REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Insultas yra rimta ir potencialiai mirtina medicininė būklė, kai staiga nutrūksta kraujo tekėjimas į smegenis. Daugeliu atvejų tai sukelia kraujo krešulys, tačiau tai gali būti ir dėl kraujagyslės plyšimo. Insulto riziką gali padidinti keletas veiksnių.

Insultas yra rimta ir potencialiai mirtina medicininė būklė, kai staiga nutrūksta kraujo tekėjimas į smegenis. Daugeliu atvejų tai sukelia kraujo krešulys, tačiau tai gali būti ir dėl kraujagyslės plyšimo. Insulto riziką gali padidinti keletas veiksnių.

REKLAMA

Aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis yra du veiksniai, kurie gali būti susiję su nesveiku gyvenimo būdu, pavyzdžiui, prasta mityba ir fizinio aktyvumo trūkumu. Laimei, yra maisto produktų, kurie gali apsaugoti jus nuo insulto rizikos.

Johannes Uysas, Londono Broadgate bendrosios praktikos gydytojas, rekomendavo valgyti tamsų šokoladą, kad sumažintumėte insulto tikimybę.

„Juodajame šokolade yra flavonoidų, kurie, kaip įrodyta, gerina kraujotaką ir mažina kraujospūdį, o tai gali sumažinti insulto riziką, – paaiškino jis. – Flavonoidai yra antioksidantai, apsaugantys ląsteles nuo pažeidimų ir uždegimų.“

REKLAMA
REKLAMA

Dėl uždegimo arterijų sienelės gali tapti storos ir standžios, todėl padidėja insulto rizika.

Tačiau jis perspėjo, jog reikėtų vartoti juodąjį šokoladą, kuriame kakavos yra bent 70 procentų, nes pieniškas ir baltasis šokoladas sveikatai nėra naudingi.

REKLAMA

Ką sako tyrimai?

Vienas tyrimas, 2010 m. paskelbtas žurnale „Journal of Cerebral Blood Flow and Metabolism“ parodė, kad juodasis šokoladas gali padėti apsaugoti smegenis nuo insulto.

Tyrimo metu Johnso Hopkinso universiteto medicinos mokyklos komanda maitino bandomųjų pelių grupę viena doze epikatechino – junginio, kuris natūraliai randamas juodajame šokolade.

Po 90 minučių jie pelėms sukėlė išeminį insultą, nutraukdami kraujo tiekimą į smegenis, rašo express.co.uk.

 

Buvo nustatyta, kad gyvūnai, profilaktiškai nuriję epikatechino, patyrė žymiai mažesnį smegenų pažeidimą nei tie, kurie jo negavo.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo vadovas Sylvainas Doré sakė, kad gali pakakti net nedidelio epikatechino kiekio, tačiau jis pabrėžė, kad ne visi juodieji šokoladai yra gaminami vienodai, nes vienuose bioaktyvaus epikatechino yra daugiau, kituose – mažiau, o ši medžiaga yra itin jautri šilumos ir šviesos pokyčiams.

Gaminant šokoladą epikatechino jokiu būdu negalima sunaikinti, o ant pakuotės besipuikuojantis užrašas „juodasis šokoladas“ gali būti klaidinantis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų