REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

10 milijonų litų – į šiukšlyną

Šiųmetinė labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ akcija pranoko lūkesčius: maždaug 123 tūkstančiai Lietuvos gyventojų nepasiturintiesiems paaukojo maisto už daugiau kaip milijoną litų. 68 miestuose surinkta 318 tūkst. vienetų ilgai negendančių maisto produktų. Šie produktai, žinoma, padės daugeliui žmonių. Tačiau jei kasdien nešvaistytume maisto, juo būtų galima aprūpinti nepalyginamai daugiau žmonių.

Šiųmetinė labdaros ir paramos fondo „Maisto bankas“ akcija pranoko lūkesčius: maždaug 123 tūkstančiai Lietuvos gyventojų nepasiturintiesiems paaukojo maisto už daugiau kaip milijoną litų. 68 miestuose surinkta 318 tūkst. vienetų ilgai negendančių maisto produktų. Šie produktai, žinoma, padės daugeliui žmonių. Tačiau jei kasdien nešvaistytume maisto, juo būtų galima aprūpinti nepalyginamai daugiau žmonių.

REKLAMA

Jungtinių Tautų duomenimis 2011 m. pasaulyje buvo iššvaistyta maždaug 1,3 mlrd. tonų maisto, Europoje – 89 mln. tonų, taigi kiekvienam europiečiui tektų po 180 kg. Lietuvoje per metus maisto išmetama maždaug už 10 mln. Lt, mat, kaip dar 2009-aisiais išsiaiškino „Maisto bankas“, maistą bent kartą per savaitę išmeta kas trečias žmogus, nes jo prisiperka per daug.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria, ką daryti, kad maisto atliekų namie susidarytų kuo mažiau.

REKLAMA
REKLAMA

1. Suplanuokite, ką pirksite. Sudarykite savaitės meniu. Patikrinkite, kokių produktų jau turite. Sudarykite pirkinių sąrašą ir į jį įrašykite tik tai, ko dar reikia nusipirkti. Pirkite tik tai, kas jame nurodyta. Nesusigundykite nuolaidomis. Neikite į parduotuvę alkani, nes prisipirksite nereikalingų produktų. Rinkitės nesupakuotus vaisius ir daržoves, kad galėtumėte jų nusipirkti tiksliai tiek, kiek reikia.

REKLAMA

2. Patikrinkite produktų tinkamumo vartoti datas. Jei manote, kad nespėsite suvalgyti maisto produkto, paieškokite kito, kuris bus tinkamas ilgiau, arba jį pirkite tą dieną, kai ketinate valgyti. Nepainiokite dviejų formuluočių: „Suvartoti iki“ reiškia, kad maisto produktą saugu vartoti iki nurodytos dienos, o „Geriausia suvartoti iki“ reiškia, kad iki nurodytos datos produktas tinkamas valgyti, bet vėliau jį irgi saugu vartoti.

3. Apskaičiuokite savo išlaidas. Švaistydami maistą švaistote ir pinigus.

4. Pasirūpinkite šaldytuvu. Patikrinkite, ar jūsų šaldytuvas sandarus ir jame nustatyta tinkama temperatūra. Kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias, jį reikia laikyti 1–5 °C temperatūroje.

REKLAMA
REKLAMA

5. Maistą laikykite taip, kaip nurodyta ant pakuočių.

6. Kaitaliokite produktus spintelėje. Kai nusiperkate naujų maisto produktų, dėkite juos į šaldytuvo ir spintelių lentynų galą, o turėtus produktus perdėkite į priekį. Taip maistas nepasens.

7. Maistą tiekite mažomis porcijomis, o kas norės, galės viską suvalgęs įsidėti daugiau.

8. Suvartokite likučius. Neišmeskite maisto likučių. Juos galite suvalgyti kitą dieną arba užšaldyti ir suvartoti po kelių dienų. Iš pradėjusių minkštėti vaisių galite pasidaryti tirštą kokteilį ar išsikepti pyragą, o iš pradedančių vysti daržovių – išsivirti sriubą.

9. Užšaldykite maistą, jei suvalgote tik mažą jo dalį, pavyzdžiui, duoną. Keletą riekelių galėsite iš šaldiklio išsiimti pora valandų iki pietų ar vakarienės.

10. Atliekas kompostuokite. Net jeigu labai racionaliai rinksite produktus, atliekų neišvengsite, pavyzdžiui, bulvių lupenų ar kiaušinių lukštų. Kodėl gi jiems nepaskyrus atskiros šiukšlių dėžės? Po kelių mėnesių turėsite vertingo komposto augalams. Jei gyvenate bute, atliekas galite susmulkinti virtuviniu kombainu ir supilti į specialų kibirą, – jos greičiau fermentuosis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų