Pernai per tą patį laikotarpį susirgimų trichinelioze neužregistruota.
Visi per pirmąjį šių metų pusmetį susirgusieji trichinelioze užsikrėtė valgydami namuose užaugintos kiaulės mėsą, ji nebuvo patikrinta veterinarijos laboratorijoje.
Trichineliozė yra ūmi žmonių ir gyvūnų liga, ją sukelia Trichinella genties apvaliosios kirmėlės. Žmonės šiais parazitais užsikrečia vartodami trichinelių lervomis užkrėstą naminių ir laukinių gyvūnų mėsą.
Per pastaruosius penkerius metus (2012–2016) sergamumas trichinelioze Lietuvoje palaipsniui mažėjo, tačiau išliko didesnis už Europos Sąjungos šalių vidutinį.
Klinikiniai požymiai suvalgius užkrėstos mėsos būna įvairūs – nuo besimptomės iki žaibinės mirtinos ligos. Būdingiausi požymiai yra raumenų skausmai, akių vokų patinimas, karščiavimas. 3–6 ligos savaitę gali pasireikšti komplikacijos: širdies raumens, plaučių ar smegenų uždegimas.
Suvalgius užkrėstos mėsos, maždaug po penkių dienų jos pradeda vesti tūkstančius gyvų lervų, kurios migruoja į skersaruožius raumenis, atsiranda raumenų skausmai ir kiti simptomai.
Užsikrėtimo trichinelėmis rizikai sumažinti ULAC medikai rekomenduoja visada ištirti nuosavame ūkyje užaugintų kiaulių ar sumedžiotų šernų mėsą, nevartoti mėsos, kol nėra atsakymo iš laboratorijos, nepirkti nelegaliai pardavinėjamos mėsos. Taip pat rekomenduojama ūkiuose naikinti peles, žiurkes, nes jos yra pagrindiniai trichineliozės platintojai gamtoje, nešerti kiaulių sumedžiotų arba kritusių laukinių gyvūnų lavonais ir skerdienos atliekomis.