Pasak specialistų, peršalimo ligos - tai ne vien gripas ir kataras. Šioms ligoms priskiriami ir ūminių formų rinitai, faringitai, tonzilitai, laringitai. Tinkamai neišsigydžius peršalimo ligų, jos gali komplikuotis ausų uždegimu, sinusitu, bronchitu ar plaučių uždegimu.
Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai primena gyventojams, kad peršalimo ligas sukeliantys virusai į organizmą patenka per kvėpavimo takus sergančiajam kosint ar čiaudint ir pasklinda aplinkoje. Patariama grūdintis ir saugotis peršalti, nes tuomet organizmą kur kas greičiau pažeidžia infekcija. Dažniausiai peršąla sergantys, pervargę ar perkaitę, silpnesnės imuninės sistemos asmenys. Atsparumą infekcijoms silpnina netinkama mityba, fizinės ir psichinės traumos, žalingi įpročiai. Labiausiai peršalimo ligų patariama saugotis vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms bei sergantiesiems įvairiomis lėtinėmis ligomis.
Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologės Ingos Šinickienės, saugantis peršalimo ligų reikia laikytis bendrųjų profilaktikos reikalavimų. Nepatariama artimai bendrauti su sergančiaisiais, ypač jei jie kosėdami ar čiaudėdami neprisidengia veido, naudotis jų daiktais, indais bei įrankiais. Sergančiųjų šeimos nariams rekomenduojama turėti vienkartinius rankšluosčius ir dažnai plauti rankas, valyti baldų, ypač virtuvės stalo ir spintelių, paviršius, nedelsiant išmesti sergančiųjų naudotas vienkartines nosines.
Visuomenės sveikatos specialistų teigimu, organizmą galima sustiprinti vitaminais A, C ir E. Vitamino C šaltinis - citrinos, erškėtuogės, juodieji serbentai, šaltalankio uogos, svarainiai, spanguolės. Vitamino E yra migdoluose, riešutuose, avokadose, kviečių gemaluose, saulėgrąžose, grikiuose. Peršalimą padeda įveikti beta karotinas, kurio yra oranžiniuose ir geltonuose bei raudonuose vaisiuose, taip pat morkose, bulvėse, paprikoje, pomidoruose, manguose.
Imuninę sistemą stiprina žuvų taukai - juose yra vitaminų A ir D bei nesočiųjų riebalų rūgščių. Organizmui reikalingo cinko, seleno, kalcio ir kitų mikroelementų yra mėsoje, sūryje, kruopose, riešutuose, grūdiniuose produktuose, kiaušiniuose. Nepatartina vartoti kavos, alkoholio, daug cukraus ir riebalų, rūkyti, taip pat - badauti.