REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2009 metai didžiosioms pasaulio ekonomikoms bus sunkesni, nei manyta anksčiau. Su didžiausiais sunkumais artimiausiu metu susidurs JAV ekonomika, o Didžioji Britanija, Airija bei Ispanija, šiuo požiūriu, yra labiausiai pažeidžiamos valstybės Europoje.

REKLAMA
REKLAMA

Iš besivystančių rinkų pavojingiausioje situacijoje atsidūrė Rusija bei kitos energiją eksportuojančios šalys, kurios pernelyg priklauso nuo žaliavų, pirmiausia naftos, kainos. Tokie vertinimai pateikti „Swedbank“ analitikų parengtoje naujausioje pasaulio ekonomikos apžvalgoje.

REKLAMA

„Pasaulis jau daug sumokėjo už skolinimo burbulu paremtą finansų krizę. Didžiosios valstybės viena po kitos rengia finansų sistemos gelbėjimo planus, kuriuose imamasi visų priemonių, kokių reikės (kaip svarbiausių sistemai bankų nacionalizavimas) jų finansų rinkoms apsaugoti.  Ši krizė savo gilumu gerokai pralenkia bet kurią praėjusio dešimtmečio krizę. Tačiau joje įžvelgiu ir teigiamų pasekmių – visų pirma turto kainų infliacija paremto skolinimo eros pabaigą, apsivalymą nuo blogai valdančių riziką finansinių institucijų, geresnį finansinio sektoriaus reguliavimą bei didesnį pasitikėjimą juo, ir galiausiai, ne tokį spontanišką, bet kur kas nuosaikesnį ir ilgalaikiškesnį pasaulio ekonomikos augimą ateityje“, - sako banko Lietuvoje Finansų rinkų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Banko analitikai pastebi, kad, atsinaujinus suirutei pasaulio finansų rinkose, netikrumas dėl pasaulio ekonomikos ateities yra gerokai išaugęs. „Ši krizė iš tiesų yra dvigalvė: viena vertus, pasitikėjimo krizė pasaulinėje finansų sistemoje užsuko kapitalo „kranelius“ ir tokiu būdu stabdo bet kokią plėtrą, kita vertus, mes turime vartojimo krizę didžiosiose pasaulio ekonomikose – JAV, Europoje, Australijoje, Kanadoje, Japonijoje ir pagaliau toje pačioje Kinijoje. Derinys yra ypač pavojingas, kadangi reikšmingai sustiprina neigiamą įtaką bendram pasaulio ūkio augimui. Mažesnė išteklių paklausa iš JAV ir Europos jau spaudžia naftos ir kitų išteklių kainas žemyn. Visa tai tiesiogiai persiduoda energiją eksportuojančioms šalims, kurios buvo įpratusios iš to gyventi“, - sako T. Andrejauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, nors dabartiniai bazinių palūkanų mažinimai, indėlių garantijos ir planai perimti probleminį finansinių institucijų turtą kol kas iki galo nenuramino finansų rinkų, bendri valstybių bei centrinių bankų veiksmai yra svarbus žingsnis siekiant stabilumo finansų rinkose. JAV Fed, ECB, Anglijos, Kanados ir Švedijos centriniai bankai sumažindami bazines palūkanų normas 0,5 procentinio punkto pasiuntė svarbų signalą, kad bus imamasi visų priemonių, jog pasitikėjimas finansų rinkose būtų atstatytas. „Tenka pripažinti, kad, norint nuraminti masinę psichozę finansų rinkose, šiuo metu šie veiksmai yra būtini. Tačiau skiriant tokias milžiniškas sumas savo finansų sistemoms gelbėti, didžiosioms šalims yra ypač svarbu taikyti ir tikruosius ligos gydymo metodus, t. y., sustiprinti finansinio sektoriaus reguliavimą, paskatinti finansinio sektoriaus restruktūrizaciją bei užtikrinti mažesnę priklausomybę nuo išorinio kapitalo“, - komentuoja T. Andrejauskas.

REKLAMA

Blogėjanti padėtis pasaulio rinkose žemyn stumia ir žaliavų kainas. „Swedbank“ analitikai prognozuoja, kad žaliavos dar pigs. „Dėl lėtėjančio pasaulinio vartojimo žaliavų kainos jau reikšmingai nukrito. Tai ypač gerai iliustruoja nafta, kurios kaina per keletą mėnesių nuo aukščiausio 150 JAV dolerių už barelį taško krito žemiau 80 dolerių už barelį. Visai realu, kad kitų metų pradžioje naftos kaina bus apie 50-60 USD už barelį“, - pastebi T. Andrejauskas.

Analitikai trumpalaikėje perspektyvoje neprognozuoja ir kitų žaliavų kainų augimo. „Metalai, maisto produktai, kitos žaliavos, skaičiuojant JAV doleriais, nuo aukščiausio taško vidutiniškai atpigo apie 17 proc. Mes laikomės nuomonės, kad, kaip ir nafta, kitos pagrindinės žaliavos, ypač naudojamos industrinėje gamyboje, turėtų toliau kristi“, - sako T. Andrejauskas.

REKLAMA

Lietuvai, kaip energijos importuotojai, tokios išteklių kainų tendencijos bus tik į naudą, kadangi reikšmingai sumažins mūsų infliaciją.

Didžiausių problemų dėl finansų rinkų krizės sulauks JAV. „Jungtinių Valstijų ekonomikoje optimizmas akivaizdžiai senka. Manoma, kad trečiajame šių metų ketvirtyje pirmą kartą per 17 metų namų ūkių vartojimas sumažės. Įvairūs gelbėjimo planai privers JAV vyriausybę dar daugiau skolintis, o gelbėjimų planų teigiama įtaka gali būti laikina. Bet kokiu atveju ekonomikos krizė prasidėjo JAV, todėl tikėtina, kad visų pirma šioje šalyje pamatysime pirmus atsigavimo požymius. Tačiau nereikėtų tikėtis, kad tai įvyks greitai“, - sako Finansų rinkų tarnybos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europos Komisija nuo 2 iki 1,4 proc. sumažino BVP augimo prognozes Europos Sąjungos šalyse ir nuo 1,7 iki 1,3 proc. euro zonoje. Recesija yra laukiama Vokietijoje ir Ispanijoje, stagnacija – Prancūzijoje ir Italijoje. Didžioji Britanija su ekonomikos kritimu, pasak „Swedbank“ analitikų, gali susidurti jau šį rudenį.

Pasak banko specialistų, iš besivystančių šalių pavojingoje situacijoje atsidūrė Rusija, kurios finansų ir akcijų rinka dreba nuo liepos mėnesio. Rusijos akcijų indeksas (RTSI) jau nukrito 65 proc. nuo aukščiausio lygio gegužės mėn., o kritęs užsienio investuotojų pasitikėjimas per vieną savaitę (rugpjūčio 8-15 d.) Rusijos tarptautinius rezervus sumažino 16,4 mlrd. JAV dolerių. BVP augimo tempai Rusijoje lėtės ir 2008 metų pabaigoje sieks apie 7,1 proc., o 2009 metais – 6,2 proc. Sunkesnių laikų reikėtų tikėtis ir Pietų Amerikos šalims, kurios pernelyg stipriai priklauso nuo nuotaikų JAV.

REKLAMA

„Apibendrinant galima pasakyti, kad pasaulio finansų sistema šiuo metu laiko rimtą išgyvenimo egzaminą. Dabartinė situacija jau įrodė, kiek pasaulio ekonomika yra priklausoma nuo finansų sistemos funkcionalumo ir šie įvykiai vienareikšmiškai pakeis kai kuriuos jo pagrindus. Įvairūs gelbėjimo planai iš esmės neišspręs priežastinių problemų, tačiau gerokai apramins aistras. Ekonomikos sąstingis išsivysčiusiose šalyse persiduos likusiam pasauliui, todėl neturėtumėme tikėtis greito atsigavimo eksporto rinkose. Finansų sistemos restruktūrizacijai reikės kelerių metų. Po to turėtumėme tikėtis gal kiek ir lėtesnio, bet kur kas nuosaikesnio pasaulio ekonomikos augimo“, - sako T. Andrejauskas.

REKLAMA

Pasak jo, Lietuvai dabartinė ekonominė pasaulio būklė lems sudėtingesnę išorės aplinką, mažesnę kapitalo pasiūlą, bet kartu ir mažesnę infliaciją. Lietuvos finansų sektorius yra gerai pasiruošęs atlaikyti šiuos sukrėtimus. „Pavyzdžiui, Lietuvos paskolų – indėlių santykis yra 190 proc., o, palyginimui, Islandijos yra 800 proc. Lietuvos finansų priežiūros institucijos daug dirba, kad situacija būtų kontroliuojama. Tačiau reikia susitaikyti su tuo, kad skolos kapitalo pasiūla mažėja bei didėja jo kaina“, - sakė T. Andrejauskas.

„Žmonėms dabar patarčiau nebandyti spekuliuoti rinkose, nes neramumai jose greičiausiai dar nesibaigė. Saugiausia laikyti pinigus tradiciniuose taupymo instrumentuose – banko indėliuose ir obligacijose, vyriausybės obligacijose. Ypač nerekomenduoju investuoti skolintų lėšų. Taip pat žmonės turėtų skolintis atsakingai ir nepamiršti kontroliuoti savo vartojimo bei neleisti pinigų ten, kur nereikia, nes taupymas prasideda nuo neišleistų pinigų“, - sako Finansų rinkų tarnybos vadovas T. Andrejauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų