REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augalai yra neatsiejama mūsų kasdienės mitybos dalis ir turi nepaprastą įtaką mūsų sveikatai. Nuo seno žmonės tikėjo, kad įvairūs augalai, žolelės gali turėti neįkainojamą naudą organizmui. Jie ne tik suteikia reikalingų maistinių medžiagų, bet ir gali turėti gydomųjų ar prevencinių savybių, padedančių išlaikyti gerą sveikatą ir sumažinti ligų riziką. 

Augalai yra neatsiejama mūsų kasdienės mitybos dalis ir turi nepaprastą įtaką mūsų sveikatai. Nuo seno žmonės tikėjo, kad įvairūs augalai, žolelės gali turėti neįkainojamą naudą organizmui. Jie ne tik suteikia reikalingų maistinių medžiagų, bet ir gali turėti gydomųjų ar prevencinių savybių, padedančių išlaikyti gerą sveikatą ir sumažinti ligų riziką. 

REKLAMA

Apie tai, kokias žoleles šiuo metu reiktų rinkti ir kokia jų nauda, tv3.lt portalui pasakoja vaistažolininkas, VDU ŽŪA Augalų biologijos ir maisto mokslų katedros mokslininkas ir dėstytojas, lektorius dr. Marius Lasinskas. 

Gluosnio žievė – mažina uždegiminius procesus

M. Lasinskas sako, kad šiuo laikotarpiu galima suskubti prisirinkti gluosnio žievės. Kaime nugenėjus šiuos medžius, galima prisirinkti piršto storumo šakų, nuo kurių lengvai atsilupa žievė. 

REKLAMA
REKLAMA

„Gaila lupti žievę nuo gyvų medelių – tai tarsi žmogaus oda, todėl geriau tai daryti nuo jau nugenėtų medžių. Žievės rinkimu tinka visų gluosnių šeimos augalai – karklai, blindės, žilvyčiai. 

REKLAMA

Žievė yra naudinga, nes turi daug salicino, kuris žmogaus organizme vyksta salicilo rūgštimi, o tai yra natūralus aspirinas, kuris veikia priešuždegimiškai, nuo skausmo, skystina kraują.  

Kai kurie žmonės negali vartoti sintetinio aspirino dėl įvairių šalutinių poveikių kaip: opos, alergija.Todėl puikiai gali naudoti gluosnių žievę. 

Iš šios žievės galima daryti šviežio užpilus arba sudžiovinti, paversti į miltelius ir su šltu vandeniu gerti po 2 arbatinius šaukšelius per dieną“, – apie gluosnio žievės naudą pasakoja M. Lasinskas. 

REKLAMA
REKLAMA

Žolininkas Marius teigia kad soduose galima rasti juodųjų serbentų lapų, o tai – nuostabus priedas salotoms, arbatoms.  

„Serbentų lapai itin paskanina arbatą ir pasižymi stipriomis prieešuždegiminėmis savybėmis. Šie augalai padeda žmonėms, kovantiems su uždegimais, reumatoniniu artritu, alergijomis.  

Jei prie juodųjų serbentų pridėsite ir vėliau atsirasiusių aviečių ar žemuogių lapų, beržų lapelių, gersite vitaminų užtaisą, pastiprinantį kepenų, imuninės sistemos veiklą“, – sako specialistas. 

Šie augalai – aukso gysla peršalimo simptomams mažinti

Žolininkas pastebi, kad atsiradus staigioms orų permainoms, daugelis žmonių jaučia peršalimo simptomus. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemažai žmonių kosti, sloguoja. Dabar drėgnose pievose galima prisirinkti šalpusnio žiedų ir gerti arbatas. 

Šie augalai puikiai tinka augalo atsikratymui, nes net lotyniškas augalo pavadinimas Tussilago farfara reiškia „paleidžiu kosulį“. Rekomenduoju šalpusnį pagerti savaitę – jis padės atsikosėti. 

O jei prie šalpusnio pridėsite pavasarinę raktažolę, tramažolę poveikis dar labiau sustiprės. Jei mišinį papildysite tamsiąja ar vaistine plautėmis, tikrai sustiprinsite savo organizmą.

Sumaišius šiuos augalus lygiomis dalimis, gersite nuostabią arbatą, kuri padės nuo peršalimo, plaučių uždegimo. Galite arbatą gerti 2-3 kartus per dieną su šaukšteliu medaus“, – apie augalus nuo peršalimo ligų pasakoja vaistažolininkas. 

REKLAMA

Augalų lapeliai pagerins virškinimo sistemos veiklą

M. Lasinskas akcentuoja, kad norint pagerinti savo virškinimo sistemą, derėtų prisiminti kiaulpienių, garšvos, dilgėlių lapelius.  

„Šie 3 augalai nuostabiai skatina medžiagų apykaitą, gerina virškinimo, šalinimo sistemų veiklą. 

Saują šių augalų kasdien galite dėti į salotas, kokteilius – detoksikuosite savo organizmą. Taip pat galite daryti arbatas, bet kai išgeri arbatą, siūliau ją išgerti su nuosėdomis. Jei tai džiovintas augalas, gerai jį sutrupinkite pirštais ir išgerkite. 

 Dalis medžiagų, esančių augaluose kaip odai, akims reikalingi perutenoidai, vitaminai, kurie tirpsta riebaluose, netirpsta vandenyje. Todėl puikus sprendimas išgerti ne tik užpilą, bet ir likusias žoleles“, – teigia M. Lasinskas. 

REKLAMA

Būkite atsargūs – įspėja apie nuodingus augalus

Žolininkas įspėja, kad gamtoje yra augalų, kuriuos galima sumaišyti su nuodingaisiais. Vyro teigimu, šiuo metu žmonės pradeda ieškoti meškinio česnako, tad kuris yra panašus į pakalnutės lapus.  

„Meškinį česnaką atpažinsite iš jo kvapo, kurio neturi pakalnutė. Pakalnutė yra priskiriama prie nuodingų augalų, todėl derėtų būti atidiems. Taip pat meškinis česnakas įtrauktas į draudžiamų rinkti augalų sąrašą, dėl kurio rinkimo gresia baudos, nes žmonės pradėjo jį rinkti dideliais kiekiais, o tai nulėmė jo nykimą.  

Tokį augalą derėtų turėti savo sode ir platinti artimiesiems, nes gamtoje mažėja tiek raktažolės, tiek minėtasis miškinis česnakas. Pasisodinus šių augalų sode, galima mėgautis jo gerosiomis savybėmis“, – teigia jis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Lasinsko teigimu, gamtoje nederėtų rinkti žalčialunkio, į mėlynę panašių vilkauogių su keturiais lapeliais, nuodingosios nuokanos, dėmėtosios maudos – tai labai stipriai veikiantys nuodingi augalai. 

„Specialisto rankose šie nuodai gali tapti naudingais, tačiau tie, kas neturi žinių, geriau neprasidėti ir vengti jų draugijos. 

Yra tokia taisyklė: jei nepažįsti augalo, geriau su juo neprasidėti, o pasiklausti specialisto“, – įspėja žolininkas. 

cia kada tiek gyveno ?vartoji kazka ?
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų