REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje yra sukurta visa valstybinė sistema, skirta sutramdyti opozicijos politiko Aleksejaus Navalno veiklą. Į ją įtrauktos vos ne visos valstybinės ir valdžios remiamos institucijos, įskaitant patį Kremlių, FSB, VRM padalinius, regionų gubernatorius, televizijas ir šešėlinius veikėjus, skelbiama nepriklausomame „Projekt“ žurnalistų tyrime.

Rusijoje yra sukurta visa valstybinė sistema, skirta sutramdyti opozicijos politiko Aleksejaus Navalno veiklą. Į ją įtrauktos vos ne visos valstybinės ir valdžios remiamos institucijos, įskaitant patį Kremlių, FSB, VRM padalinius, regionų gubernatorius, televizijas ir šešėlinius veikėjus, skelbiama nepriklausomame „Projekt“ žurnalistų tyrime.

REKLAMA

Neseniai įvykęs galimas A. Navalno nunuodijimas parodė, kad aukštas prezidento administracijos pareigas užimantys darbuotojai stebėtinai gerai informuoti apie jo būklę. Vienas iš valdininkų netgi pateikė „Projekt“ duomenis, kurie dar nebuvo viešinti žiniasklaidoje ir paaiškino, kad A. Navalnas „tikrai nebuvo nunuodytas“. Omsko ligoninės vyr. gydytojo interviu metu darytoje nuotraukoje matyti, kad pastate yra grupė vyrų, panašių į spec. tarnybų darbuotojus, pažymima „Newsru“. 

„Pasodinti“ A. Navalno nebegalėjo

Prieš pat 2013-ųjų Maskvos mero rinkimus vidaus politikos klausimus kuruojantis Viačeslavas Volodinas spėjo, kad tuometinis miesto meras Sergejus Sobianinas rinkimuose turėtų varžytis su žymiu oponentu ir paminėjo A. Navalną. Tuo metu buvo manoma, kad šis opozicijos atstovas surinks nedaug balsų ir visi pamatys, kad jis, kaip politikas, neturi jokio potencialo. 

REKLAMA
REKLAMA

Jau kitą dieną po A. Navalno registracijos kandidatu į merus teisėsaugininkai pateikė teismui taip vadinamą „Kirovleso bylą“, kuri baigėsi staigiu 5-erių metų kalėjimo nuosprendžiu ir areštu. Žurnalistų manymu, politikai nesutarė su jėgos struktūromis dėl veiksmų plano, todėl A. Navalno populiarumas tik išaugo: mero rinkimuose jis gavo 27,04 proc. balsų. Teigiama, kad šalies prezidentas gerokai supyko ant V. Volodino dėl to, kaip šis tvarkėsi su A. Navalno problema. 

REKLAMA

2017-aisiais, kuomet vyko pasirengimas prezidento rinkimams, V. Volodino reikalų įpėdinis Sergejus Kirijenka susikvietė didelę grupę politologų ir sociologų, kurių klausė, ar nederėtų „pasodinti“ A. Navalną. 

Tačiau būtent tuomet dienos šviesą išvydo skandalingas tyrimas „Jis jums ne Dimonas“, kuris išprovokavo masinius žmonių protestus, o pats A. Navalnas pareiškė, kad turi teisę dalyvauti prezidento rinkimuose, pradėjo savo rinkiminę kampaniją regionuose ir kūrė štabus visoje šalyje. Tuo pat metu jis dukart buvo lygtinai nuteistas Kremliaus teismų reguliuojamose bylose, o tai automatiškai panaikino jo teisę būti išrinktam prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, valdžia tuo metu akcentavo, kad A. Navalnas nuolat pažeidinėja arešto namuose sąlygas, dalyvaudamas nesankcionuotose akcijose. Tačiau ekspertai pareiškė, kad jeigu opozicinierius bus išsiųstas į kalėjimą, jo šalininkai išeis į masines protesto akcijas. Todėl kovoti su A. Navalnu buvo nutarta kitais metodais. 

Vienas iš šių metodų yra žiniasklaidoje platinama informacija apie tai, kad A. Navalnas tariamai turi „stogą“ valdžioje. Šis teiginys pradėtas naudoti išsyk po nežinomų asmenų išpuolių prie patį A. Navalną ir jo bendražygius.  2017-ųjų balandį valdžios kuruojamo nacionalistų judėjimo SERB nariai apliejo opozicijos atstovą briliantine žaluma. A. Navalnas patyrė akies sužalojimą, tačiau gydytis į viena Ispanijos ligoninę jam nepavyko, nes dėl lygtinio teistumo neturėjo užsienyje galiojančio asmens dokumento. Valdžios atstovai jam rekomendavo rašyti laišką asmeniškai prezidentūros administracijos vadovui Antonui Vainu, kad šis padėtų „išspręsti reikalą“. Faktas, kad A. Navalnas gavo dokumentą per kelias dienas vėliau buvo naudojamas kaip „ryšių Kremliuje“ įrodymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktyvus puolimas kontroliuojamoje žiniasklaidoje 

Dar daugiau spaudimo buvo panaudota valdžios kontroliuojamų televizijų eteryje. Buvęs NTV televizijos darbuotojas pasakojo, kad parodyti propagandiniai filmai apie buvusį Maskvos merą Jurijų Lužkovą ir vieną iš Rusijos opozicinio judėjimo lyderių Michalą Kasjanovą užbaigė galimą jo ir A. Navalno bendradarbiavimą. Buvo planuojama sujungti opozicinius judėjimus ir 2016-aisiais dalyvauti kartu Dūmos rinkimuose. Sukurti tokius filmus liepė Kremliaus žmonės, o M. Kasjanovo pokalbių įrašus, kurie ir tapo nesantaikos priežastimi, pateikė saugumas. 

Netrukus pasirodė visa serija televizijos laidų apie Rusijos opozicinį judėjimą, kaip Vakarai tariamai finansuoja rinkimuose dalyvaujančias partijas. Šie filmai, parodyti per REN TV, papildyti slaptų kamerų ir pokalbių telefonu įrašais, slaptais dokumentais, iš ko galima aiškiai spręsti, kad A. Navalnas yra visapusiškai sekamas: vienoje iš serijų buvo parodyti slapti įrašai iš visų paskutinių opozicininko kelionių, kurias, vėlgi, pateikė FST. Šiuose filmuose ir vėl buvo iškeltas klausimas, kaip A. Navalnas sugebėjo turėdamas lygtinį teistumą keliauti į užsienį – su ta pačia išvada, kad jis tariamai turi ryšių „viršuje“. 

REKLAMA

Kasmet Rusijos prezidento administracija rengia atsakingų už propagandą „Vieningosios Rusijos“, „Jaunosios gvardijos“, įvairių fondų ir kitų institucijų veikėjų susitikimus, kurių metu yra kuriami provokacijų prieš opoziciją planai, kuriamos idėjos straipsniams žiniasklaidoje, sutariama sekti „netinkamų“ politikų socialinių tinklų paskyras ir pan. Prezidento administracijoje šiai veiklai yra sukurta visa lėšų skirstymo sistema: tam yra skiriami šimtai milijonų rublių, kuriuos „į bendrą katilą“ suneša valstybinės įmonės. Tyrime teigiama, kad pinigus valdininkai patikėtiniams dalija tiesiog savo kabinetuose. 

Viena iš provokacijų, kuriomis naudotasi siekiant diskredituoti A. Navalną, buvo piliečio Michailo Kostenkos byla, kuris 2017-aisiais pervedė politikui pinigų rinkimų kampanijai ir netrukus padavė jį į teismą. Už tai, kad politikas savo tinklapyje nenurodė informacijos apie draudimą jam, kaip lygtinai nuteistam asmeniui, dalyvauti rinkimuose. Teismas įpareigojo A. Navalno rinkimų štabo vadovą grąžinti auką. 

REKLAMA

Be to, Kremlius „Telegram“ tinkle sukūrė daug kanalų, kurių pagrindinis tikslas – diskredituoti A. Navalno veiklą. Du iš jų vadinasi „Pinigų kova su korupcija“ ir „Anti-Navalnas“. Praėjusių metų pradžioje į kovą su opozicijos lyderiu prisijungė ir „Kremliaus virėjo“ Jevgenijaus Prigožino kontroliuojamos struktūros, kurios organizavo kelias provokacijas Maskvos savivaldos rinkimų metu. 

Vienas iš žymesnių kovos su A. Navalnu momentų buvo „Kovos su korupcija fondo“ aktyvisto R. Šavedinovo išsiuntimas tarnauti kariuomenės dalinyje už Poliarinio rato, finansinės baudos jam ir banko sąskaitų blokavimas. 

Kova su opozicija tęsėsi net ir tuomet, kai formalaus pagrindo tam nebuvo: kuomet A. Navalnas parsidavėliais išvadino Konstitucijos pataisų palaikymo akcijos dalyvius, jį apkaltino Didžiojo Tėvynės karo veterano įžeidimu ir iškėlė dėl to baudžiamąją bylą. Tačiau vos tik A. Navalnas nusprendė nesiimti aktyvių protesto akcijų prieš V. Putino pasiūlytas pataisas, byla netrukus buvo tyliai numarinta. Valdžios finansuojami „Telegram“ kanalai ir valstybinė žiniasklaida aktyviai komentuoja ir dabartinius įvykius su A. Navalno sveikata, pavyzdžiui, teigdami, kad jis padaugino alkoholio ir apsinuodijo.

Kremlius šiuo metu taip pat sprendžia ir opų Baltarusijos, kurioje trečią savaitę nerimsta šimtatūkstantiniai žmonių protestai prieš ilgametį V. Putino sąjungininką A. Lukašenką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų