• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Vilniuje antrą kartą vykusį Tarptautinį barmenų flairingo turnyrą „International flair open 2009” laimėjo daugkartinis įvairių čempionatų prizininkas Marco Canova iš Italijos. Antrąją vietą užėmė latvis Ivars Rutkovskis, trečią – lietuvis Tomas Ignatavičius. Didžiausias dėmesys turnyre buvo skiriamas dalyvių triukų atlikimo sudėtingumui, originalumui bei mokėjimui bendrauti su publika.

REKLAMA
REKLAMA

Turnyre, kurį po metų pertraukos organizavo „Tarptautinio barmenų centro“ vadovas ir prestižinių varžybų prizininkas Artūras Grigorjevas, dalyvavo 9 baro meistrai iš Italijos, Latvijos ir Lietuvos. Daugkartiniai profesionalių flairingo turnyrų prizininkai varžėsi tarpusavyje ir demonstravo savo sugebėjimus žongliruodami buteliais bei ruošdami kokteilius. Jie rungėsi dėl 1000 eurų prizinio fondo.

REKLAMA

Flairingo meistrai gamino įspūdingo skonio kokteilius

Pirmiausia baro meistrai turėjo įveikti atrankinį etapą, kurio metu kiekvienam dalyviui per 5 minutes reikėjo paruošti du skirtingus kokteilius su gėrimais „Vana Tallinn“ ir „Plantation Rum“. Pirmasis kokteilis buvo ruošiamas darbinio flairingo stiliumi, kuris paprastai atliekamas aptarnaujant klientą, antrasis – parodomojo flairingo būdu, kuomet demonstruojami ilgesni, choreografiškai sudėlioti numeriai, atliekami šou pasirodymuose ir varžybose.

REKLAMA
REKLAMA

„Visi galvoja, kad flairingu užsiimantys yra cirkininkai, kurie tik šou parodo, o kokteilių nemoka gaminti. Rimtose varžybose labai vertinamas kokteilis, turi viską padaryti tiksliai ir kartu pareklamuoti rėmėją, - kalbėjo A. Grigorjevas. - Šiame turnyre daugiau laisvo stiliaus, tikrojo flairingo – daug sudėtingų ir rizikingų triukų. Turi ne tik gerą šou, bet ir kokteilį padaryti, viską atlikti gražiai, švariai“

Laimi originaliausiai pasirodęs barmenas

Turnyro iniciatorius ir komisijos pirmininkas akcentavo, kad konkurse itin vertinamas originalumas: jei nukopijuoji kažkieno sudėtingus triukus, gauni taškų už sudėtingumą, tačiau už originalumą – ne. Visgi iš į turnyrą atvykstančių flairingo žvaigždžių yra ko pasimokyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai gera stimuliacija: dalyviai pamato jų sugebėjimus ir supranta, kad tai įmanoma: juk tas pats žmogus – dvi rankos, dvi kojos, tiktai užsispyrimas – kitas“, - teigia A. Grigorjevas.

Dalyvių techninį atlikimą bei gebėjimą pristatyti ir reklamuoti produktą, bendrauti su publika vertino komisija, kurią sudarė pats renginio iniciatorius ir komisijos pirmininkas A. Grigorjevas, kompanijos „Liviko“ rinkodaros direktorė Eiva Pocienė, ne kartą tarptautiniuose turnyruose teisėjavusi prekės ženklo specialistė, UAB „Sangaida“ direktorė Aleksandra Miller bei „Olympic Casino“ „Aladino“ baro vyriausioji barmenė, 2009 m. „Bacardi-Martini“ Lietuvos barmenų čempionato klasikinio kokteilio nugalėtoja Aušra Antanavičiūtė.

REKLAMA

Barmeno sąvoka tampa gerokai platesnė

Bendrovės „Liviko“ rinkodaros direktorės ir turnyro komisijos narės E. Pocienės nuomone, po 2-3 metų turėtų labai stipriai keitis barmeno profesijos suvokimas:

„Jeigu ligi šiol barmenu galėjo dirbti vos ne bet kas, kuris nori, bent šiek tiek išmoksta ir žino, tai dabar barmeno sąvoka tampa gerokai platesnė – tai žmogus, kuris reprezentuoja barą. Barmenas, kuris moka kokteilį padaryti, šou parodyti ir publiką užvesti, vertinamas kaip profesionalas. Bare, kuriame vyksta šou, bendraujama su auditorija, lankytojų visuomet bus daugiau.“

REKLAMA

 E. Pocienė atkreipė dėmesį, kad turnyro dalyvis turi būti charizmatiškas, mokėti patraukti dėmesį, nebijoti nusišypsoti, parodyti, kad paplotų, jį palaikytų. Visgi reikia išlaikyti pusiausvyrą tarp šou ir triukų sudėtingumo, tinkamo kokteilio paruošimo.

„Receptai žinomi iš anksto, todėl stebima, ar tiksliai padaroma, ar pakankamai įdedama ingridientų, ar dalyvis kažko nepraleido“, - apie dalyvių vertinimą kalbėjo „Liviko“ rinkodaros direktorė.

Finalininkus išrinko komisija

Į finalinį etapą komisija atrinko 5 geriausius dalyvius, kurie turėjo 7 minutes naujos programos demonstravimui ruošiant du kokteilius. Taškai finale buvo skaičiuojami iš naujo, tačiau atrankoje geriausiai pasirodęs trejetukas užėmė atitinkamas vietas ir finale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1-ąją vietą laimėjęs italas Marco Canova šiuo metu yra vienas iš dešimties geriausių savo srities profesionalų pasaulyje, o 2008m. pagal „World Flair Association“ reitingus jis užėmė 2-ąją vietą. Italui atiteko 700 eurų piniginis prizas, antrosios vietos laimėtojui, 2007 m. „Internation flair open“ turnyro čempionui ir 2009 m. Baltijos šalių vicečmpionui Ivars Rutkovskiui iš Latvijos – 200 eurų, o 2009 m. „Bacardi-Martini“ atrankinio turnyro Lietuvoje į pasaulio finalą 2-osios vietos laimėtojui Tomui Ignatavičiui – 100 eurų. Pirmąsias tris vietas užėmę baro meistrai taip pat gavo taures. Visiems dalyviams buvo įteikti rėmėjų dovanų krepšeliai ir diplomai.

REKLAMA

Flairingas – tai populiarus barmenų darbo stilius visame pasaulyje, dar vadinamas žongliravimu buteliais, kuris egzistuoja jau 150 metų. Vartant, sukinėjant, mėtant ir gaudant butelius ir įvairius baro įrankius, barmenei turi ne tik nepriekaištingai visa tai atlikti, bet ir gerai paruošti kokteilius. Flairingo turnyrai vis labiau populiarėja ir profesionalų, ir pradedančiųjų tarpe, nes tai yra puikus būdas pademonstruoti savo įgūdžius ir choreografinius numerius. Pirmasis „Internation flair open“ turnyras Lietuvoje vyko 2007 metais.

REKLAMA

Pagrindinis Tarptautinio barmenų flairingo turnyro rėmėjas - UAB „Liviko“. Taip pat renginį rėmė UAB „Sangaida“, „Battery energy drink“.

Atrankinio turnyro rezultatai:

1.Marco Canova (Italija) – 380, 5 balai;

2.Ivars Rutkovskis (Latvija) – 241;

3.Tomas Ignatavičius (Lietuva) – 218,5;

4.Jurij Smolenskij (Lietuva) – 163,5;

5.Martins Rozenvalds (Latvija) – 143.

Į finalą nepateko:

Pavels Leihoduks (Latvija);

Roberts Stepanovs (Latvija);

Tomas Stacevič (Lietuva);

Donatas Sirvydis (Lietuva).

Finalo rezultatai:

1.Marco Canova (Italija) – 351 balai;

2.Ivars Rutkovskis (Latvija) – 210;

3.Tomas Ignatavičius (Lietuva) – 201,5;

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA



Daiva Šalc





1-ąją vietą turnyre užėmęs italas Marco Canova flairingu užsiima 8 metus ir yra dalyvavęs čempionatuose daugiau nei 30 šalių.



Tarptautinio barmenų flairingo turnyro nugalėtojai (iš kairės): 2-ioji vieta – latvis Ivars Rutkovskis, 1-oji – italas Marco Canova ir 3-ioji – lietuvis Tomas Ignatavičius.


Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų