REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujas mokslininkų tyrimas, publikuotas „Science“, rodo, kad įsivaizduotas suvalgytas maistas sumažina realiai suvartojamą.

REKLAMA
REKLAMA

Šis atradimas keičia pasenusį požiūrį, kad galvojimas apie kažką trokštamo padidina potraukį tam ir jo suvartojimą, praneša „Science Daily“.

REKLAMA

Tyrimas rodo, kad suvokimas ir psichologinis įsivaizdavimas paskatina nervų sistemos mechanizmą panašiu būdu, lyg viskas vyktų tikrovėje, kai paveikiamos emocijos, atsako tendencijos. Carnegie Mellon universiteto mokslininkų komanda patikrino, kaip įsivaizduojamas maisto vartojimas veikia tikrąjį maisto suvartojimą. Jie nustatė, kad įsivaizdavimas sumažina apetitą maistui.

„Šie atradimai rodo, kad bandymai nuslopinti mintis apie trokštamą maistą, jog nebūtų to maisto suvartota daugiau, yra visiškai klaidinga strategija“, – sakė socialinių mokslų docentas ir pagrindinis tyrimo autorius Carey Morewedge'as.

REKLAMA
REKLAMA

– Mūsų tyrimas atskleidžia, jog žmonės, kurie nuolat įsivaizduodavo suvalgantys kąsnelį maisto, kad ir nesveiko, vėliau jo suvartodavo mažiau, negu tie, kurie to nedarė. Šie atradimai gali ateityje padėti sumažinti nesveiko maisto ar cigarečių suvartojimą. Jie paskatins žmones rinktis sveikesnį maistą“.

Eksperimentai parodė, kad tikrojo suvartojimo sumažinimas per įsivaizduojamą vartojimą tampa įpročiu. Taip mažėja motyvacija valgyti vis daugiau ir daugiau maisto.

Įprotis yra vienas iš fundamentalių procesų, kuris pabrėžia, kiek mes suvartojame maisto, kada nustojame jį vartoti, arba kada imame vartoti kitą produktą. Tyrimas parodė, kad pripratimas ypač priklauso nuo vartojimo patirties.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų