REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) paskelbė, kad maisto kainos pasaulyje spalį pakilo aukščiausiai per dešimtmetį. Lietuviai kiaulienos per metus suvartoja 52 kilogramus, o tai sudaro du trečdalius visos suvartojamos mėsos. Mėsa būtinas ir brangus produktas  ar kainos žada kilti? Ar įmanoma sutaupyti šventėms, bei išsirinkti produktą kokybišką, bet pigiau?

Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) paskelbė, kad maisto kainos pasaulyje spalį pakilo aukščiausiai per dešimtmetį. Lietuviai kiaulienos per metus suvartoja 52 kilogramus, o tai sudaro du trečdalius visos suvartojamos mėsos. Mėsa būtinas ir brangus produktas  ar kainos žada kilti? Ar įmanoma sutaupyti šventėms, bei išsirinkti produktą kokybišką, bet pigiau?

REKLAMA

Lietuvos mėsos perdirbėjo asociacijos (LMPA) direktorius Egidijus Mackevičius sako, kad mėsa brangstantis produktas, tačiau tokį kainų šuolį lemia ne tik mėsos kokybė, tačiau ir brangstantys energijos ištekliai.

„Mėsa – brangstantis produktas, bet mes turime pakankamai objektyvių priežasčių, jeigu kalbant apie kiaulieną, mes turime brangimą kiaulienos Europos Sąjungos rinkoje 50 proc. nuo praėjusių metų (žaliavinės kiaulienos brangimas), o paršiukų pačių brangimas yra 100 proc. Kiaulienos lietuviai sunaudoja apie 52 kilogramus, tai sudaro apie du trečdalius visos suvartojamos mėsos.

REKLAMA
REKLAMA

Žaliavinės kiaulienos vartojimas, jis automatiškai daro didelį spaudimą visai grandinei, nes mėsą perka žmonės šviežią, o jeigu yra gaminami gaminiai, tai prie šito žaliavinio brangimo dar prisideda elektros karštai ir dujų kaštai, tai mes matome gana didelį spaudimą per energetinę, žaliavinę prizmę ir nepaisant to mūsų produkcijos brangimas, ypač jeigu kalbame apie šviežią mėsą galutiniam vartotojui, nėra toks ženklus, kaip kitose prekių grupėse“, – pasakojo LMPA direktorius E. Mackevičius.

REKLAMA

Kiaulienos kainos ženkliai ūgtelėjo, tačiau, kaip dėl jautienos? Paaiškėjo, kad lietuviška jautiena yra vertinam svetur, todėl didelė jos dalis iškeliauja kitur, po Europos Sąjungą. Vis tik, kodėl jautienos produkcija brangi?

„Dėl jautienos, jautiena yra Lietuvoje vartojama labai minimaliai, iš tikrųjų, nežinome kodėl, nes apsirūpinimą mes turime 200 proc., tačiau suvalgo gyventojai, tik apie 5 kilogramus, kai kiaulienos suvalgome 52 kilogramus – vartojimas yra 10 kartų mažesnis negu kiaulienos. Taip galbūt yra todėl, kad jautiena savaime yra brangesnė prekė ir jos kainodara mums formuojama.

REKLAMA
REKLAMA

Jautiena yra eksportinė prekė, nes lietuviška jautiena vertinama ir kituose šalyse. Gana daug eksportuojama į Italiją ir kitas Europos Sąjungos valstybes ir tai formuoja kainą, tą vadinamą superkamą, nes nėra ekonominės logikos parduoti pigiau, negu tu gali parduoti kitose rinkose.

Taip, kad jautiena nesudaro vartotojo krepšelio ženklesnės sumos ir ji renkamasi tų, kurie gali sau tai leisti, kurie gali labiau prisižiūrėti savo mitybą ir gali rinktis produktus, kurie yra kokybiškesni, bet tuo atveju brangesni“, – sakė jis.

Vis tik, nors kainos kils, guodžia tai, kad neženkliai. LMPA direktorius E. Mackevičius pasakojo, koks laukia artėjantis kainų pakilimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žiūrint į statistiką, mes matėme, kad 3-4 savaites buvo truputėlį sumažėjusios kiaulienos kainos Europos Sąjungoje, bet dabar vėl riečiasi į viršų, tai reiškia, kad mes matome tendenciją į kiaulienos brangimą – tai nenuteikia džiugiai. Čia kalbant apie šviežią mėsą, o kalbant apie gaminius, gaminių kroviniai ruošiami ilgesniam laikotarpiui, gali būti ir iki metų. Tai jeigu įsivaizduojam, kad jei kontraktai buvo pasirašyti prieš pusę metų, tai dabar, kurie yra pardavinėjami, jie pardavinėjami pakankamai su nuostoliu.

Kad išsilygintų esamos sąnaudos su parduodamos produkcijos kaina, plius įmonės marža – yra numatomas brangimas. Ir tas brangimas galbūt nebus ženklus, bet 10-15 proc.“ – komentavo artėjantį kainų šuolį E. Mackevičius.

REKLAMA

Anot, E. Mackevičiaus, produktai, kurie turės mažiau mėsos savo sudėtyje, gali pigti. Tačiau jis primena, kad Lietuva turi rūšiavimo taisykles, kuriose aiškiai pasakyta, kada produktai yra aukščiausios rūšies, nebent tai yra atvežtiniai gaminiai.

„Įvežtiniai produktai jau yra prekybininko reikalas, dažniausiai jie turi tam tikrų kokybinių problemų. Atkreipkit dėmesį, ką minėjau, – mėsos rūšingumas, tai yra tam tikti kokybės reikalavimai, jeigu Lietuvos vartotojas yra susiformavęs nuomonę, kad turi būti aukščiausios rūšies mėsa, o pirmos ir antros rūšies, tas produktas, kuris įvežamas iš kitų šalių, dažniausiai nepasiekia aukščiausios rūšies, nes ten yra pridedama labai daug priedų, kurie nesusieti su mėsa.

Dėl to, automatiškai yra pigesnė ir dažniausiai yra įvežami, nes atrodom pigesni, bet jeigu pasižiūri į vidinę sutartį, gaunasi, kad atitinka tas jų pigumas tą žemesnę kokybę. Ir kad jie bus atpiginti, ar bus labiau pigesni – taip nebus, nes Lenkijoje produktai yra pigesni penktadaliu, vien dėl PVM“, – pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų