Naujas nerimą keliantis tyrimas, paskelbtas žurnale „Nature Medicine“, atskleidžia, kaip mūsų maisto sistema tapo tūkstančių potencialiai kenksmingų sintetinių cheminių medžiagų platinimo priemone.
Jane Muncke, vadovaujanti Maisto pakuočių forumo fondo tyrėjų komandai, sieja plačiai paplitusį cheminių medžiagų poveikį su didėjančiu lėtinių ligų, įskaitant nutukimą, cukrinį diabetą ir vėžį, skaičiumi.
Didžiausią susirūpinimą kelia patogiai supakuoti maisto produktai, kurie dominuoja prekybos centrų lentynose – jie yra didžiausi kaltininkai.
Pavojų kelia ne tik pesticidai, bet ir FCC
Nors visuomenės dėmesys jau seniai sutelktas į pesticidus, mokslininkai pabrėžia, kad mažiau dėmesio skiriama medžiagoms, esančioms pakuotėse ir perdirbimo procesuose.
Šie maisto produktai, turinys sąlytį su cheminėmis medžiagomis (angl. „Food Contact Chemicals“ – FCC), gali kelti dar didesnį pavojų.
Skaičiai yra stulbinantys: pasaulyje naudojama apie 1,5 tūkst. pesticidų, tačiau nustatyta daugiau nei 15 tūkst. FCC. Maža to, mokslininkai mano, kad tikrasis skaičius gali siekti net 100 tūkst.
Skirtingai nuo pesticidų, FCC gali būti randami daug didesnėmis koncentracijomis.
Labiausiai nerimą kelia nepakankami dabartiniai saugos bandymai. Cheminių medžiagų vertinimuose dažnai tiriamos atskiros medžiagos, neatsižvelgiant į realią jų sąveiką su mišiniais.
Dauguma vertinimų sutelkti į vėžio riziką, nors daugelis FCC, pavyzdžiui, endokrininės sistemos veiklą trikdančios medžiagos, gali būti kenksmingos net ir labai mažomis dozėmis.
Ultraperdirbti maisto produktuose – daugybė cheminių medžiagų
Ultraperdirbti maisto produktai (UPF) yra puikus pavyzdys, kaip mus gali veikti cheminės medžiagos.
Šie produktai, kurie sudaro daugiau nei 50 proc. kasdienio kalorijų kiekio tokiose šalyse kaip Jungtinės Valstijos, yra perdirbami kelis kartus, liečiasi su įvairiomis medžiagomis, juose yra daug priedų ir jie dažnai ilgą laiką laikomi pakuotėse, todėl cheminių medžiagų kiekis ultraperdirbtuose maisto produktuose yra maksimaliai didelis.
„Tampa vis aiškiau, kad šiandieniniai supakuoti ultraperdirbti maisto produktai yra patogūs ir labai skanūs, tačiau juose yra daug sintetinių cheminių medžiagų ir mikroplastikų iš įvairių šaltinių“, – teigia J. Muncke savo pareiškime.
Maisto sistema teikia pirmenybę patogumui ir pelnui, bet ne sveikatai
Šios problemos sprendimas reikalauja veiksmų įvairiais lygmenimis. Autoriai ragina sugriežtinti cheminių medžiagų reglamentavimą, uždrausti pavojingas medžiagas, tobulinti cheminių mišinių bandymo protokolus ir skatinti saugesnes pakuočių alternatyvas.
Jie taip pat rekomenduoja maisto verslo modelius perorientuoti nuo vienkartinio plastiko prie daugkartinio naudojimo medžiagų, pavyzdžiui, stiklo ar nerūdijančio plieno.
Vartotojams vienas iš veiksmingiausių būdų sumažinti poveikį yra mažinti priklausomybę nuo perdirbtų maisto produktų. Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad „sąmoningas vartojimas... negali visiškai sumažinti žmogaus poveikio FCC ir kitiems sintetiniams maisto teršalams“. Net kruopščiai suplanuoti mitybos pokyčiai dažnai yra nepakankami be platesnių reguliavimo reformų.
Kaip daro išvadą mokslininkai, šiandienos maisto sistema teikia pirmenybę patogumui ir pelnui, o ne sveikatai. Kol reguliavimas nepasivys mokslo, kiekvienas maisto patiekalas gali turėti ne tik kalorijų, bet ir potencialiai kenksmingų cheminių medžiagų.
Patiko straipsnis? Užsiprenumeruokite mūsų naujienlaiškį ir gaukite svarbiausias dienos naujienas bei įdomiausius straipsnius kiekvieną darbo dieną 11 val. Tiesiai į Jūsų el. paštą!