REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Verslo ir vartotojų nuotaikas JAV šiuo metu temdo politinis neapibrėžtumas, tačiau didieji JAV ekonomikos išbandymai dar laukia kitų metų pradžioje. „Danske“ banko analitikai prognozuoja, kad mokesčių lengvatų panaikinimo sukeltas fiskalinis nuosmukis didžiausiai pasaulio ekonomikai gali smogti jau sausio mėnesį.

Verslo ir vartotojų nuotaikas JAV šiuo metu temdo politinis neapibrėžtumas, tačiau didieji JAV ekonomikos išbandymai dar laukia kitų metų pradžioje. „Danske“ banko analitikai prognozuoja, kad mokesčių lengvatų panaikinimo sukeltas fiskalinis nuosmukis didžiausiai pasaulio ekonomikai gali smogti jau sausio mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Situaciją galėtų sušvelninti nebent naujos politikų iniciatyvos, leidžiant naujus mokesčių įstatymus. Vis dėlto galima tikėtis, kad staigaus fiskalinio nuosmukio JAV pavyks išvengti, nors ekonomikos smukimo rizika išlieka aukšta.

REKLAMA

Investicijas ir vartojimą stabdo politinis neapibrėžtumas

Nepaisant paskutiniu metu pagerėjusių nuotaikų privačiame sektoriuje, komplikuota politinė situacija ir neaiškios biudžeto perspektyvos stabdo verslo investicijų ir vartojimo augimą. Akivaizdu, kad politikų veiksmams įtakos turės nenumaldomai artėjantys lapkričio 6 d. įvyksiantys JAV prezidento rinkimai. Politinės diskusijos prieš rinkimus bus tikrai nuožmios, tad vargu ar pavyks pasiekti kompromisą, kurio reikia situacijai sušvelninti. Taigi, artimiausiu metu problemoms užkirsti kelio greičiausiai nepavyks, sprendimus teks priimti jau tiesiogiai susidūrus su iššūkiais.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu nuomonių nesuderinamumas tarp JAV politikos elito yra labai ryškus. Prezidentas B. Obama, perrinkimo antrai kadencijai atveju, pasižadėjo nepratęsti buvusio prezidento Dž. Bušo įvestų mokestinių lengvatų didžiausias pajamas uždirbantiems gyventojams, tačiau tokiai pozicijai itin prieštarauja respublikonai. Kita vertus, respublikonai visais būdais stengiasi išvengti išlaidų mažinimo gynybai, apie kurias teigiamai pasisako B. Obama.

Nepanašu, kad politinė situacija stabilizuosis ir rinkimams pasibaigus. Paskutinės apklausos rodo, kad JAV politikos elitas ir toliau bus susiskaldęs. Respublikonai turėtų turėti daugumą Kongresų rūmuose, tačiau nei vienai iš pagrindinių partijų nepavyks turėti kvalifikuotos daugumos Senate, o prezidentu, pagal paskutinius reitingus, gali būti perrinktas B. Obama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto situacija šiandien yra tokia, kad nei viena politinė partija neketina sėdėti sudėjusi rankų, nes kiltų per didelė grėsmė būti apkaltintai dėl ekonomikos nuosmukio. Tačiau tai tuo pačiu leidžia suprasti, kad politinės diskusijos gali užsitęsti ir būti pakankamai varginančios. „Danske“ banko ekonomistai mano, jog anksčiausiai sutarimas gali būti pasiektas 2012 m. gruodį.

Nuosmukio poveikis gali būti ženklus

2013 m. prognozuojamas fiskalinis šokas gali turėti įtakos įvairioms ekonominėms ir socialinėms sritims. Pagal JAV Kongreso biudžeto komiteto skaičiavimus, bendras neigiamas poveikis BVP ateinančiais fiskaliniais metais (nuo 2012 m. spalio iki 2013 m. rugsėjo) gali siekti 4 proc. BVP, o ateinančiais kalendoriniais metais - 5 proc.

REKLAMA

Politinis derybų procesas, norint pasiekti kompromisą dėl mokestinių klausimų, yra rizikingas, nes dėl jo gali padidėti JAV skolos limito lubos ir išaugti JAV vyriausybės skola. Taigi, iškyla didelė JAV vyriausybės kredito reitingų kritimo rizika.

Prisimenant praėjusių metų rugpjūtį, kai reitingų agentūra „Standard and Poor's“ (S&P) sumažino JAV ilgalaikį valstybės kredito reitingą vienu laipteliu nuo aukščiausio AAA iki AA+, taip reaguojant į diskusijas apie paskolų lubas ir nuvylusius rezultatus ieškant ilgo laikotarpio skolų valdymo sprendimų. Vienas iš pagrindinių argumentų dėl reitingo sumažinimo buvo tai, kad JAV valdžios ryžtingumas, stabilumas ir nuspėjamumas itin susilpnėjo tuo metu, kai prasidėjo finansiniai ir ekonominiai sunkumai.

REKLAMA

Be to, S&P 2011 m. vasarą, sumažinusi JAV reitingą, paliko neigiamą ilgo laikotarpio perspektyvą. Ši agentūra pareiškė, kad peržiūrėtas galimo nuosmukio scenarijus, kuris, kitiems faktoriams nekintant, gali paskatinti ilgo laikotarpio reitingo sumažinimą iki AA. Vadinasi artimiausiu metu, neatsiradus aiškaus JAV biudžeto išlaidų mažinimo plano artimiausiems 10 metų, S&P agentūra gali dar kartą sumažinti JAV vyriausybės ilgo laikotarpio skolinimosi reitingą.

Panašiai reaguoja ir kita agentūra „Moody's“, kuri rugsėjį taip pat atnaujino JAV vyriausybės kredito reitingo perspektyvą. Prognozėje teigiama, kad jei derybos dėl biudžeto per 2013 m. nebus konstruktyvios ir neprives prie skolos ir BVP santykio stabilizavimosi trumpuoju laikotarpiu bei mažėjimo tendencijos ilguoju laikotarpiu, ši agentūra taip pat gali sumažinti JAV kredito reitingą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, prognozuoti kaip greitai bus susitarta dėl fiskalinio pobūdžio lengvatų pratęsimo (darbo užmokesčio mokesčių lengvatų ar bedarbio pašalpų) ir kaip tai paveiks tai JAV kredito reitingus yra pakankamai sudėtinga. Tačiau „Danske“ banko ekonomistai mano, kad bus pasiekti esminiai sprendimai, tokie kaip mokestinės lengvatos vidutines pajamas gaunantiems JAV namų ūkiams, koreguotos kompensacijos sveikatos apsaugai ir kitos lengvatos. Nepaisant to, labiausiai tikėtinas JAV ekonomikos vystymosi scenarijus 2013 m. bus 1,1–1,6 proc. BVP smukimas, o pesimistiškiausiu, nepasiekus sprendimų ir pagrindinėms pasaulio ekonomikoms rodant stagnavimo požymius, jis gali siekti net 3,2 proc. BVP kritimo.

Komentarą parengė Kęstutis Celiešius, „Danske“ banko Finansų maklerio skyriaus vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų