Šiauliuose įsikūrusio populiaraus gastrobaro virtuvėje gimsta gardus jautienos mėsainis. Verslo savininkas nori klientams patiekti skaniausią maistą, o šį tikslą šiek tiek apsunkina tinkamos mėsos paieškos.
„Vieną kartą gali gauti labai gerą jautieną, struktūriškai tvirtą, kitą kartą būna neaiškios kokybės“, – pasakoja „CASK215“ vadovas Martynas Jatautas.
Kokybišką jautieną ne tik sunku rasti, bet ir jos kaina pastaraisiais metais sparčiai auga.
„Sprandinė, populiari mėsos dalis, kainavo tarp 7–8 eurų už kilogramą. Šiai dienai siekia 10–12 eurų už kilogramą“, – sako M. Jatautas.
Nors gastrobaras stengiasi iš karto savo patiekalų nebranginti, mėsainių kainos, dėl kylančių kaštų, neišvengiamai didėja.
„Kokių dvejų metų laikotarpyje ta kaina, ta kaina pakilo apie 2 eurus, gal net 3 burgeris“, – pasakoja M. Jatautas.
Sulaukė prašymų kelti kainas
Prekybos tinklas „Maxima“ reguliariai skelbia, kaip dažnai prekių tiekėjai kreipiasi su planais didinti kainas. Per balandžio mėnesį tinklas sulaukė 23 tiekėjų prašymų kelti kainas. Dažniausiai apie tokius planus didinti kainas informuoja jautienos produktų perdirbėjai, kurie nori mėsą parduoti iki penktadalio brangiau nei anksčiau. Tai antras mėnuo iš eilės, kaip prekybos tinklas sulaukia panašių signalų.
„Persiskirsto Europoje tiekimo grandinės. Nemažėja paklausa, o pasiūla nespėja pavyti tos didėjančios paklausos“, – komentuoja „Maxima LT“ atstovas Titas Atraškevičius.
Mėsos perdirbėjai pasakoja, kad šiuo metu Europos rinkoje jautienos kainos pamažu stabilizuojasi, o parduotuvių lentynose gyventojai mato, kiek ši mėsos žaliava brango anksčiau: per metus grubiai trečdaliu. Mat užtrunka laiko, kol pabrangusios mėsos efektas nukeliauja iki parduotuvių lentynų.
„Problema Lietuvos rinkoje yra ta, kad mes iš pradžių mokėjome augintojams pakankamai didelę kainą, bet dėl sutartinių santykių su prekybininkais turėjom fiksuotas kainas, kurios dabar vėluojančiai pradeda grįžti, su naujais konkursais pradeda atspindėti tą realią situaciją, kuri yra dabar rinkoje“, – teigia mėsos perdirbėjų asociacijos vadovas Egidijus Mackevičius.
Jautienos pasiūla nesugeba patenkinti paklausos. Nors mėsos supirkimo kaina padidėjo, kartu užaugo ir augintojams keliami reikalavimai.
„Aplinkosauginiai ribojimai, žemdirbystės griežtinimai visą tai lėmė, kad tiesiog augintojams pasidaro už tą kainą, kuri buvo, auginti neapsimoka. Pamažu pradėjo atsisakyti auginimo, sumažėjo pačių galvijų, o vartojimas yra augantis iš esmės. Tokios šalys kaip Turkija, Alžyras gana dideliais kiekiais pradėjo pirkti iš Europos Sąjungos galvijų mėsą“, – sako E. Mackevičius.
Europoje trūksta kai kurių produktų
Prekybos tinklas „Maxima“ perspėja ne tik apie tiekėjų norą branginti jautieną. Esą kepėjai sausainių ir kitų panašių prekių kainas nori didinti vidutiniškai 23 procentais.
„Į šių produktų galutinę kainą jau atsivijo kiaušinių brangimas, taip pat daugelyje produktų yra naudojami kiaušinių milteliai, kurie taip pat brango. Ir taip pat palmių aliejus, kuris kaip žaliava brango, o tai atsiliepia galutiniams produktams“, – pasakoja T. Atraškevičius.
Europoje trūksta ir uogų, ir obuolių:
„Automatiškai tai nusivilnija į kitus produktus, kuriuose yra uogų. Pavyzdžiui, saldainiai, guminukai, įvairios vaikiškos tyrelės, džemai, uogienės, ir taip pat obuolių sultys.“
Uogų Europoje pritrūko, nes nėra, kam jų rikti. Dėl sugriežtėjusio darbuotojų įsivežimo iš trečiųjų šalių, verslams neužtenka darbuotojų. O obuolių derliui pakenkė ankstesnės šalnos.
Daugiau apie tai sužinokite aukščiau esančiame vaizdo įraše.

















































































































































































































































