REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastoji akišveitė - regėjimui gydyti

Paprastoji akišveitė (Euphrasia officinalis) liaudyje dar vadinama akišvita, akšvita, akute, diedeliuku arba eglyte.

REKLAMA
REKLAMA

Tai neįnoringas augalas - auga pievose, dirvonuose, pakelėse ir daržuose. Žydi nuo birželio iki vėlaus rudens. Pirmą kartą šis augalas paminėtas 1485 metais, o 1573 jau smulkiai aprašytas vaistingųjų augalų sąraše.

REKLAMA

Gydymui vartojama tik antžeminė akišveitės dalis. Padeda susilpnėjus regėjimui, esant glaukomai ir kataraktai, kvėpavimo takų ligoms, varginant anginai, gripui, hipertonijai, sklerozei, aterosklerozei, vartojama širdies raumeniui stiprinti, vaikų diatezei, odos susirgimams gydyti.

Liaudies medicinoje naudojama nuo akių uždegimo, nevalingo ašarojimo, pūliuojančioms akims gydyti. Spiritinis antpilas po 30 lašų į stiklinę vandens vartojamas gydant storosios žarnos ir skrandžio uždegimą. Akišveitė vartojama gydyti ir malšinti skausmui net tada, kai baiminamasi dėl ragenos pažeidimo. Kompresai iš akišveitės ir vaistinių ramunėlių arbatos lygiomis dalimis padeda gydant miežį.

REKLAMA
REKLAMA

Gydomoji akišveitės galia naudojama akių lašams, kurie vartojami esant nuvargusioms, bijančioms šviesos ir griaužiančioms akims.

Liaudies medicina akišveitę irgi taiko gydyti akių ligoms. Esant įvairiems akių susirgimams, 40 - 50 g žolės užpilti litru verdančio vandens, palikti per naktį termose, o rytą perkošti. Gerti po 150 ml 5 kartus per dieną, lašinti po lašą į akis 2 kartus dienoje, jas plauti, o nakčiai daryti užpilo kompresus 10 minučių. Naudojant į vidų, užpilą galima pakeisti akišveitos miltukais: 3 kartus per dieną po 2 g miltukų, užsigeriant 50 ml pieno.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu akišveitė maišoma su kitais augalais gydant akis, tai labiausiai tinka lygiomis dalimis rugiagėlių žiedai, daržinio krapo sėklos ir juodojo šeivamedžio žiedai. Du šaukštus mišinio kaitinti orkaitėje su stikline virinto vandens, o paskui nukošti per vatą. Šį skystį lašinti į akis du kartus per dieną, juo praplauti.

Be to, akišveitė labai padeda vaikams ir suaugusiems esant nusilpusiai svaikatai. Akišveitės arbata padės tiems, kurie labai greitai pradeda sloguoti ir kosėti, kurių kaklo liaukos greitai patinsta, kurie neatsparūs ligoms ir kurių akys greitai ašaroja ar bijo šviesos. Minėtais atvejais reikia išgerti akišveitės po pusę litro per dieną (gerti nedideliais kiekiais per kelis kartus). Arbata ruošiama taip: 1 - 2 arbatiniai šaukšteliai susmulkintos akišveitės užpilama ketvirčiu litro šalto vandens, pamažu užvirinama ir 2 minutes paliekama prisitraukti. Jeigu į perkoštą arbatą įbersite kelis kristalėlius valgomosios druskos, tai labai tiks akims praplauti (skystis savo sūrumu artimas ašaroms). Tokia arbata vartojama esant konjunktyvitams (akies junginės uždegimas) ir blefaritams (akies vokų kraštų uždegimas). Akių ligų gydymas akišveite negreitas, tačiau patikimas.

REKLAMA

Akišveitė vartojama užpilų ir miltukų forma. Šaukštelis akišveitės užpilamas stikline virinto vandens, pamažu užvirinama, atšaldoma, nukošiama ir geriama po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną 30 minučių po valgio, esant įvairiems susirgimams. Miltukus vartoti po 3 g per dieną esant onkologiniams susirgimams, sergant skrandžio ir kepenų ligomis.

Esant stenokardijai, padidėjusiam skrandžio rūgštingumui, skrandžio ir storosios žarnos uždegimui, smarkiai kosint (kai sunku atsikosėti), prikimus, taip pat trinkti galvai, kad geriau augtų plaukai - paruošti tokį užpilą: 20 g žolės užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens, 2 - 3 valandas palaikyti ir nukošti. Vartoti po pusę stiklinės 4 kartus per dieną.

REKLAMA

Sergant konjunktyvitu, keliantis akies miežiui, esant pūliniams ir kitiems odos susirgimams, paimti 3 arbatinius šaukštelius žolės, užpilti 2 stiklinėmis verdančio vandens ir 10 minučių virti ant silpnos ugnies. Duoti vieną valandą prisitraukti, po to vartoti vonelėms ir kompresams.

Paruošė Ona Naruševičienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų