Maisto ruošimas Tarptautinėje kosminėje stotyje – visada įdomus procesas. Kaip ir akimirkos, kai astronautai valgo, atrodytų, mums visiems įprastus produktus. Tiesa, pusryčiai, pietūs ir vakarienė kosmose kainuoja tiek, kiek vidutinė šeima išleidžia maistui per keletą metų.
„Tiesiog pagalvokite – vienas astronautas per dieną suvartoja nuo pusės iki pusantro kilogramo maisto, o kiekvienas kilogramas, kurį siunčiame į kosmosą, gali kainuoti 20 tūkstančių dolerių. Tad įsivaizduokite – viena porcija gali kainuoti apie 10 tūkstančių dolerių“, – aiškino mokslininkas Rodrigo Ledesma-Amaro.
„Norėdami sutaupyti, mokslininkai rimtai svarsto galimybę gaminti maistą tiesiog kosmose – kaip kad ir kurą bei vaistus. Tai įmanoma padaryti naudojant bioreaktorius – mažas laboratorijas, kuriose specialios ląstelės gamina reikiamas medžiagas.
Mokslininkai neapsiriboja vien kalbomis – „SpaceX Falcon 9“ raketa į kosmosą iškėlė supaprastintą bioreaktoriaus versiją.
„Visa mūsų laboratorija iš tikrųjų yra tokio aukščio, dešimt ir dešimt centimetrų. Ji sveria kiek mažiau nei vieną kilogramą. Ja galima atlikti tris eksperimentus“, – sake „Frontier Space“ bendraįkūrėjas Aqeel Shamsul.
Jei eksperimentas pasiseks, įvairių produktų – nuo kuro iki ledų – gamyba kosmose priartins svajonę apie Marso kolonizaciją prie realybės.
Visą reportažą žiūrėkite straipsnio pradžioje.
Visas TV3 Žinias žiūrėkite čia:



































































































































































































































































