REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Anykštėnų šiltnamiuose jau sirpsta pirmosios braškės. Šiemet jos pradėtos skinti kone 2-iem savaitėmis anksčiau nei pernai. Pasak augintojų, jei saulė lepins, derlius pirmųjų braškių planuojamas gausus. Sauja, tai yra 200 gramų dėžutė, pirmųjų braškių prekybos centre kainuoja 3 eurus.

Anykštėnų šiltnamiuose jau sirpsta pirmosios braškės. Šiemet jos pradėtos skinti kone 2-iem savaitėmis anksčiau nei pernai. Pasak augintojų, jei saulė lepins, derlius pirmųjų braškių planuojamas gausus. Sauja, tai yra 200 gramų dėžutė, pirmųjų braškių prekybos centre kainuoja 3 eurus.

REKLAMA

Daržininkė nuo svyrančių kekių kruopščiai atrenka ir skina tik prinokusias uogas. Anykštėnai šiemet kone dviem savaitėm anksčiau pradėjo skinti pirmąsias braškes: „Gal dar šiek tiek trūksta nokimo iš kitos pusės, bet jau jos bus tikrai labai gražios.“

Pasak specialistės, ankstyvą derlių lemia auginimo specifika. Anykštėnų šiltnamiuose braškės auginamos naudojant olandišką technologiją. Uogos kokosų kevaluose pasodinamos liepos pabaigoje, o rugsėjį jau sulaukiama pirmojo derliaus. Tuomet braškės „užmigdomos“, o pavasarį pažadintos sunokina antrą derlių.

„Šiemet mes jas kaip pažadinom porą savaičių anksčiau, kadangi leido oro sąlygos žiemoti joms ir miegoti, buvo geras išlaikymas temperatūros, užteko tų valandų išmiegojimo ir gavosi mums anksčiau dviem savaitėmis kelti ir džiaugtis šiuo metu esančiu derliumi“, – sako brigadininkė Vaiva Kiaušienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jei tik saulė lepins, kaip šiomis dienomis, tai pavasarinis derlius, anot brigadininkės, planuojamas gausus. Iš hektaro žadama priskinti maždaug 50 tonų uogų.

REKLAMA

„Sekanti savaitė tikrai bus ir tona ir daugiau, ir dvi per dieną skinsim, gal net ir tris per dieną pasieksim skaičių. Derlius tikrai nusimato didelis“, – tikina V. Kiaušienė.

200 gramų indelis pirmųjų braškių prekybos centre kainuoja 3 eurus, tiek pat, kiek ir pernai. Anykštėnai augina vieną populiariausių braškių veislių.

„Šita rūšis elsantos yra tikrai skani, sultinga, žemuogės aromatu, tikrai puiki uoga“, – kalba V. Kiaušienė.

Anykštėnų šiltnamiuose braškės sirps maždaug 6 savaites, iki prasidės lietuviškų uogų derlius laukuose.

REKLAMA
REKLAMA

Turguje kol kas raudonuoja graikiškos braškės.

„Labai skani, minkštai kramtosi, tikrai gera uoga, graikiškos jos saldžios, natūralios tokios, panašios į lietuviškas“, – sako prekeivė Ona.

Graikiškų braškių kilogramas Panevėžio turguje kainuoja 5 eurus. 2 eurais pigiau nei sezono pradžioje.

Pirkėjai lietuviškų braškių neišlaukia – perka graikiškas:

„Norim, aišku, lietuviškų, bet graikiškos paprastai būna ir pigesnės, įperkamesnės.“

„Mano motina anksčiau augindavo, labai įpratusi, dabar 87 metai, noriu palepinti biški motinėlę.“

„Anūkams. – Kaip kainos? – Pusę velnio.“

Netrukus, anot prekeivių, prekystalius pasieks lenkiškos uogos, o birželį tikimasi sulaukti gausaus lietuviškų braškių derliaus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų