REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patikrino šalies kebabines. Rezultatai nedžiuginantys. Iš viešojo maitinimo įmonių bene prasčiausiomis sąlygomis, ne visuomet iš kokybiškų bei šviežių produktų, patiekalai gaminami būtent kebabinėse. Patikrinta 452 iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių beveik 600 kebabinių, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė jų dirba nesilaikydamos higienos reikalavimų, netinkamai laiko maistą, gamina iš produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai patikrino šalies kebabines. Rezultatai nedžiuginantys. Iš viešojo maitinimo įmonių bene prasčiausiomis sąlygomis, ne visuomet iš kokybiškų bei šviežių produktų, patiekalai gaminami būtent kebabinėse. Patikrinta 452 iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių beveik 600 kebabinių, paaiškėjo, kad daugiau nei pusė jų dirba nesilaikydamos higienos reikalavimų, netinkamai laiko maistą, gamina iš produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„2014-2015 m. atlikta 780 kebabinių patikrinimų. 72 proc. jų – su technologijų, produktų ar žaliavų atsekamumo, netinkamo inventoriaus ir patalpų, asmens higienos, produktų laikymo sąlygų ir tinkamumo vartoti terminų pažeidimais. Nustačius pažeidimus skiriamos baudos, uždraudžiama gaminti, tačiau vartotojai ir patys turėtų būti atidesni, atsargiau riktis vietas, kur užkąsti“, - sako VMVT Maisto skyriaus vyr. specialistas Algimantas Lipnickas.

REKLAMA

Itin svarbu atkreipti dėmesį į kebabinėse naudojamą inventorių, švarą ir tvarką jose šiltuoju metų laiku. Mat sušilus orams, maisto produktai kur kas greičiau genda nei žiemą ir kyla didesnė apsinuodijimo rizika.

Kebabinėse trūksta ne tik švaros, bet vartotojai skundžiasi ir prasta kebabų kokybe, skoniu. Iš šiemet ir pernai gautų vartotojų skundų, 38 proc. pasitvirtino. Pasak A.Lipnicko, visoje Lietuvoje kebabinėse nustatoma daug pažeidimų, nes šiose viešojo maitinimo įmonėse itin dažnai keičiasi darbuotojai, jų gana žema maisto gamybos kvalifikacija, jiems stinga higienos žinių.

REKLAMA
REKLAMA

Štai viename Gargždų kioske-kebabinėje (Klaipėdos raj.) VMVT inspektoriai rado daugiau kaip 30 kg šaldytos mėsos ir pusgaminių be ženklinimo etikečių ir įsigijimo dokumentų, 10 kg bandelių kebabams ir lavašų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais. Patalpos buvo netvarkingos, nevykdoma savikontrolė, nebuvo dezinfekcijos priemonių, darbuotoja neišklausiusi privalomo higienos žinių kurso.

Vienoje Alytaus kebabinėje daržovės buvo tvarkomos antisanitarinėmis sąlygomis, visos patalpos – nešvarios. Šiauliuose vienoje iš kebabinių patiekalus ne tik gamino iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę, bet įmonė ir neturėjo tokiai veiklai leidimo.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų