtumėte pamiršti:

• Su savo pasirinktu teisininku turėtumėte žvelgti ta pačia kryptimi. Todėl būtinai savo lūkesčius su savo teisininku turėtumėte aptarti iš anksto. • Suderinkite mokėjimo už teisines paslaugas planą, kuris geriausiai tiktų jūsų verslui, pvz., už projektą, už valandą ar kt. • Jei teisinių paslaugų reikia tam, kad galėtumėte įgyvendinti tam tikrą naują projektą, pabandykite susitarti su savo teisininku, kad apmokėjimas būtų atliktas po to, kai projektui gausite finansavimą.

REKLAMA

Paprastesnius teisinius klausimus galite išspręsti ir patys. Nemanykite, kad dėl kiekvieno teisinio dokumento ar bet kurio teisinio klausimo turėtumėte kreiptis į savo teisininkus, kurie už teikiamas paslaugas pareikalautų nemenko atlygio. Tam tikri klausimai gali būti labai nesunkiai išspręsti ir jūsų pačių rankomis – ypač, kai šiandien internete yra tiek daug nemokamų teisinių dokumentų šablonų.

Daug dėmesio skirkite sistemingai verslo plėtrai. Būkite tikri, kad jūsų verslo plėtra yra rūpinamasi išmintingai ir užtikrintai. Jei jūs neapgalvotai imsite dideles pinigų sumas investuoti į savo verslo plėtrą, galite nesunkiai susidurti su didelėmis problemomis. Kartais pernelyg didelis skubėjimas sukuria visiškai priešingus rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Efektyviai valdykite marketingo ir viešųjų ryšių kampanijas. Būtinai daug dėmesio skirkite savo įmonės rinkodaros ir viešųjų ryšių kampanijų strategijoms. Turite būti tikri, kad jūsų numatyti sprendimai yra orientuoti į geriausią rezultatą. Kiekvienas priimamas sprendimas turi būti skirtas pritraukti tikslinius vartotojus ir padidinti savo prekės ženklo žinomumą.

Pagalvokite apie nuomą vietoje pirkimo. Neretai įrangos išperkamoji nuoma yra kur kas geresnis sprendimas nei naujos įrangos įsigijimas. Tai ypač naudinga todėl, kad išperkamosios nuomos atveju jūs įprastai galite pasinaudoti nemokama technine priežiūra. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie jūsų verslo vystymui skirtas komercinės paskirties patalpas – jums jų tikrai nėra jokios būtinybės pirkti. Biuro patalpas jūs galite išsinuomoti.

Pernelyg ilgai nelaukite, kol kreipsitės dėl paskolos. Neretai pernelyg ilgas laukimas gali sukelti nemenkų finansinių sunkumų jūsų verslui. Nelaukite, kol jūsų verslui teks susidurti su rimtomis finansinėmis problemomis. Apie kreipimąsi dėl paskolos pagalvokite kaip įmanoma anksčiau. Žinoma, jei nesate numatę kreiptis dėl verslo paskolos, nepamirškite, kad galite kreiptis į pasirinktą komercinį banką prašydami suteikti jūsų įmonei skirtą kredito kortelę. Kaip bebūtų, jei galvojate, kad paskola galėtų pagelbėti jūsų verslui, pasistenkite dėl jos į kreditorius kreiptis dar tuomet, kai jūsų įmonės finansinė padėtis yra stabili ir gera. Verslo paskola gali būti panaudoti efektyvesnei verslo plėtrai, būtinos techninės įrangos įsigijimui ir kt.

REKLAMA

Būkite tikri, kad turite pakankamai kapitalo. Labai dažnai smulkus verslas neturi pakankamo kapitalo, kuris galėtų jiems padėti pajudėti iš pirminės startuolio fazės. Norint to išvengti, turėkite santaupų, skirtų jūsų pragyvenimui bent trims mėnesiams, ir taip pat santaupų, kurios leistų tris mėnesius padengti visas jūsų verslui tenkančias išlaidas. Tai yra labai tinkamas sprendimas, jei kurį laiką neplanuojate gauti jokių pajamų.

Pernelyg neišlaidaukite. Verslo savininko arba direktoriaus statusas gali paskatinti jus užsidėti rožinius akinius ir į pasaulį žvelgti visiškai kitokiu kampu. Tačiau neleiskite, kad taip nutiktų ir jums. Jokiu būdu pernelyg neišlaidaukite ir nepirkite to, ko jums iš tikrųjų nereikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų