REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas – šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus.

Kriaušės yra vienas iš seniausių pasaulyje auginamų vaismedžių, savo išskirtiniais vaisiais žavintis ištisas kartas. Nesvarbu, ar tai vasaros popietė, ar žiemos metas – šie vaisiai tampa puikiu užkandžiu išalkus, puošia kepinius bei desertus.

REKLAMA

Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, kriaušės itin praturtina žmogaus mitybą, kadangi savyje turi daug vitamino C.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip iš kriaušių pasigaminti nuostabaus skonio desertus.

Skaidulų ir mineralinių medžiagų šaltinis

Kriaušės iš kitų vaisių išsiskiria savo skoniu, struktūra ir naudingosiomis medžiagomis. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu vitaminų ir  antioksidantų, rašoma pranešime spaudai.

„Visų pirma, kriaušės vertinamos dėl vitamino C ir skaidulų. Tai puikus antioksidantų, ypatingai antocianinų, šaltinis. Jie yra svarbūs širdies ligų, cukrinio diabeto, vėžio profilaktikai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip ir kituose vaisiuose, kriaušėse yra kalio, kuris būtinas eilei organizmo funkcijų, pavyzdžiui, širdies veiklos užtikrinimui.

Taipogi šie vaisiai yra svarbus skaidulų šaltinis. Vidutinio dydžio kriaušėje yra apie 6 gramus skaidulinių medžiagų, kurių didžiąją dalį sudaro itin naudingi pektinai“, – sako dr. E. Gavelienė.

REKLAMA

Visgi, gydytoja įspėja, kad kasdienė vaisių norma neturėtų viršyti 200–300 gramų. Tam, kad gautume skirtingų vitaminų bei mineralinių medžiagų, specialistė rekomenduoja vartoti kuo įvairesnius vaisius.

Be to, prieš juos valgant reikėtų atkreipti dėmesį į odelę, kadangi joje gali būti nepageidaujamų priedų:

„Nors pati vaisiaus odelė yra geras skaidulų šaltinis, gali būti, kad iš toli atvežtos kriaušės bus pasidengusios vaisių vašku, o kuo daugiau jo patenka į žmogaus organizmą, tuo labiau apsunkinamas virškinimo procesas. Todėl atvežtinių kriaušių odeles patariama nulupti.“ 

REKLAMA
REKLAMA

Būtina įvertinti kriaušės spalvą 

Tinkamas vartojimui kriaušes svarbu išsirinkti dar parduotuvėje. Minėto prekybos tinklo komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva dalijasi patarimais, kaip tai padaryti tinkamai, kad grįžus namo netektų nusivilti.   

„Valgymui labiausiai tiks jau sunokusios, minkštesnės kriaušės, o kiek kietesnes naudokite įvairiems patiekalams gardinti. Visgi, reikėtų vengti per kietų ar pernelyg minkštų kriaušių, nes jos gali būti neprisirpusios arba persirpusios ir vartojimui nebus tinkamos.

Kriaušės spalva gali skirtis priklausomai nuo rūšies, tačiau reikėtų rinktis tik tas, kurios turi vientisą, savo tipui būdingą atspalvį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nedidelis vaisiaus spalvos pasikeitimas iš žalios į geltoną ar raudoną gali būti geras prinokimo rodiklis, tačiau reikėtų vengti tų vaisių, kurie visiškai pakeitę savo prekinę išvaizdą“, – atkreipia dėmesį specialistė. 

Skirtingai nei kitus vaisius, kriaušes galima panaudoti aibėje įvairiausių patiekalų. Anot O. Suchočevos, tereikia tinkamai pasitelkti fantaziją ar paieškoti receptų internete: „Viena iš labiausiai žavinčių kriaušių savybių – jų pritaikymas virtuvėje.

Jas galima supjaustyti griežinėliais arba skiltelėmis, sumalti į piurė arba iškepti visas ir taip papuošti norimą receptą. Rekomenduoju jas įtraukti į savo rytinės avižų košės ar blynų receptą, o kiek įdienojus – pasipjaustyti į salotas, dėti į kepamus pyragus ar įdaryti paukštieną. Jos kiekvienam patiekalui saldumo.“ 

REKLAMA

Specialistė kviečia pasilepinti ir išbandyti šokoladinį pyragą su kriaušėmis. 

Šokoladinis pyragas su kriaušėmis

Pyragui reikės:

  • 3 nuluptų kriaušių; 
  • 125 g sviesto; 
  • 125 g cukraus; 
  • 2 kiaušinių; 
  • 3 šaukštų pieno; 
  • 100 g miltų; 
  • 2 šaukštelių kepimo miltelių; 
  • 25 g nesaldintų kakavos miltelių; 
  • 100 g sutrintų migdolų; 
  • Cukraus pudros pabarstymui. 

Glaistui reikės: 

  • 150 g juodojo šokolado; 
  • 150 ml plaktos grietinėlės. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C, ir išklokite 20 cm skersmens skardą kepimo popieriumi. Nulupkite kriaušes, išskobkite jų šerdis ir supjaustykite gabalėliais.

REKLAMA

Nepridegančioje keptuvėje ištirpinkite 1 šaukštą sviesto, suberkite 1 šaukštą cukraus pudros, kriaušes ir kepkite ant gana didelės ugnies 5-7 minutes, kol pradės keisti spalvą. Atvėsinkite ir nusausinkite kriaušes ant popierinio rankšluosčio. 

Į indą įdėkite 125 g sviesto ir 125 g cukraus, išplakite juos elektriniu plakikliu. Įmuškite kiaušinius, po to supilkite pieną. Persijokite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, tada įmaišykite maltus migdolus. Vėliau švelniai įmaišykite kriaušių gabalėlius. 

Tešlą šaukštu dėkite į išklotą skardą ir kepkite 40-45 min. arba kol neliks neiškepusios tešlos. Prieš patiekdami, palikite 15 minučių atvėsti skardoje. 

Šokoladą sulaužykite į karščiui atsparų dubenį, supilkite grietinėlę ir pastatykite virš puodo su vos verdančiu vandeniu. Maišykite kas kelias minutes, kol šokoladas ištirps. Apibarstykite pyragą cukraus pudra ir patiekite kartu su karšto šokolado padažu. Skanaus! 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų