REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
34
R. Pakso spaudos konferencija (nuotr. fotodiena/Justino Auškelio)

Po susitikimo su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujantis europarlamentaras Rolandas Paksas teigė įsitikinęs, kad niekas nebegali sustabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) atidarymo, tačiau galima sukurti elektrinę stebinčių ekspertų grupę.

34

Po susitikimo su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka Europos Parlamento rinkimuose dalyvaujantis europarlamentaras Rolandas Paksas teigė įsitikinęs, kad niekas nebegali sustabdyti Astravo atominės elektrinės (AE) atidarymo, tačiau galima sukurti elektrinę stebinčių ekspertų grupę.

REKLAMA

Šią savaitę europarlamentaras Rolandas Paksas Minske susitiko su Baltarusijos prezidentu A. Lukašenka. Susitikimo metu Baltarusijos prezidentas paragino Lietuvą palaikyti dialogą su Baltarusija. Jo teigimu, Astrave statomos atominės elektrinės tema tapo „labai politizuota“.

„Teko garbė ir malonumas susitikti su Baltarusijos vadovu Lukašenka. Kitas susitikimas po to buvo su energetikos ministru. Po to su parlamento atstovais. Vizito tikslas – tęsinys to vizito, kuris buvo prieš Naujus metus į Rusiją (ten R. Paksas susitiko su Vladimiru Putinu – aut. past.), ir su idėja pasiūlyti saugesnę zoną, saugesnį gabaliuką žemės – Kaliningradą“, – žurnalistams penktadienį kalbėjo R. Paksas.

Pateikė pasiūlymą Lukšenkai

Europarlamentaras Rusijos ir Baltarusijos vadovams sakė manantis, kad reikėtų „demilitarizuoti Kaliningrado sritį“, ir tam esą gavo V. Putino pritarimą. Antrasis R. Pakso susitikimo tikslas buvo Astravo atominė elektrinė ir jos saugumas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes tam klausimui su prezidentu Lukašenka skyrėme labai daug laiko. Prezidentas Lukašenka priėmė mano pasiūlymą. Šiandien mes turime patinę situaciją ir neturime gerų diplomatinių ryšių su Baltarusija. <...> Saugumo klausimas tampa politikavimo klausimu. Ant vieno krašto stalo baltarusiai deda ekspertų išvadas. 66 tarptautinės organizacijos jau yra apsilankiusios Baltarusijos šitame objekte ir neturi pastabų“, – teigė R. Paksas.

REKLAMA

Europarlamentaras patikino – nerealu, kad Astravo AE bus uždaryta, nes „nėra tokios jėgos, kuri priverstų ją sustabdyti“.

„Ji gruodžio mėnesį bus paleista. Klausimas, ką dėl to daryti. Tai gal reikia pasikviesti trečiąją pusę? Būtent toks mano pasiūlymas ir buvo – pasikviesti tuos ekspertus, dėl kurių nuomonės abejonių nekiltų, ir sudaryti darbo grupę, kuri nuolat transliuotų, kas yra gerai, kas negerai“, – kalbėjo R. Paksas.

Jo teigimu, A. Lukašenka su tokiu pasiūlymu sutinka. R. Paksas sakė prieš susitikimą nederinęs savo pozicijos su šalies politikais, užsienio reikalų ministru ir diplomatais.

REKLAMA
REKLAMA

Paliko gerą įspūdį

Paklaustas, kaip vertina patį A. Lukašenką, R. Paksas patikino, kad jis yra „demokratinės respublikos“ prezidentas, o „paskutiniu Europos diktatoriumi“ jį vadina tik žurnalistai. Pasakodamas apie A. Lukašenkos jam sudarytą įspūdį, R. Paksas sakė manantis, kad A. Lukašenka žino viską apie savo valstybę.

Anksčiau jiedu yra susitikę tik 2003 metais, R. Paksui einant prezidento pareigas.

Blokuos elektrą

Lietuva yra pagrindinė už 50 kilometrų nuo Vilniaus statomos jėgainės kritikė ir pernai pripažino Astravo elektrinę nesaugia, keliančia grėsmę nacionaliniam saugumui, aplinkai ir visuomenės sveikatai. Minskas tokią kritiką atmeta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuva žada blokuoti elektrinės gaminamos elektros importą ir taip apsunkinti projektą. Tačiau kitos Europos šalys nesutiko su Vilniaus pasiūlymu imtis platesnio boikoto. Minskas nuolat atideda pirmojo elektrinės reaktoriaus įjungimo datą – dabar ji numatyta šių metų rudenį.

R. Paksas kandidatuoja į Europos Parlamentą gegužės 26 dieną vyksiančiuose rinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų