REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Besibaigiantys 2021-ieji metai sporto pasaulyje buvo intensyvūs ir kupini įsimintinų įvykių. Po Covid-19 sukelto šoko sporto organizacijos išmoko tvarkytis su pandemijos iššūkiais ir po truputį grįžo į įprastą ritmą.

Besibaigiantys 2021-ieji metai sporto pasaulyje buvo intensyvūs ir kupini įsimintinų įvykių. Po Covid-19 sukelto šoko sporto organizacijos išmoko tvarkytis su pandemijos iššūkiais ir po truputį grįžo į įprastą ritmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniais 2021-ųjų metų sporto įvykiais tapo Tokijo olimpinės žaidynės ir Europos futbolo čempionatas. Bet netrūko ir kitų įspūdingų nutikimų.

REKLAMA

Portalas tv3.lt siūlo pažvelgti į įsimintiniausias šių metų sporto akimirkas.

Jautrūs prisipažinimai Tokijuje

Pernai nukeltos Tokijo vasaros olimpinės žaidynės liepą ir rugpjūtį surengtos laikantis ypatingų saugumo reikalavimų. Varžybos vyko be žiūrovų, sportininkai gyveno burbuluose ir privalėjo reguliariai testuotis. Tokijo olimpiada privertė mus suprasti, kad sportininkai tokie patys žmonės kaip ir mes, su savo išgyvenimais ir psichologinėmis problemomis.

REKLAMA
REKLAMA

Iš atvirojo Prancūzijos teniso čempionato dėl moralinio nuovargio pasitraukusi Japonijos teniso žvaigždė Naomi Osaka atkreipė dėmesį į sportininkų psichologines problemas. N. Osaka sulaukė didžiulio palaikymo, o Tokijo olimpiados atidarymo ceremonijoje jai buvo patikėta garbė įžiebti olimpinę ugnį. Vis tik olimpiados teniso turnyre N. Osaka pasitraukė aštuntfinalyje ir tai tapo dar vienu dideliu nusivylimu ne tik jai pačiai, bet ir japonų sirgaliams.

Tokijuje apie psichologines problemas viešai prabilo ir JAV gimnastikos žvaigždė Simone Bilis. Ji pasitraukė iš moterų gimnastikos varžybų pareikšdama, kad jos psichologinė būsena nėra gera ir ji nenusiteikusi siekti dar vieno aukso medalio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po šių įvykių sportininkai garsiai ėmė kalbėti apie depresiją, psichologinius iššūkius ir privertė suprasti: jeigu jie viešai sako „viskas gerai“, tai nebūtinai reiškia, kad iš tiesų jaučiasi gerai.

Italija sugrįžo į elitą

Metams atidėtas Europos futbolo čempionatas praėjusią vasarą įvyko 11 skirtingų žemyno miestų. Renginys pavyko: stadionai buvo dalinai užpildyti (žiūrovų vidurkis – 21,5 tūkst.) ir tai kūrė futbolo šventės atmosferą.

Čempionate visus sukrėtė Danijos futbolininko Christiano Erikseno drama, per plauką nevirtusi tragedija. Per rungtynes su Suomija danas dėl širdies sutrikimų susmuko aikštėje ir nerodė gyvybės ženklų. Žaibiškai sureagavusiems gydytojams pavyko atgaivinti Ch. Erikseną ir viso pasaulio sirgalius apėmė palengvėjimo jausmas.

REKLAMA

Susitelkę Danijos futbolininkai nukeliavo iki pusfinalio, bet Europos čempione tapo Italijos rinktinė. Praleidę praėjusį pasaulio čempionatą, italai su trenksmu sugrįžo į elitą. Roberto Mancini treniruojami „mėlynieji“ finale Londono „Wembley“ stadione susikovė su Anglijos rinktine. Pagrindinis rungtynių laikas ir pratęsimas baigėsi 1:1, o 11 m baudinius sėkmingiau mušė italai – 3:2.

Europos čempione Italijos rinktinė tapo po 53 metų pertraukos.

„Bucks“ triumfas ir monstras Giannis

Legendinis NBA krepšininkas Kareemas Abdul-Jabbaras ženkliai prisidėjo prie Milvokio „Bucks“ čempioniško sezono 1971 metais.

REKLAMA

Antrojo triumfo Milvokis laukė lygiai pusę amžiaus, o „Elnius“ ant pjedestalo užkėlė naujos kartos NBA superžvaigždė Giannis Antetokuonmpo.

Finalo akistatą su Finikso „Suns“ Milvokio ekipa pradėjo dviem pralaimėjimais, bet vėliau atsitiesė ir triumfavo serijoje rezultatu 4-2.

„Bucks“ sėkmės nebūtų be 27-erių 211 cm G. Antetokuonmpo indėlio. Imigrantų iš Nigerijos šeimoje gimęs graikas atmetė ne vieną solidų kitų NBA klubų pasiūlymą ir tikslo atkakliai siekė su „Bucks“.

Graikų krepšinio monstras dominavo superfinalo serijoje. Giannis žaidė nesustabdomai ir lemiamoje serijoje vidutiniškai rinko 35,2 taško, atkovojo 13,2 kamuolių ir atliko po 5 rezultatyvius perdavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

G. Antetokuonmpo išrinktas naudingiausiu NBA superfinalo serijos žaidėju.

Lionelio Messi saga

Vasarą Lionelis Messi priėmė sprendimą, kuris daugelį metų atrodė neįtikimas – Argentinos futbolo žvaigždė paliko „Barcelona“ ir perėjo į Paryžiaus PSG. Barselonos futbolo klubui tai buvo didžiausia permaina šiame amžiuje.

Pastaraisiais metais dėl prasto administravimo Barselonos klubo finansinė situacija nuolat prastėjo, „Barca“ įklimpo į šimtamilijonines skolas. Ispanijoje klubams taikomos finansinės drausmės taisyklės neleido katalonams didinti išlaidų. Todėl „Barca“ nerado galimybių pratęsti su L. Messi sutarties, kuri baigėsi po 2020-2021 metų sezono.

REKLAMA

Užsienio žiniasklaidos duomenimis, argentinietis per sezoną Barselonoje uždirbdavo 125 mln. eurų. Esą jis būtų sutikęs susimažinti algą perpus, tačiau net ir tokia suma krizės purtomam klubui būtų per didelė našta. Tad rugpjūtį L. Messi emocingai atsisveikino su „Barcelona“ klubu ir jo sirgaliais bei paskelbė persikeliantis į PSG.

Katalonijos klube L. Messi sužaidė 778 rungtynes, pelnė 672 įvarčius, atliko 305 rezultatyvius perdavimus ir svariai prisidėjo prie 10-ies Ispanijos čempionų titulų bei 4 UEFA Čempionų lygos trofėjų, kuriuos šiame amžiuje iškovojo „Barca“.

REKLAMA

Jau atstovaudamas PSG, 34-erių L. Messi metų pabaigoje 7-ą kartą buvo pripažintas geriausiu pasaulio futbolininku pagal „France Football“ versiją.

Dramatiškas „Formulės-1“ finišas

„Formulės-1“ automobilių lenktynių sezoną šiemet sudarė 22 etapai, bet pasaulio čempionas paaiškėjo tik paskutinių lenktynių Abu Dabyje (JAE) paskutiniame rate.

Į Abu Dabį čempionato lyderiai olandas Maxas Verstappenas („Red Bull“) ir britas Lewisas Hamiltonas („Mercedes“) atvyko būdami identiškose pozicijose: varžybų įskaitoje turėjo po 369,5 taško. L. Hamiltonas siekė rekordinio, 8-ojo titulo, o M. Verstappenas iki šiol nebuvo tapęs čempionu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

M. Verstappenas laimėjo kvalifikacinius važiavimus Abu Dabyje, bet geriau startavęs L. Hamiltonas perėmė iniciatyvą. Britas turėjo didesnę nei 10 sek. persvarą ir sparčiai artėjo link rekordo. Bet iki varžybų pabaigos likus 5 ratams, kanadietis Nicholas Latifi („Williams“) sudaužė savo bolidą. Trasoje pasirodęs saugos automobilis panaikino skirtumus tarp lenktynininkų. M. Verstappenas užsuko į boksus, užsidėjo naujas padangas ir pasinaudojęs jų teikiamu greičio pranašumu, paskutiniame lenktynių rate aplenkė L. Hamiltoną bei tapo čempionu.

REKLAMA

2016 metais komercines „Formulės-1“ teises perėmusi amerikiečių bendrovė „Liberty Media“ pasiekė, kad F-1 šiemet taptų labiau matoma ir aptarinėjama tarp automobilių lenktynių gerbėjų.

Tomo Brady fenomenas NFL

Amerikietiškojo futbolo legenda Tomas Brady septintą kartą tapo NFL čempionu. O septintąjį „Super Bowl“ titulą jis laimėjo atstovaudamas ne „New England Patriots“, bet Tampos Bėjaus „Buccaneers“.

Po 19 sezonų, praleistų „Patriots“, T. Brady persikėlė į „Buccaneers“ ir iš karto ją atvedė iki čempionų titulo. „Super Bowl“ finale „Buccaneers“ 31:9 nukovė favorite laikytą Kanzaso „Chiefs“ komandą.

REKLAMA

43-ejų veteranas T. Brady per vieną vakarą tapo NFL rekordininku: daugiausiai (7) „Super Bowl“ titulų laimėjusiu atletu ir dažniausiai kartų (5) išrinktu naudingiausiu sezono žaidėju.

„Žaibai“ kirto dar kartą

Floridos valstijos Tampos Bėjaus „Lightning“ ledo ritulininkai antrą sezoną iš eilės tapo čempionais pajėgiausioje ledo ritulio lygoje NHL.

Stanley taurės finale „Lightning“ dominavo prieš Monrealio „Canadiens“ ir laimėjo seriją rezultatu 4-1. Pakeliui į finalą „Žaibai“ Rytų konferencijoje eliminavo kitus pretendentus – Floridos „Panthers“ (4-2), Karolinos „Hurricanes“ (4-1) ir Niujorko „Islanders“ (4-3).

Atkrintamosiose varžybose „Lightning“ lyderiais buvo legionieriai iš Rusijos. Puolime žibėjo Nikita Kučerovas (32 rezultatyvumo balai per 24 rungtynes), o vartininkas Andrejus Vasilevskis prisidėjo prie visų 16 pergalių, vidutiniškai praleisdamas mažiau nei 2 įvarčius (1,90).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų